Ministarstvo zdravstva: 5,2 milijuna kuna za projekte primicanja zdravlja
Sabor u srijedu o stanju sudbene vlasti u prošloj i pretprošloj godini
Za posebne potrebe i projekte Hrvata izvan Hrvatske 1, 4 milijuna kuna
Jutarnji list: Svaki će građanin za nove Vladine povišice godišnje plaćati 875 kuna
Večernji list: Hrvatska ulazi u bitku za Volkswagenovu tvornicu
Socijalni partneri na konzultacijama oko visine minimalne plaće za 2020.
Marić: Koalicija složna - okvir proračuna i javnih financija je dobar i tako treba nastaviti

Robert Ratković: Pub-kviz petkom već treću sezonu u Boomu okuplja kvizaše svih dobi i zanimanja


  Kultura           Sandra Pocrnić Mlakar           15.09.2019.         1462 pogleda
Robert Ratković: Pub-kviz petkom već treću sezonu u Boomu okuplja kvizaše svih dobi i zanimanja

U programu petog izdanja Fra Na Fu festivala - koji će se u Daruvaru održati od 21. do 23. rujna - sudjelovat će i iskusna virovitička ekipa koja organizira Pub kviz petkom u Boomu. Virovitičani su za Fra Ma Fu festival priredili prigodni novinarski pub kviz, a virovitički nastup mogao bi Daruvarčane potaknuti da pokrenu i vlastita kvizaška okupljanja.

Unazad nekoliko godina pub kvizovi postaju sve popularniji i održavaju se u brojnim urbanim kafićima, a virovitički kvizovi petkom u Boomu ulaze u treću sezonu. Tjedna natjecanja kvizaša i vesela druženja kroz pitanja i odgovore, postala su već uobičajen dio sadržaja kafića Boom, a i kulturne ponude grada. O pub kvizu i suradnji s kvizašima u drugim gradovima razgovaramo s  Robertom Ratkovićem, jednim od pokretača i organizatora.

Kako je Virovitica postala metropola pub-kvizova? Čija je ideja bila da se organizira pub-kviz u Virovitici? Kako su se formirale prve ekipe?

Možda bi bilo malo pretjerano reći da je Virovitica metropola pub kvizova, jer pub kvizovi su postali vrlo popularni i igraju se u velikom broju gradova širom Hrvatske. U Virovitici, kviz je započeo pred dvije godine, u kolovozu 2017. na inicijativu dvoje entuzijasta: Sandre Matošina Borbaš i Darija Grbavca. Caffe bar Boom je prihvatio domaćinstvo i od tada smo tamo. Ekipe se formiraju “šareno” - najčešće od prijatelja koji slože jezgru ekipe, pa se pridružuju prijatelji prijatelja, ovi dovode svoje prijatelje i kolege i tako nastaju ekipe.

Koliko je kvizova dosad održano? Tko su natjecatelji, koje su dobi i kojim se poslovima bave?

Kvizovi se, evo, već pune dvije godine, održavaju svaki petak a kratkim pauzama preko ljeta i oko Nove godine, tako da je do sada održano gotovo 100 kvizova. Natjecatelji su vrlo različite dobi, od srednjoškolaca i studenata do 50- i 60-godišnjaka. Bave se različitim poslovima i koliko ja znam, ne bih mogao reći da neka profesija ili zanimanje dominira.

Koja su pravila kviza? Tko se može prijaviti i pod kojim uvjetima?

Pravila su vrlo jasna i jednostavna. Usvojio ih je “Kvizni stožer” - neformalno tijelo sastavljeno od predstavnika svih ekipa koje sudjeluju u kvizu. Objavljena su na našoj Facebook stranici, ali pozivamo sve koji žele saznati nešto više, da dođu bilo koji petak u 20 sati, kada kviz počinje, i sami se uvjere u zanimljivost kviza. Svi su dobrodošli. To je i odgovor na pitanje tko može sudjelovati.

Tko priprema pitanja? Koja se literatura koristi u pripremanju pitanja?

Pitanja pripremaju sve ekipe koje sudjeluju u Ligi. Na svakom kvizu bodujemo plasman svake ekipe i tako kumulativno dobivamo tablicu sa poretkom. Svaki puta kviz vodi druga ekipa. Izvori pitanja su “tajna” svake ekipe.

Koliko je kviz bio posjećen na početku prije dvije godine, a koliko ga danas posjetitelja prati?

Kviz je od početka bio solidno posjećen. U protekloj sezoni, od siječnja do lipnja ove godine, sudjelovalo je prosječno 13-14 ekipa po kvizu. Nikada nije bilo manje od 9 ekipa, a rekord je 19 ekipa. To znači da se svaki petak u Boomu okupi 50-100 ljubitelja kviza. Taj podatak nas raduje jer pokazuje da u Virovitici postoji znatan broj ljudi koji drže do građanske kulture, čitanja, gledanja, slušanja, znanja uopće.

U Zagrebu i Splitu pub kvizovi se održavaju na više lokacija. Planirate li gostovanja i okršaje u gostima ili možda pozivanje ekipa iz drugih gradova?

Do sada su nam u gostima bile ekipe iz Bjelovara, Slatine i Požege.. Pub kviz petkom Virovitica će svoje prvo gostovanje imati u subotu 21. rujna u Daruvaru gdje ćemo održati tematski kviz. Inače, ekipe i pojedinačni sudionici našega kviza sudjeluju na kvizovima u Pitomači i Zagrebu. Želja nam je jače se povezati sa drugim gradovima organizatorima pub kvizova, ekipama i pojedincima-kvizašima kako bi dodatno podigli zanimanje za pub kviz kao oblik kvalitetne zabave i sadržajnog druženja.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije KulturaOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: