Banner
Milošević: Milanović iznevjerio povjerenje birača
Banožić: Ne impresionira me glumatanje fakina sa zagrebačkih ulica
Plenković pozvao OLAF i DORH da stanu pred mikrofone ako imaju nešto
Plenković pozvao Raspudića na covid-odjel i nazvao ga besramnim licemjerom
Raspudić: Pozivam premijera na sučeljavanje, a ne paradiranje kroz bolnice
Quo vadis, Aida? proglašen najboljim europskim filmom
Studentima od 1. siječnja minimalna satnica 29,30 kuna

  Zanimljivosti

Šime - virovitički patuljak hrvatsko-slovenskog prijateljstva

        16.01.2010.         2353 pogleda
Šime - virovitički patuljak hrvatsko-slovenskog prijateljstva

Virovitička fizioterapeutkinja Danijela Weiss Bašić došla ja na originalnu ideju kako spajati dva grada, dva naroda i dvije države, a sve u sklopu oživljavanja hrvatsko-slovenskog prijateljstva. Razmišljajući kako je spasiti svog vrtnog patuljka Šimu, od svojih zagrebačkih prijatelja doznala je, naime, da u Kamniku kod Ljubljane postoji eko-selo „Mlinčkov gaj"  u kojem ljubitelji prirode ostavljaju patuljke kako bi ih oslobodili. „Mlinčkov gaj" nalazi se kod popularnog odredišta planinara, izletnika i putnika Stari grad Kamnik na 585 metara nadmorske visine. Osnovao ga je Joža Gajšek, poznati slovenski borac za očuvanje prirode, u neposrednoj blizini svoga imanja na kojem živi „u skladu s prirodom". Uredio je prostor koji danas predstavlja turističku atrakciju i nazvao ga po mlinovima  - simbolima sela, opstojnosti i održivog razvoja.

Danijela nije dugo čekala! Svog je Šimu već sljedećeg vikenda odvezla u Kamnik i oduševila domaćine - Jožu Gajšeka i Milana Grkmana. „Nazvali smo ga patuljkom hrvatsko-slovenskog prijateljstva Potez je simboličan, predstavlja znak slobode i nosi miroljubivu poruku", kaže Danijela i prenosi želju svojih novih slovenskih prijatelja da Virovitica i Kamnik postanu gradovi prijatelji.

Šime je za sada jedini oslobođeni patuljak iz Hrvatske u Mlinčkovom gaju. Svoje mjesto našao je među desetak većih ili manjih patuljaka, Snjeguljica i drugih likova iz mašte i svijeta bajki koje su njihovi vlasnici „vratili u prirodu".

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

IguanaMGT
18.1.2010. 14:01
Bravo, teta Dany! :)


Još iz kategorije Zanimljivosti