Banner
Večernji list: Hrvati po gorivo opet u BiH
Saborska oporba: Hrvatska nema jasnu strategiju protiv covida
Plenković: Cijena benzina ograničava se na 11,10, a dizela na 11 kuna
Bačić: HDZ nije ni zločinačka niti kriminalna organizacija
Plenković: Sanadera meni prišit neće nitko !
Jandroković: Nosim politički teret, ali ne i odgovornost za ono što nisam kriv
Raspudić: Koruptivni vuk HDZ-a ne mijenja ni ćud, ni dlaku

  Virovitica

Sanja Jarčević: Odgovor direktoru Poslovnog parka, gospodinu Matiji Mustaču

  Sanja Jarčević           03.10.2021.         4432 pogleda
Sanja Jarčević: Odgovor direktoru Poslovnog parka, gospodinu Matiji Mustaču

Na Aktualnom satu 4. sjednice Gradskog vijeća, direktoru Poslovnog parka Matiji Mustaču postavljeno je pitanje o obeštećenju korisnika Gradske tržnice koji su radi izvođenja građevinski radova pretrpjeli financijske gubitke, na što je Gospodin Mustač odgovorio: „Da li ćemo mi nekome isplatiti za obeštećenje? Ja mislim da nećemo. Nas je tražila samo jedna gospođa koja se poziva na NATURA j.d.o.o. Ona nije vlasnik NATURA j.d.o.o., vlasnik je Sanja Jarčević. Ja ne znam šta ona ima protiv nas… No dobro, mi ćemo sve zakonski, ako nas ona prijavi da idemo na sud, a sudac kaže da smo joj dužni isplatiti, mi ćemo joj isplatiti. Mi imamo slike gdje smo slikali, znači sve osigurali i po pravilima struke, građevinskim pravilima, bio je nesmetan pristup osim samo dva dana do njezine trgovine.“ (završen citat).

S obzirom da sam na tom satu javno prozvana imenom i prezimenom, smatram potrebnim ovim putem i javno odgovoriti gospodinu Mustaču na izrečene tvrdnje. Pa idemo redom:

Najprije, moram priznati da me je najviše iznenadila Vaša konfuzna izjava u kojoj navodite  da  je spomenuto obeštećenje zatražila „jedna gospođa“ koja se poziva na NATURA j.d.o.o., ali „nije vlasnica“ i, kako kažete, „ne znate što ona ima protiv vas“.

Nadam se da ta gospođa ima također svoje ime i prezime pa me baš zanima o kome se radi, no prije sam sklona povjerovati da Vam se nešto pobrkalo u papirima jer jedina, meni poznata „gospođa“, koja je zatražila odštetu ispred NATURE j.d.o.o., sam upravo ja, Sanja Jarčević, vlasnica firme, trgovine i lokala koji posluje unutar Gradske tržnice Virovitica.

I naravno da protiv Vas osobno, gospodine Mustač, nema ništa. Moj jedini protest obrazložen u Zahtjevu za obeštećenje polazi iz osnova koje me pripadaju po Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, a koji predviđa da ukoliko jedan suvlasnik izvodi građevinske radove na štetu drugog suvlasnika mora istom isplatiti obeštećenje u vrijednosti nastale štete. A šteta koja je loše organiziranim investicijskim aktivnostima i krajnje lošom organizacijo posla na prostoru Gradske tržnice nanijeta poslovanju naše trgovine (NATURA- kuća čaja i ljekovitog bilja) detaljno je obrazložena u našim Zahtjevima i Vama dobro poznata. Da ne ulazim u sve detalje, ovom prilikom samo ću se osvrnuti na kronološki slijed događanja koji proizlaze iz spornih točaka Ugovora o izvođenju radova odakle i kreće sav investicijski cirkus, čime je dopušteno da se gotovo puna 4 mjeseca poslovni prostor Gradske tržnice, unutar kojeg posluje i naša trgovina, pretvori u gradilište, nepristupačno našim kupcima. A sve Vaše tvrdnje o dostupnosti mojoj trgovini prema „propisima struke“, čini smiješnima.  Čitatelji koji poprate ovaj tekst do kraja shvatiti će da je ugovor o izvođenju radova koji ste potpisali sa izvođačem, tvrtkom SLAVIĆ INŽENJERING d.o.o., pisan tako da ga boljeg ne bi sastavila niti najbliža rodbina vlasnika tvrtke, jer dopušta čak i to da unutar prekoračenog roka, umjesto ubrzanja radova, svoje radnike pošalje na kolektivni godišnji i cijeli ugovoreni posao oduži u nedogled. Ali sve to može po zakonu i propisu  kada posao ide ovim ugovornim planom:

