Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  O dizajnu

Sakralni minimalizam

  Krunoslav Kovač           28.08.2023.         2018 pogleda
Sakralni minimalizam

Kapelica Mont Saint-Michel de Brasparts iz 17. stoljeća u Monts d'Areéu u Francuskoj obnovljena je nakon požara koji je uništio okolnih 1800 hektara. Poznati francuski dizajner Ronan Bouroullec projektirao je te nadzirao obnovu i dizajn sakralnog namještaja kapelice. Obnovljena kapelica postaje prostor u kojemu užurbani vanjski svijet u trenutku nestaje, potičući atmosferu tišine, koncentracije i razmišljanja. Kapelica se nalazi na vrhu brda te nudi jedinstvenu vizuru neba i krajolika. Uvijek je otvorena služeći kao sigurno utočište prolaznicima, planinarima i hodočasnicima. Minimalistički dizajn povezuje  restauraciju interijera i novi namještaj sa simboličnim sakralnim elementima.

Dizajner R. Bouroullec koristio je tri materijala pri projektiranju namještaja: granit, čekićani čelik i staklo. Za oltar i postament odabran je crni granit nuit s bijelim krhotinama koji podsjećaju na zvjezdano nebo iznad kapelice. Reflektirajući disk izrađen od venecijanskog stakla smješten iza oltara služi kao izvor osvjetljenja te povezuje dva postojeća prozora. Raspelo i svijećnjaci izrađeni su od čelika, grubo ručno obrađeni čekićem. Križ je sastavljen jednostavnom vezom pomoću šipke sa zaobljenom rupom.

Pod je u kapelici nabijena zemlja, nema rasvjete ni struje, a prirodno svijetlo ulazi kroz dva prozora na apsidi.

U projektu obnove kapelice umjetnika Ronana Bouroulleca korištena je sintagma „malo je puno“. Nažalost, nerijetko se susrećemo s neprimjerenim obnovama sakralnih građevina kod kojih prevladava podilaženje masovnoj konzumerističkoj kulturi – kiču.

Sponzor serijala o dizajnu je ie-centar.

Sakralni minimalizam

Sakralni minimalizam

Sakralni minimalizam

Sakralni minimalizam

Sakralni minimalizam

Sakralni minimalizam

Sakralni minimalizam

Sakralni minimalizam

 

Krunoslav Kovač rođen je u Virovitici. Od 1974. do 1988. bio je zaposlen u VTC projektu kao odgovorni projektant te je u tom periodu bio autor više javnih i privatnih građevina. Od 1989. do 2007. radi kao dizajner i rukovoditelj Razvoja novih proizvoda u vodećoj hrvatskoj tvrtci za proizvodnju namještaja Tvin. 2007. godine osniva Ured ovlaštenog arhitekta. Više puta izlaže na poznatim sajmovima IMM i Orgatec u Kölnu te na sajmovima u Birminghamu, Stockholmu, Milanu, Beogradu i Ljubljani, na izložbama Centra za dizajn HGK-a, na Zagreb Design Weeku i Ambienti u Zagrebu. Član je više strukovnih udruženja te dobitnik brojnih nagrada i priznanja.

www.ie-centar.hr/krunoslavkovac

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije O dizajnu