Banner
Amsterdam planira zabraniti pušenje trave u centru grada
Obilne oborine na području više županija
Grbin: ZOR se sveo na ideološki stav gdje treba provoditi nedjelju ujutro
Plenković: Hrvatsku svi gledaju kao nogometnog giganta
Grbin: Plenkovićeva godina isporuke je pomalo kićenje tuđim perjem
U Hrvatskoj 250.000 ovisnika o alkoholu; među prvih pet u EU po konzumaciji
Hrvatska: 373 nova slučaja koronavirusa

  Gospodarstvo

Saxa za Print magazin: Pokušavamo se maknuti od poslova koji su potplaćeni i koje može svatko raditi

  Print magazin           09.08.2019.         3142 pogleda
Saxa za Print magazin: Pokušavamo se maknuti od poslova koji su potplaćeni i koje može svatko raditi

Specijalizirani list Print magazin, najveći regionalni časopis za grafičku i s njom povezane industrije, u novom je broju u rubrici Intervju pod naslovom „Budućnost sitotiska je neupitna“ objavio razgovor s virovitičkim obrtnikom i pionirom sitotiska u našem kraju i jednim od najboljih u toj branši u Hrvatskoj – Zlatkom Kovačevićem Saxom. Prenosimo dio razgovora.

„Prvi susret sa sitotiskom dogodio se u školskim danima, u Školi za primijenjenu umjetnost U Zagrebu gdje sam se školovao. U školi smo imali sitotiskarsku radionicu gdje sam kao školarac radio. U slobodno vrijeme radio sam naljepnice i prodavao ih po zagrebačkim kafićima. S tim sam si novcem olakšao školovanje, ali me sitotisak „zarazi“ o postao vjerni prijatelj u mojem životu. Nakon završene škole vratio sam se u rodni grad i zaposlio. To je trajalo svega godinu dana jer moj kreativni duh nije mogao biti uklopljen u ondašnje kruto poslovanje i nakon godinu dana prilagodbe zaključio sam da su moji radni dosezi veći pa sam posao u državnoj tvrtki zamijenio sa samostalnom djelatnošću“, kazao je na početku razgovora Saxa.

Posao sam samostalno razvijao sa sredstvima koja su mi bila na raspolaganju. Ograničenost financijama i visoka motivacija za znanjem bili su odlična kombinacija za moj kreativan rad. Izučavao sam različite tehnologije i samostalno izrađivao strojeve. Neka rješenja sam koristio od postojećih tehnologija, ali dosta sam procesa uveo samostalno, uvidjevši nedostatke kod postojećih mehaničkih rješenja. Tako je veliki broj strojeva koje ja danas koristim nastao u mojoj mehaničkoj radionici koja se nalazi u sklopu mog obrta „Sax-design“. Ne mogu ni nabrojati manje intervencije u preinakama koje sam obradio, a od većih strojeva koje sam samostalno izradio su štanca za rezanje i biganje kartonske ambalaže, stroj za čišćenje akrilnih ploča, uređaj za pripremu ploča oksidacionim plamenom, kada za pranje sita sa separatorom otpadnih voda, četverobojni karusel, stolni laminator…
Stolni laminator mi je značajno ubrzao procese rada pa sam ih čak nekoliko proizveo za tržište te se i danas svakodnevno koriste u drugim tvrtkama.

Pokrenuli ste i vlastitu školu sitotsika?

