Capak: Zaraženo 17 djece do devet godina, ukupno 41 mlađi od 20
Vrdoljak: Vladin paket gospodarskih mjera u četvrtak
Agencija za elektroničke medije okupila radijske spotove za borbu protiv epidemije
Sindikat i Matica umirovljenika traže dostavu mirovina poštom
Nedostatak osnovne zaštitne opreme u primarnoj zdravstvenoj zaštiti
Zavod Andrija Štampar uveo drive in dijagnostiku koronavirus
SDP predlaže jednogodišnji moratorij na otplatu kredita

  Politika

Sabor razmotrio paket poljoprivrednih zakona

        18.10.2012.         945 pogleda
Sabor razmotrio paket poljoprivrednih zakona

Većina klubova zastupnika u Hrvatskom sabor sinoć je podržala paket poljoprivrednih zakona kojima se hrvatsko zakonodavstvo usklađuje sa zakonodavstvom EU, no dio sudionika u raspravi zamjerio je što je rasprava o tako važnoj temi stavljena na dnevni red tek u kasnim večernjim satima - javljaju mediji.

"Raspravljamo u mraku o poljoprivrednim zakonima kao što je i hrvatska poljoprivreda doživjela svoj sumrak", ustvrdio je Igor Češek (Klub HDSSB-a) pitajući se nije li se moglo o tome raspravljati tijekom prijepodnevnoga saborskog zasjedanja. S njime se složila i Nansi Tireli (Klub Laburista) koja je rekla kako bi važne teme trebale biti u jutarnjim satima kada je više zastupnika u sabornici, s obzirom na to da ih je večeras tek 17.

"Nije nas malo, nas je dovoljno, sabornica je potpuno regularna, a zainteresiranost saborskih zastupnika iznadprosječna", odgovorio joj je predsjedavajući Hrvatskog sabora Josip Leko.

Petar Čobanković (Klub HDZ-a) u objedinjenoj je raspravi o izmjenama Zakona o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda, Prijedlogu zakona o potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju i prijedlog izmjena Zakona o poljoprivredi ustvrdio kako je poljoprivreda dobro ispregovarano područje i pokazatelj dobrog završetka pregovora.

Izmjenama Zakona o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda bi se trebala osigurati detaljnija razrada mjera uređenja tržišta, rekao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Vezano uz sektor mlijeka i mliječnih proizvoda, vlada odlukom može propisati posebne interventne mjere za proizvode iz pojedinih sektora, pojasnio je dodavši kako se također provodi i priznavanje proizvođačkih i sektorskih organizacija u sektoru mlijeka i mliječnih proizvoda.

Također, naglasio je, definira se i uloga Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u odnosu na provedbu sustava proizvodnih ograničenja u sektoru mlijeka.

Zakonom se također detaljnije propisuje prikupljanje podataka i izvješćivanje o cijenama poljoprivrednih proizvoda, a posebno mjere administrativne kontrole i kontrole na terenu.

Prijedlogom zakona o potpori poljoprivredi uređuju se uvjeti i postupak za dodjelu izravnih plaćanja poljoprivrednim gospodarstvima te njihova visina od 2013. godine, visina izravnih plaćanja za proizvodnu 2012. godinu, kao i mjere ruralnog razvoja od 2013. godine, državna potpora poljoprivredi i ruralnom razvoju te inspekcijski i upravni nadzor nad provedbom Zakona.

Donošenjem tog zakona omogućit će se korištenje EAGF i EAFRD fondova Europske unije i primjena sustava izravnih plaćanja poljoprivredi u skladu s EU legislativom, ocijenio je Jakovina.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivredi uređuje se usklađivanje definicije poljoprivrede kao djelatnosti sa skupinama Nacionalne klasifikacije djelatnosti, ovlašćivanje agronoma za obavljanje poslova privatne savjetodavne službe putem Hrvatske agronomske komore, provedba stručnog nadzora nad integriranom proizvodnjom, kao i sastav Vijeća za istraživanje u poljoprivredi radi ravnomjernije zastupljenosti relevantnih ustanova u poljoprivredi u radu tog Vijeća.

Većina sudionika u raspravi složila se kako Hrvatska previše uvozi dok je poljoprivredna proizvodnja u stalnom padu.

Ivica Mandić (Klub HNS-a) ustvrdio je da uvozimo čak 45 posto poljoprivrednih proizvoda. "Hrvatska kao poljoprivredna zemlja ne bi trebala biti vezana za uvoz", naglasio je Mandić.

Predloženi zakoni možda neće riješiti stanje u poljoprivredi, ali će zasigurno uvesti više reda u poljoprivrednu proizvodnju, poručio je.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

fortitude
18.10.2012. 9:25
pa najbolje da bi trebalo raspravu tempirat kada se kojem zastupniku "digne" pa dođe na svoj, iznimno dobro, plaćen posao.
inače, prije bi se reklo da neki raspravljaju iz mraka a ne da je rasprava u mraku.


Još iz kategorije PolitikaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.