  1. Ugovor sa izvođačem potpisan 23. Listopada 2018. Članak 4. obvezuje izvođača da započne sa radovima po potpisu zapisnika o uvođenju u posao, a vremenski rok sanacije krovišta planiran je na 35 radnih dana od datuma potpisa. Istim člankom predviđena je mogućnost produžetka roka u slučajevima u kojima izvođač bez svoje krivnje bude spriječen izvoditi radove, što će biti utvrđeno novim dodatkom ugovora u kojemu će se utvrditi novi rokovi.

 

  1. I eto nas polako, temeljem članka 4. u godini 2019-oj.: Dana 07.05.2019. na adresu naručitelja dolazi PREDMET očekivanog naslova: „Zahtjev za produženje roka“. U kojem se kaže: „Obzirom da zbog specifičnih dimenzija i oblika nosive grede proizvođač kasni sa isporukom LSD nosača nismo u mogućnosti u roku izvesti radove na gradskoj tržnici. Slijedom navedenog molimo produženje radova do 03.12. 2019.“

 

  1. Dodatkom ugovora broj I. naručitelj prihvaća Zahtjev i produžuje rok do 03.12. 2019., uz napomenu da se i taj rok može produžiti ako izvođač bez svoje krivnje bude spriječen u svome poslu.

 

  1. A to se naravno i dogodilo. Dana  25. 11. 2019. Izvođač radova, ometan „vremenskim nepogodama“, traži pomicanje roka završetka radova do 03. 03. 2020.

 

  1. Dodatkom ugovora broj II. naručitelj prihvaća i ovaj zahtjev te produžuje rok za navedeno vrijeme. Naravno, uz suglasnost da se i taj rok može produžiti ukoliko izvođač radova ponovo bude ometen u svome poslu višom silom na koju on ne može utjecati. Samo treba podnijeti novi zahtjev.

 

  1. A to se, pogađate, i dogodilo. Dana. 16. 03. 2019.,  pandemijske mjere Stožera civilne zaštite RH situaciju čine krajnje neizvjesnom i totalno nepredvidivom. Bez obzira što mjere Stožera ne obvezuju građevinske tvrtke na obustavu poslova, koncentracija korona virusa iznad krova Gradske tržnice je očito previsoka da bi se išta riskiralo.

 

  1. Zamoljeno – odobreno. Dodatkom ugovora broj III. naručitelj prihvaća i produžuje  rok završetka radova do 30. 10. 2020.

 

  1. U međuvremenu 14.09. 2020. konačno je potpisan i zapisnik o početku radova koji garantira da sada poslovi započinju onako zapravo, bez zezancije, te da će se taj rok i ispoštovati.

 

  1. Međutim, planiranog dana završetka radovi ne samo da nisu završeni, nego nisu niti započeli. Građevinska mehanizacija prema gradskoj tržnici kreće tek početkom svibnja 2021. A radovi (u planiranom trajanju 35 radnih dana) završavaju, službeno, 27.08.2021.

 

  1. Za to vrijeme prostor Gradske tržnice 4. mjeseca biva pretvoren u gradilište prepuno materijala i građevinske mehanizacije, a trgovine i preostala prodajna mjesta zatvorena od pogleda, i zapriječene preprekama koje su kupci (oni uporniji) morali preskakivati kako bi se  probili do željene lokacije. Mnoge naše redovne mušterije koje smo susretali u gradu dočekali bi nas pitanjem: „kada ponovo počinjete raditi?“. Ne znajući da mi cijelo vrijeme radimo, jer su sve otegotne okolnosti pokrivene „pravilima struke“.

