Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Dossier: Tolušić

Ravnateljica učeničkog doma u Virovitici želi sankcionirati djelatnika koji je na televiziji govorio protiv Tolušića

  Drago Hedl/Telegram           11.06.2020.         5530 pogleda
Ravnateljica učeničkog doma u Virovitici želi sankcionirati djelatnika koji je na televiziji govorio protiv Tolušića

Dan nakon što je RTL Televizija u emisiji Potraga prošlog četvrtka, 4. lipnja, objavila opširan prilog o gradnji velebne vinarije (o čemu je Telegram prvi pisao), koju podiže Tomislav Tolušić, bivši potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, smijenjen u srpnju prošle godine, na adresu spomenute televizije došao je neobičan zahtjev - piše Drago Hedl u Telegramu

Stigao je iz Virovitice, rodnog grada novopečenog vlasnika Obiteljskog gospodarstva Terra Slavonia. RTL-u se obratila ravnateljica učeničkog doma u Virovitici, Martina Tišljar, sa zahtjevom da joj službeno odgovore kada je točno sniman prilog reporterke Silvane Menđušić.

Zahtjev je poslan s privatne gmail adrese, koja ne glasi na prezime ravnateljice Trišljar, no u razgovoru s njom saznali smo da ga je upravo ona uputila. U kratkoj e-poruci u kojoj traži informaciju o terminu snimanja priloga, ravnateljica Učeničkog doma iz Virovitice pojašnjava kako je zanima “kojeg dana i u koliko sati je snimano davanje izjave aktivista Živog zida”, jer, tvrdi, “postoji osnovana sumnja da je jedan od aktivista radi termina snimanja neopravdano izostao s posla”.

Sporan termin davanja izjave

“Da, tražila sam tu informaciju”, rekla je u razgovoru za Telegram ravnateljica Tišljar. Pojašnjava kako je vidjevši televizijski prilog posumnjala da je Staniša Žarković, aktivist Živog zida iz Virovitice, koji se pojavljuje u televizijskoj emisiji, a zaposlenik je Učeničkog doma, izjavu davao tijekom radnog vremena. Žarković je, podsjećamo, u spomenutoj emisiji javno upitao odakle Tolušiću novac za gradnju tako velike investicije, vinarije i vinograda u mjestu Rezovac, nadomak Virovitice.

“Ako znamo da (Tolušić) u poreznoj kartici ima dosta kredita, ako znamo da plaća visoku alimentaciju, ako znamo da nije financijski sposoban napraviti investiciju, po mom mišljenju, od pet do deset milijuna, onda se stvarno postavlja pitanje: Odakle, novac ministre?“, rekao je Staniša Žarković, aktivist Živog zida. On je od 2010. do 2012. bio virovitičko-podravski dožupan u vrijeme dok je Tolušić bio župan, pa se jako dobro poznaju.

Inače, Telegram neslužbeno doznaje da bi gradnja Tolušićeve vinarije trebala stajati oko četiri milijuna kuna, te da se nada kako bi od Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, na čiji se natječaj (tzv. Vinsku omotnicu) javio, mogao dobiti 60 posto tog iznosa, odnosno oko 2,4 milijuna kuna

 

Ravnateljica najavljuje sankcije

Ravnateljica Tišljar kaže kako od RTL-a još nije dobila traženi odgovor, ali da će, utvrdi li kako je Žarković izjavu davao tijekom radnog vremena, poduzeti mjere koje joj, kao ravnateljici, stoje na raspolaganju. Na Telegramov upit podrazumijeva li to sankcije, ravnateljica je odgovorila potvrdno.

Zbog COVID-a 19 svi zaposlenici Učeničkog doma radili su od kuće i samo prema rasporedu imali dežurstva u ustanovi, no ravnateljica Tišljar kaže kako je tog dana, za koji sumnja da je Žarković davao izjavu, u školi bilo organizirano predavanje u suradnji s MUP-om o internetskom nasilju.

“Žarković me nazvao tog dana, 4. lipnja i opravdavao se da je spriječen. Zbog toga sam tražila od RTL televizije datum i vrijeme snimanja emisije. Kao ravnateljica ustanove, zbog drugih zaposlenika, moram znati je li tada govorio istinu”, pojašnjava Tišljar.

Nakon izjave RTL-u, ravnateljica ga nije povela na izlet

Žarković kaže da je izostanak sa sjednice zatražio zbog online radionice Ministarstva znanosti i obrazovanja, na kojoj je sudjelovao, te da je ravnateljica tražila da joj pošalje link putem kojeg je sudjelovao u radionici, te vrijeme do kada do kada je bio online. “Sve sam joj dostavio”, kaže Žarković koji u virovitičkom Učeničkom domu radi kao odgajatelj i dodaje kako tog dana, na koji ravnateljica sumnja, nije dao izjavu RTL-u.

“Znakovito je što me, nakon sudjelovanja u emisiji, jedinog od zaposlenika, ravnateljica nije pozvala na trodnevni izlet u Trogir. To je izlet koji ustanova organizira svake godine, na njega idu svi zaposlenici i najveći dio troškova plaća Učenički dom. No, na izlet koji ove godine počinje 26. lipnja, jedino ja nisam pozvan”, kaže Žarković.

Prijateljstva s moćnim lokalnim HDZ-ovcima

Pitali smo ravnateljicu Tišljar je li netko od nje tražio da provjeri kada je Žarković davao izjavu RTL-u i zahtijevao da ga kazni. Odlučno je odbila takvu mogućnost. “Ne, nitko me nije pritiskao. Učinila sam to kao čelna osoba Učeničkog doma, odgovorna za zakonitost rada”, rekla je.

Žarković, međutim, kaže kako je ravnateljica Martina Tišljar, koja je prije toga radila kao odgajateljica u Učeničkom domu, na mjesto ravnateljice došla prvo kao vršiteljica dužnosti, mada tada nije imala potreban radni staž koji je bio jedan od uvjeta natječaja. Kaže kako joj je u tome pomogao Ilija Bažević iz Suhopolja, općine kraj Virovitice, moćni tamošnji član HDZ-a, kum Tomislava Karamarka i prijatelj Tomislava Tolušića.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Franjo Jelic
13.6.2020. 9:40
NEMAM KOMENTAR


Još iz kategorije Dossier: Tolušić