Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Gospodarstvo

Radnicima kamenoloma Radlovac plaća 800 eura

  Vinco Gazdik/tportal           29.07.2010.         6407 pogleda
Radnicima kamenoloma Radlovac plaća 800 eura

ORAHOVICA - Orahovački Radlovac, jedan od tri kamenoloma u Slavoniji i jedno od pet najpoznatijih poduzeća koja se bave proizvodnjom kamena u zemlji, početkom Domovinskog rata zapao je u stečaj, a danas, oporavljen, posluje bez lipe duga. Podatak da Uprava radnicima redovito isplaćuje plaću u protuvrijednosti 800 eura, da je godišnji proizvodni kapacitet 800 tisuća kubika godišnje te da su 2009. godine primili FINA-inu Zlatnu bilancu za pozitivne financijske pokazatelje, dao bi naslutiti da Radlovac posluje bez poteškoća. Međutim, nije tako.
Iako od stalno zaposlenih radnika nitko zasad nije dobio otkaz niti se o tome razgovara, smanjen je broj sezonaca, proizvedeni kamen teško se prodaje, a problem nelojalne konkurencije sve je prisutniji.

'Cijene kamena snizili smo za trideset posto, a ipak ga teško prodajemo. Ne zadaju nama brigu ostala tri legalna kamenoloma u Slavoniji, nego bar još deset ilegalnih. Najviše ih imaju Hrvatske šume koje, naprimjer, za obilaznicu - državnu cestu u Slatini isporučuju kamen iz svog kamenoloma mada nisu registrirani za prodaju, nego samo za proizvodnju za vlastite potrebe', tvrdi Rendulić. Problem je, tvrde u Radlovcu, i u uvozu nekvalitetnog kamena iz Bosne i Hercegovine.

Problem Radlovca je i što su računali na Koridor 5 c od kojega se trenutno odustalo, zbog čega su čak nabavili dodatnu proizvodnu opremu u koju su u proteklih pet godina uložili oko pet milijuna eura. Sada ta oprema radi sa svega trideset posto kapaciteta.

Glavno tržište na koje Radlovac još uvijek ozbiljno računa je područje Slavonije - ugrubo rečeno: Osijek, Vinkovci, Đakovo... Nešto posla obavljaju i izradom knaufa za Novi Marof te su, nedavno, jedini u Hrvatskoj ispunili sve uvjete za kvalitetom kamena u Rockwoolu.

Ukupna površina kamenoloma iznosi oko 40 hektara i za jedan njegov dio su, prvi u Hrvatskoj, izradili projekt sanacije nakon njegova korištenja. Prema projektu, na tom će mjestu u dogledno vrijeme zaživjeti atraktivan turistički kompleks s umjetnim jezerom, restoranom i vidikovcem.

U borbi s recesijom u Radlovcu su se odlučili i na novi proizvodni pogon u kojem će kamen tovariti u vreće i, umjesto takozvanim velikim kupcima, prodavati ga građanima u različitim trgovačkim lancima.

Vlasnička struktura

Menadžment i zaposlenici imaju 70, a Našice cement - Nexe grupa 30 posto vlasništva. Procijenjena vrijednost firme 1990. godine iznosila je 3,7 milijuna tadašnjih njemačkih maraka. Imaju velika potraživanja, ali nikome, tvrdi Rendulić, ne duguju ništa.

Plasman kamena

Za tvrtku Knauf instalation u Novom Marofu izvest će 25 tisuća tona materijala i još 40 tisuća tona za Rockwool, a tu je još desetak većih stalnih kupaca s kojima imaju višegodišnje ugovore o suradnji.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

anakonda
31.7.2010. 17:35
kada smo već kod radnika, kako ovu odluku vlade komentiraju žene - radnice:
nakon vladine odluke da će u MIROVINU TEK sa 65 godina, ŽENE SVIH DOBI I ZANIMANJA U ŠOKU
"Možemo raditi i do 80., pa će vam ostati novca za još tisuću auta"
Žene u najboljim godinama Lijepe naše, a to su one čiji JMBG nemilosrdno svjedoči da su (ne)davno zamijenile ‘petu banku’ života, morat će raditi do 65 godina života kako bi ostvarili pravo na punu mirovinu, a za odlazak u prijevremenu mirovinu bit će sankcionirane svake godine s umanjenom mirovinom za 4.08 posto.
Odnosno nagrađene s istim iznosom za svaku godinu rada nakon stjecanja uvjeta za mirovinu. Rok prilagodbe je deset godina, tijekom koje će se svake godine podizati dobna granica za šest mjeseci.
Premijerka Jadranka Kosor, predlažući takve nepopularne izmjene i dopune Zakona o mirovinskom osiguranju, upozorila je na neodrživost postojećeg mirovinskog sustava, ističući kako 1,5 milijuna zaposlenih hrani skoro 1,2 milijuna umirovljenika, pri čemu je njih samo 11.6 posto umirovljeno nakon 40 godina radnog staža, a 23,8 posto sa 35 do 39 godina staža.
Zato je Vlada odlučila stimulirati odlazak u mirovinu poslije šezdeset i pete godine života, a kažnjavati raniji odlazak. Također su takvoj odluci “kumovali” nepovoljni demografski trendovi sa sve starijim stanovništvom.
Ako se sjećate Račanove mjere bržeg zapošljavanja diplomiranih studenata pod geslom “S faksa na posao”, spomenuta odluka Vlade o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju dočekana je među ženama s crno humornim komentarom ”S posla na Lovrinac ili Mirogoj!”
Oni koji nisu upućeni u istinsku ravnopravnost spolova i borbu protiv diskriminacije žena, likujući uzvraćaju “Htjele ste ravnopravnost i emancipaciju, pa sada radite do 65!”.
ivan2
30.7.2010. 14:42
Zakonom je regulirano da nakon iskorištavanju rudnog bogatstva ne ostave iza sebe nered . To je valjda normalno!


Još iz kategorije Gospodarstvo