Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Ekologija

„Sat za planet Zemlju“ pušta korijenje u Europskoj Amazoni

  wwf           24.03.2023.         1814 pogleda
„Sat za planet Zemlju“ pušta korijenje u Europskoj Amazoni

Visoka cijene hrane uzrokovana inflacijom, energetskom krizom i sve teže dostupnim resursima za proizvodnju hrane građane cijelog svijeta dovodi do krajnje zabrinutosti. Kvaliteta života ozbiljno je ugrožena i u Hrvatskoj. Zbog poskupljenja osnovnih životnih namirnica, primorani smo štedjeti na kvaliteti hrane koju kupujemo, što nepovoljno utječe i na naše zdravlje.

Povodom akcije „Sat za planet Zemlju“, čiji je cilj osvještavanje o stanju našeg planeta, na inicijativu svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF, u Koprivnici je danas posađena prva u nizu „šuma hrane“ koja će biti javno dostupna i dana na korištenje građanima.

„Globalna kriza nije nešto što se dogodilo iznenada. Znanstvenici već godinama upozoravaju da će zabrinjavajuće stanje planeta i resursa koje nam ona pruža, dovesti i do smanjenja kvalitete života na koju smo navikli,“ istaknula je Petra Boić Petrač, direktorica komunikacija u WWF Adriji. „Upravo ovakvim akcijama, WWF nastoji ukazati na nužnost samoodrživosti svakog grada i njegovog stanovništva. Na 1/10 hektara zemlje sadnjom na permakulturan način može se uzgojiti više od 2000 kg hrane godišnje. Prosječan Europljanin pojede oko 780 kg hrane godišnje[1]*. Kada bi se više pojedinaca odvažilo posaditi svoju 'šumu hrane', poput ove koju danas sadimo u Koprivnici, bilo bi to dovoljno da prehranite tročlanu obitelj u jednoj godini,“ ističe Boić Petrač.

Prva „šuma hrane“ posađena je u Koprivnici, gradu koji svojom geolokacijom spada u područje Europske Amazone, UNESCO-vog petodržavnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav. U Europskoj Amazoni WWF nije usredotočen samo na zaštitu prirode nego i na održiv i ekološki razvoj cijelog područja. Upravo zato, javna površina uz Gradske bazene Cerine izabrana je kao pokusno mjesto za permakulturni način sadnje raznih vrsta voćkarica i drugih jestivih biljaka.

„Ponosni smo što je upravo naša Koprivnica prvi grad u kojem započinje ova hvalevrijedna inicijativa. Nalazimo se u vremenu kada je više nego ikad prije potrebno mijenjati dosadašnje navike, izaći iz zone komfora te razmišljati o samodostatnosti i održivosti. Mi u Koprivnici godinama nastojimo građanima omogućiti korištenje raspoloživih resursa, a upravo najbolji primjer za to su naši eko vrtovi. Ovim putem pozivam građane da nam se pridruže te da zajedno na krilima ove inicijative gradimo temelje za bolju budućnost“, istaknuo je gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić.

U akciji sadnje sudjelovali su učenici iz O.Š „Braće Radić“ uz podršku ravnatelja škole, gradskog komunalnog poduzeća Komunalac i stručnjaka iz WWF-a. Prije same sadnje, stručnjakinja za permakulturu Irena Borovina održala je kratku radionicu o tom održivom i korisnom načinu „stvaranja“ ekološke hrane.

„Današnja akcija sadnje 'šume hrane' ne samo da je usredotočena na zaštitu prirode nego i na održiv i ekološki razvoj cijelog područja. Voćnjak kod bazena Cerine nastao je 2021. godine u akciji „Zasadi stablo - ne budi panj“ gdje je Komunalac zajedno sa školarcima i vrtićkim skupinama s područja grada Koprivnice, posadio stotinjak starinskih sorti voćaka. Sadnja novih voćaka na ovom mjestu, uz pozitivan ekološki utjecaj, važna je i za socioekonomski razvoj ovog područja“ istaknula je Nataša Tetec, predsjednica uprave Komunalca.

Želja WWF-a je da uzduž petograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav posadi što više ovakvih „šuma hrane“ tijekom trajanja petogodišnjeg projekta „Obnova Europske Amazone“. „Cilj projekta je kroz direktnu provedbu mjera obnove ekosustava i rad na legislativnoj razini usmjeriti rezervat biosfere ka dugoročnom cilju potpune obnove ekosustava, uzimajući u obzir utjecaj na lokalno stanovništvo i biološku raznolikost. Namjera nam je glavninu naših aktivnosti raditi u suradnji s ljudima koji ovdje žive, i upravo zbog toga sretni smo što je prva ovakva šuma posađena u srcu Europske Amazone“, istaknula je stručnjakinja za vode iz WWF Adrije Branka Španiček.

Ova je sadnja omogućena kroz projekt "Obnova Europske Amazone" koji podržava Endangered Landscapes Programm (Program za ugrožene krajolike), kojim upravlja Cambridge Conservation Initiative u partnerstvu s Arcadijom, dobrotvornim fondom Lisbet Rausing i Petera Baldwina.

WWF-ova inicijativa Sat za planetu Zemlju (Earth Hour) okuplja pojedince, tvrtke, institucije i gradove, koji gašenjem svjetla na jedan sat, ove subote u 20:30, pokazuju potporu za ekološki održivo djelovanje. U ovogodišnjem Satu za planet Zemlju, uz Koprivnicu, sudjelovat će i brojni hrvatski gradovi. Ponovno će u mrak utonuti UNESCO-ve građevine – zidine u Dubrovniku i južno pročelje Dioklecijanove palače uz splitsku rivu. Naravno, od Arene u Puli, preko više lokacija u Rijeci, zagrebačkog Zrinjevca ili osječke Tvrđe, Hrvatska je ponovno dio najveće svjetske volonterske akcije.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Ekologija