Moj životni put je neprestana edukacija. Nakon školovanja u Zagrebu, prošao sam sve najveće sajmove, treninge i edukacije kod različitih europskih proizvođača sitotiskarskih tehnologija. Na nagovor kolega iz drugih tvrtki odlučio sam osmisliti osnovni program edukacije za sitotiskarsku branšu. Edukativni program koji koristim oslanja se na program švicarske tvrtke Sefer koji sam završio i za koji smatram da je jedan od najkorisnijih treninga i osnova koju bi svaki sitotiskar trebao imati. Školu sam podijelio u dva segmenta. Prvi segment priprema osobu za osnovu u sitotisku, od edukacije u brušenju okvira, oznakama koje se koriste za označavanje sita – vrsti svile, debljini niti, napetosti, kutu lijepljenja, napinjanju svile. Učimo o kutu i elastičnosti rakle, brzini i pritisku kod tiska… Svaki segment u sitotisku je mjerljiv i važan za pravilan otisak. U drogom dijelu školovanja fokus je na obuci polutonskog otiska. Osnovna obuka traje 40 sati i dodatna još 40 sata. Nakon završetka edukacije osoba je spremna za samostalno, pravilno korištenje tehnologija. Neke tvrtke tražile su nas potvrde o završenoj školi koje su koristili za dobivanje ISO certifikata u svojim tvrtkama.

Kako se natječete s konkurencijom iz digitalnog tiska?

Digitalni tisak je preuzeo dio poslova koji su primarno bili rađeni u sitotisku poput jumbo plakata ili city light plakata. S druge strane, u dijelu poslova u POP segmentu, primjerice tisku na transparentne folije koje se koriste u trgovinama, a kod kojih tisak treba biti s obje strane filma, kombiniramo sitotisak i digitalni tisak. Sitotisku je problematična fotografija, a digitalni tisak je nemoćan u tisku dobrog blockout sloja u koju ulazi srebrna boja. U kombinaciji tih dviju tehnologija dobiva se perfektan proizvod. U nekom segmentu se preklapamo. Kod malih naklada sito je nemoćno, ali već u malo većim nakladama sito je konkurentan digitalnim tehnologijama.

Tisak glitera, lijepila, specijalnih boja, UV filtara za aplikacije koje su podvrgnute atmosferskim uvjetima – to su poslovi koje digitalne tehnologije nisu riješile. U našem segmentu nismo osjetili značajniji pad poslova zbog digitalnih tehnologija. Naša proizvodnja se oslanja na industriju. Proizvodimo otiske na različite krute materijale, elektroničke upravljačke sklopove, otiske na aluminijskim pločicama, visokosofisticirane naljepnice i u tom segmentu gdje je potrebna visoka mehanička ili kemijska otpornost otiska, termostabilnost otiska na staklu, sitotisak nema konkurenciju. Digitalija je djelomično izgradila novu nišu proizvoda ili oduzela veći dio posla situ u segmentu promo materijala.

Na koje proizvode ste posebno ponosni

Radili smo puno proizvoda koje su nam klijenti donijeli i za koje nisu imali rješenja, a mi smo ih uspješno odradili. Naljepnice za ralice za čišćenje snijega su pravi izazov. Kombinacija materijala koje koristimo i proces izrade ove naljepnice je naša inovacija. Korisnik ih testira s pištoljem za pjeskarenje i naljepnice izdrže takva opterećenja. Radili smo dosta poslova za inozemstvo koji su nam došli iz drugih radionica gdje su mnogi zastali i nisu imali rješenja. Najbolji osjećaj je kad naiđete na neki svoj uradak stotine kilometara od kuće mnogo godina nakon što ste ga napravili, a on prkosi vremenu. Ponosan sam na mnogo inovacija kojima smo si olakšali rad.

Mnogo smo radili na ekološkom zbrinjavanju kemikalija koje koristimo prilikom čišćenja sita, imamo uređaj za separaciju i odvajanje boja koje peremo sita. Nakon separacije kemikaliju ponovno koristimo u procesu čišćenja, a talog predajemo tvrtki koja se bavi zbrinjavanjem opasnog otpada. Sam sam izradio prešu i osmislio proces recikliranja otpadnog papira koji se koristi za proizvodnju kocki za potpalu vatre. To su samo neke naše inovacije na koje smo ponosni jer smanjujemo štetan utjecaj okoliš i korisnim stvarima od ostataka proizvoda vraćamo uporabnost.

Pokušavamo se maknuti od poslova koji su potplaćeni i koje može svatko raditi. Nama su izazov mali, zahtjevni poslovi koje ne može nitko drugi napraviti, a takvi su poslovi pristojno plaćeni…

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo