Banner
Uvodi se specijalizacija sudaca za slučajeve nasilja nad ženama
Saborska oporba: Banožić treba vratiti stan i odgovarati
Možemo predlaže usklađivanje mirovina s rastom plaća
Jutarnji list: Nedjeljama 20 posto manje računa nego lani
Večernji list: Rata stambenog kredita ista kao i mjesečni najam
Kampanja Budi mRAK roditelj: Raste broje cijepljenih protiv HPV-a
Situacija s covidom u Hrvatskoj stabilna

  Komentar

Purda na "Životinjskoj farmi"

  Boris Pavelić/Novi list           17.01.2011.         2251 pogleda
Purda na "Životinjskoj farmi"

Svi ratni zločini, bez razlike, moraju biti kažnjeni - s tim aksiomom mora se složiti svak tko želi biti vjerodostojan. No taj temeljni, vrlo općenit stav, ne razrješava misterij Tihomira Purde. U njegovu slučaju nije dovoljno odmahnuti rukom i reći ono što vrijedi u tolikim drugim slučajevima: vodite ga pred sud. Hapšenje toga anonimnog hrvatskog vojnika s prve crte obrane Vukovara misteriozno je do mjere koja ga čini prvorazrednom temom javne rasprave. I ne samo to: hapšenje Tihomira Purde zadire u najosjetljivija etička pitanja mučne teme ratnih zločina.

Jedno od takvih pitanja jest pitanje o tomu postoji li razlika u ratnim zločinima. Potvrdan odgovor, doveden do apsurda, bio je temelj filozofije nekažnjivosti koju je ova zemlja provodila godinama, a nerijetko provodi i danas.  Taj potvrdni odgovor bio je razlogom međunarodnoj sramoti koju smo samima sebi naprtili na leđa; on je bio doktrina koja potvrđuje šovinističku srž hadezeove društvene revolucije.

Tvrdilo se da razlika u ratnim zločinima postoji i prije nego što su počinjeni: ako je rat obrambeni, ratnih zločina nema. Rodonačelnik takvoga stava bivši je predsjednik Vrhovnoga suda Milan Vuković i njegova štetočinska izjava da »Hrvat u obrambenom ratu ne može počiniti ratni zločin«. Zbog nje je Hrvatska godinama odbijala kazniti zločine čija je okrutnost, neljudskost i zloća vapila u nebo. Danas je odbačena, ali njezini reziduumi djeluju i  dalje.

Sve to, ipak, ne znači da ne postoji razlika među ratnim zločinima. Naprosto ne bi bilo pravedno otklizati u drugu krajnost, pa previdjeti razliku, primjerice, između klanja i bacanja u masovne grobnice po planinama istočne Bosne u srpnju 1995., i ubojstva tri neprijateljska vojnika u okršaju na Vinogradskoj cesti u Borovu naselju 5. studenog 1991. Ili, ako govorimo samo o hrvatskim ratnim zločinima: može li se izjednačiti bacanje civila u Dunav i Dravu s bitkom za Vukovar?

Je li isto likvidirati tinejdžericu metkom u glavu na Sljemenu u prosincu 1991., i ubijati neprijateljske vojnike koji trče za tenkovima u napadu? Je li isto ubijati starce po pustim selima dva mjeseca poslije Oluje, i ubijati, sa slutnjom poraza, da ne budeš ubijen na Trpinjskoj cesti? 

Zato je Purdino hapšenje misterij. Jer, ako su točni podaci da srpsko pravosuđe traži 39 bivših vojnika SAO Krajine, i samo jednog - ili tri - hrvatska vojnika, tada je taj jedan Tihomir Purda, a ostala su dvojica Petar Janjić Tromblon i Danko Maslov. Oni su zajedno sudjelovali u inkriminiranoj akciji 5. studenog 1991. Koliko potpisnik ovoga teksta zna, nikada dosad nitko nije javno spomenuo taj zločin. Nikada nijedan medij u Srbiji o tome nije napisao ni retka. Jedini podaci potječu iz izvještaja koji je bivša SRJ u studenome 1992. odaslala UN-u.

Ali u tom su izvještaju stotine i stotine zločina, od kojih su neki odavna prokazani kao izmišljeni, a neki neusporedivo teži od toga što je, tvrde, počinio Tihomir Purda. 

Nikada nitko nije opovrgnuo svjedočenje Petra Janjića iz njegove knjige objavljene 2004., da je u bolnicu osobno odvezao ranjenoga vojnika JNA Bobana Gačića, koji je ondje operiran, ali izdahnuo zbog rana od granata. Moguće je, dakako, da ništa od toga nije istina.

Moguće je da je Tihomir Purda hladnokrvno, iz blizine, pucao u glavu trojici ranjenih ratnih zarobljenika. Moguće je da je počinio ratni zločin. Ako jest, mora biti primjereno kažnjen. Ali, čak da je sve i bilo tako, valja čuvati svijest o razlici, zajedno s odlučnošću da se zločin kazni. Ne uspije li bilo jedno, bilo drugo, nikad se nećemo maknuti s Orwellove »Životinjske farme«, na kojoj se ne može razlučiti tko je svinja, a tko čovjek.

Kolumna Zemlja koje nema 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

anakonda
19.1.2011. 14:01
svjetski mediji pišu o šeksu i hr:

Svjetski mediji o zahtjevu za istragu protiv Vladimira Šeksa za ratne zločine

Lokalni politički lider
"Šeks je 1991. godine bio lokalni politički lider u istočnoj Hrvatskoj koji je bio među prvima u borbi između hrvatskih snaga i pobunjenih hrvatskih Srba koji su se protivili nezavisnosti od Jugoslavije. U velikom broju zloglasnih slučajeva hrvatske vojne snage mučile su i ubijale srpske civile. Prema međunarodnim zakonima vojne i političke osobe odgovorne su za ratne zločine ako su im njihovi podčinjeni priznali da su radili zločine, odnosno imali su saznanja, a oni nisu ništa napravili da bi to spriječili", piše agencija AFP pozivajući se na izvješće Amnesty Internationala te prenose izjavu Nicole Duckworth koja kaže da se optužbe protiv Šeksa moraju istražiti.....

šeks ima čin generala i vodi se istraga protiv njega, u stvari da li ima i jednog hdz-ovog političara koji nema generalski čin??????

osim šeksa čin generala imaju: glavaš, zagorac, rojs, bebić, korade.....

samo kako je nastala hravtska država kada je:
- glavaš, zagorac, korade....osuđeni????
- protiv šeksa, đakića, dečaka (merčepa) se vodi istraga...
- korade ubijen od starne specijalaca??????

i tko je vodio onda branitelje?
Ljubo R. Weiss
17.1.2011. 23:45
VELIKI PLUS KOMENTARU...Vidi se ima još Virovtičana (Riječana) kojima vrane nisu popile mozak.


Još iz kategorije Komentar