Banner
Ženska mreža: Vlada još uvijek nema sustavnu politiku ravnopravnosti spolova
Povlačenje proizvoda: Pesticidi u sjemenkama sezama VEDRINI 200g
UNICEF donirao tri respiratora i testove na koronavirus
Zbog pesticida opozvan prah zlatno mlijeko iz Müller trgovina
Milanović: Zlata Đurđević je moja kandidatkinja za Vrhovni sud
UIO: Žene u Hrvatskoj još uvijek ostaju bez posla zbog trudnoće
Jutarnji list: Beroš zarađuje kao vještak, ali ne stigne na sud

  Gospodarstvo

Razvojnom strategijom lakše do novca EU-a

  Petar Žarković/Glas Slavonije           29.12.2011.         1866 pogleda
Razvojnom strategijom lakše do novca EU-a

Strategija razvoja grada Slatine i susjednih općina Čađavica, Nova Bukovica, Sopje, Mikleuš i Voćin, izrađena je kroz IPA projekt prekogranične suradnje izrade strategije za leader područje, koje obuhvaća slatinski kraj u Hrvatskoj, te gradove Szigetvar i Szentlörinc u Mađarskoj. Kako je rečeno na završnoj konferenciji projekta, riječ je o području koje ima zajedničke povijesne, geografske i gospodarske značajke, a čelnici tih jedinica lokalne samouprave iskoristili su mogućnost financiranja izrade jedne takve strategije koju im je pružio IPA natječaj. Prema riječima ravnateljice Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije Vidre, Sanje Bošnjak, istovremeno je tekao proces registracije LAG-a Marinianis pa će ta Lokalna akcijska grupa među prvima u Hrvatskoj imati strategiju rađenu prema leader načelima.
- To znači da će LAG Marinianis u trenutku raspisivanja natječaja za financiranje LAG-ova imati mogućnost prezentiranja već gotove strategije. Ona će se morati ponešto prilagoditi području LAG-a Marinianis i ostaje još raspisati javni poziv za prikupljanje projekata za financiranje iz strategije, kaže Sanja Bošnjak.
Poduzetnici koji se javljaju na IPARD natječaj za mjeru 302 (ruralni turizam, prerada i trženje poljoprivrednim proizvodima, dječji vrtići u naseljima do 10.000 stanovnika), koji imaju pismo LAG-a da podržava njihov projekt, automatizmom dobivaju 30 bodova više. Tako LAG-ovi pomažu poduzetnicima da lakše dođu do sredstava EU.
Dobrodošlicu mađarskim gostima na konferenciji poželio je gradonačelnik Slatine Ivan Roštaš, sažetak projekta na konferenciji iznio je Gábor Zentai, a o kreiranom dokumentu govorio je Gábor Kovács. Ulogu razvoja gradova u zajedničkim razvojnim strategijama predstavio je Balázs Berkecz, a o značenju projekta za Slatinu govorili su Sanja Bošnjak i Marin Kokorić.

 

Nositelj projekta je udruga Zelena zona iz Szigetvara, partneri su Grad Slatina i susjedne općine, a Vidra se javlja kao potporna institucija s promotivnim aktivnostima. S obzirom na to da je izrada zajedničke razvojne strategije prvi projekt Grada Slatine s mađarskom udrugom, projektni menadžer Marin Kokorić istaknuo je posebno značenje toga dokumenta kao svojevrsne pripreme za sudjelovanje i provođenje budućih projekata u sklopu leader programa.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije GospodarstvoVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.