Banner
Prosvjednici protiv protuepidemijskih mjera - Dosta je!
Na Festivalu slobode bačena plastična boca na vozilo hitne pomoći
HLK upozorila: Onemogućavanje pružanja liječničke pomoći je kazneno djelo
Beroš: Poštujem slobodu, no ne mogu podržati neznanstveni pristup Covidu
Milanović: Prosvjed je demokracija; odlazak pred domove umirovljenika je idiokracija
Komora medicinskih sestara osuđuje napad prosvjednika na tim Hitne pomoći
Selak Raspudić: U Saboru ćemo otvoriti raspravu o zakonu o diskonekciji

  Aktualnosti

Sandra Petrović Jakovina prva je hrvatska europarlamentarka koja je potpisala Prisegu za dobrobit životinja

  prijatelji životinja.hr           22.01.2014.         1359 pogleda
Sandra Petrović Jakovina prva je hrvatska europarlamentarka koja je potpisala Prisegu za dobrobit životinja

Sandra Petrović Jakovina prva je hrvatska europarlamentarka koja je potpisala Prisegu za dobrobit životinja, a ubrzo joj se priključio i Tonino Picula kao drugi hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu koji je potpisao dokument Prisege. Prijatelji životinja zahvaljuju i čestitaju našim europarlamentarcima na potpori koju su iskazali za dobrobit životinja te očekuju potpise svih ostalih.

Ove će godine drugi put hrvatski građani birati svoje predstavnike u Europskom parlamentu. Tijekom 2013. godine, Europske godine građana, udaljenost između europskih institucija i europskih građana činila se većom nego ikada. Kako bi se premostio jaz između svijeta birokracije i stvarnih, živućih interesa građana i životinja, potrebno je uključiti zastupnike sljedećeg saziva Europskog parlamenta, jedine izravno birane institucije Europske unije.

Organizacija Eurogroup for Animals diže svoj glas za milijarde životinja zatočenih u laboratorijima ili na farmama, za kućne životinje, kao i za one koje žive u divljini. Europski parlament i Europska komisija prepoznali su Eurogroup for Animals kao vodeću organizaciju za dobrobit životinja na razini Europske unije i kao zastupnika dobrobiti životinja pri mnogim savjetodavnim odborima i tijelima Europske unije.

Prijatelji životinja priključuju se novopokrenutoj kampanji organizacije Eurogroup for Animals, čiji je cilj postaviti dobrobit životinja u središte predstojećih europskih izbora te postići da dobrobit životinja postane tema koja pokreće građane na izlazak na izbore i na pokretanje promjena. Kako bi postavili taj presudni temelj, Eurogroup for Animals i njene članice pozvat će sve kandidate za zastupnike u Europskom parlamentu da daju Prisegu za dobrobit životinja. Organizacija je također predstavila i Manifest sa zahtjevima za sljedeći saziv Europskog parlamenta, koji će, nadaju se u Eurogroup for Animals, usvojiti i sve političke skupine. Dodatno, Eurogroup for Animals, putem svojih 40 organizacija članica i njihovih deset milijuna podupiratelja, radi na usvajanju Manifesta od strane kandidata na nacionalnoj razini.

Organizacija Eurogroup for Animals predstavila je Prisegu sa sedam ključnih točaka, koju bi, kako bi pokazali svoju potporu životinjama, trebali potpisati svi sadašnji europarlamentarci i kandidati za budući saziv, dokazavši time da prepoznaju teme od interesa europskih građana. Da je zaštita životinja uistinu visoko na listi prioriteta građana EU-a pokazuju i podaci Eurobarometra prema kojima ih se 82 posto izjasnilo da ljudski rod ima obavezu štititi prava životinja, bez obzira na cijenu (Eurobarometar 225, lipanj 2005, str. 26). Prisega utvrđuje ključna područja u kojima Eurogroup for Animals očekuje promjene tijekom sljedećeg parlamentarnog saziva. Ta područja uključuju prijevoz živih životinja, testiranje na životinjama, trgovinu egzotičnim životinjama, uzgoj kućnih životinja, međunarodnu trgovinu, krovni regulatorni okvir za dobrobit životinja te širenje priznanja i poimanja životinja kao svjesnih bića.

Uz kampanju postavljanja dobrobiti životinja za središnju temu predstojećih europskih izbora, Prijatelji životinja sudjeluju u još jednoj euro-kampanji. Riječ je o kampanji koju je pokrenula Europska vegetarijanska unija, a čiji je cilj ujednačavanje normi označavanja vegetarijanske i veganske hrane na razini EU-a te olakšavanje odabira proizvoda potrošačima koji takve proizvode odabiru iz moralnih, etičkih, vjerskih, zdravstvenih ili nekih drugih razloga. Tom kampanjom Prijatelji životinja daju svoju potporu Prijedlogu akta Unije o pravilima označavanja vegetarijanske i veganske hrane i proizvoda te su i o tome obavijestili zastupnike u Europskom parlamentu.

Udruga Prijatelji životinja od osnutka je surađivala s inozemnim udrugama i djelovala međunarodno, a ulaskom Hrvatske u EU rad udruge Prijatelji životinja dobio je i novu, europsku dimenziju, odnosno sada službeno i punopravno sudjeluje i u kampanjama na europskoj razini.

Više informacija na našim stranicama i www.voteforanimals.eu.

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

fitilj
23.1.2014. 13:02
koja farsa od jeftinog politikantstva. Pohvalno bi bilo kada bi se ti europarlamentarci odrekli dijela svojih basnoslovnih primanja u korist onih koje je politička oligarhija kojoj pripadaju dovela na prosjački štap.


Još iz kategorije AktualnostiVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.