 

I sada dolazimo do onog „rodbinskog“ članka 5. ugovora o izvođenju radova koji je također napisan po pravilima struke. Ovoga puta one „pravne“ koja štiti izvođača radova od mogućih novčanih penala radi kašnjenja koji su rezultat njegove krivnje. Tako se izrijekom navodi da naručitelj ima pravo  zaračunati ugovornu kaznu u visini 2 % od ugovorene cijene za svaki radni dan kašnjenja, ali ukupna kazna može iznositi najviše 5% od ukupno ugovorene cijene radova. Ako znamo da je vrijednost radova 290.000,00 kn + PDV, nije teško izračunati koliko je izvođač time bio pogođen. A prije nego sami izračunate, evo konačnog odgovora:  Taman toliko da je u debelom prekoračenju roka obustavio radove na deset dana i poslao radnike na kolektivni godišnji odmor.

Unatoč tome da nam je promet trgovine  patio za cijelo vrijeme, obeštećenje smo zatražili samo za period od 01. srpnja do završetka radova, kada se do naše trgovine moglo samo „prema pravilima građevinske struke“. Ili kako je to izgledalo u praksi: izviđanjem, naguravanjem i preskakivanjem. Što se može vidjeti iz priloženih fotografija.

I što sad?  Gospodin Mustač je velikodušno spreman nadoknaditi svu štetu, ako sud tako odredi, jer zna da njega to neće koštati ništa. I kada kaže „mi ćemo platiti“, zna da među tima „mi“nema njega. Kao i svi „odgovorni“ direktori u javnim tvrtkama, on će samo potpisati službeni nalog za plaćanje po osnovi sudske presude. Ne brinu ga ni cifre ni rokovi. Njegovu štetu platiti će drugi.  I zato je ta izjava o spremnosti isplate po sudskoj odluci krajnje licemjerna.

Ovom prilikom zahvaljujem se na informaciji da sam jedina vlasnica lokala i poslovnih prostora na tržnici koja je zatražila obeštećenje. U međuvremenu ste me i pismeno izvijestili da nitko nije osporavao  niti dovodio u pitanje ispravnost izvedenih radova koji su se odvijali ranije na starom dijelu tržnice „jer je svima bilo u interesu da sam objekt tržnice bude uredan i funkcionalan kako za kupce, tako i za prodavače i posjetitelje“. To me raduje, jer znači da se ostali suvlasnici zgrade koji su pretrpjeli gubitke odriču svojeg dijela odštete pa će na računu zajedničke pričuve ostati dovoljno novca da se upravo sa istog solidarno  isplate naša potraživanja, upravo onako kako je i predviđeno Zakonom o vlasništvu i drugim stvarnim pravima.  Nadam se samo da nisu čuli za tu Vašu izjavi i da neće pročitati ovaj tekst, je bi se mogli lako predomisliti i usprotivit da svojom voljom budu izuzeti od naknade za pretrpljene gubitak. Ali u to  baš nisam sklona povjerovati pa Vas upozoravam da budete spremni na jednu grupnu ispravku netočnog navoda u vidu kolektivnog pokretanja postupka.

Inače, radi informiranja javnosti, navedeni radovi na sanaciji krovišta plaćeni su novcem nas vlasnika lokala kroz povećanje rate mjesečne pričuve, jer se za sanaciju krova podizao kredit. Stoga imam puno pravo zahtijevati da se svi računi poravnaju u lipu (izvješće o stanju na računu zajedničke pričuve očekujem u roku 8. dana od primitka zahtjeva koji Vam šaljem već sutra).  I nadam se da nećemo biti primorani dizati novi kredit za sanaciju ovog novog krovišta koji za razliku od onog starog koji je prokišnjavao na 15-20 mjesta propušta samo na 9-10. Jedina nam je utjeha  ta, kako se sprdaju i sami korisnici tržnice, da curi samo dok pada kiša.

I za kraj, moram ipak iznijeti jednu pohvalu. Ona se tiče dvojice radnika koji su postavljali pločice. Ti vrijedni dečki sami su odradili taj cijeli posao i dali su sve od sebe koliko su mogli. Za razliku od „dvojice direktora“ i nadzornih inženjera odgovornih za organizaciju i provedbu radova, koji ste od ovog posla napravili cirkus.  Ali to je već tema za neki novi aktualni sat.

Toliko od mene ovom prilikom. Ostajte mi dobro i čuvajte se; poštujte mjere Stožera i budite odgovorni jer će sanacija novog krovišta „najljepše tržnice u Hrvatskoj“ trajati do kraja pandemije.

 

Sanja Jarčević

NATURA j.d.o.o.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Virovitica