Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Dossier: Tolušić

Siniša Prpić: Pozivam Tolušića da povuče tužbe protiv novinara

  vn           02.11.2020.         3103 pogleda
Siniša Prpić: Pozivam Tolušića da povuče tužbe protiv novinara

Predsjednik Hrvatske stranke pravne države i gradski vijećnik Siniša Prpić pozvao je u ponedjeljak bivšeg župana, smijenjenog ministra i novopečenog vinskog poduzetnika Tomislava Tolušića da povuče silne tužbe protiv medija i novinara koje je podigao proteklih mjeseci pred više hrvatskih sudova. Na konferenciji za medije ispred zgrade nekadašnje Bile i velikog natpisa „Grafiti ne koštaju 17 milijuna a bit' bezobrazan je besplatno" Prpić je govorio o Tolušiću, slobodi medija i pravosuđu, a spomenuo je i krađu 17 milijuna kuna iz gradskog proračuna, gradonačelnika Ivicu Kirina i pljačku Šteno kreditne zadruge.

"Osjećam sram zbog silne harange koja se zadnjih mjeseci provodi protiv novinara. Doista ne znam što je trebalo Tomislavu Tolušiću da tuži Virovitica net, Gorana Gazdeka i Telegram. Mogu čak shvatiti da je ovih dana deprimiran i ojađen zato što ga je njegova stranka prožvakala i pljunula u političkom smislu. Međutim, sada ima vinariju, ima se s čime baviti a ne da sa pozicije jačega, dakle, sa pozicije sile ide na novinare“, rekao je Prpić.

U osvrtu na pravosuđe, podsjetio je da je 2014. godine Tolušića prijavio DORH-u.

„Držao sam da je nastala jedna šteta od 250 tisuća kuna za Županiju i da je on kriv za to. DORH reagirao nakon godinu i pol sa obrazloženjem kako je evidentno nastala šteta, ali da Tomislav Tolušić nije kriv za nastalu štetu jer to nije radio namjerno. Tu bi još progovorio i o našemu šerifu gospodinu Kirinu kojeg sam tužio zbog klevete 2017. godine. Međutim, već u prvom stupnju se vidjelo koliko je utjecaj politike na sudove i na naše pravosuđe. I to je završilo neslavno zato što, zamislite, gospodin Kirin nije mene oklevetao nego uvrijedio. Dakle, razlika je u terminu", kazao je gradski vijećnik.

Govorio je i o neproduktivnosti hrvatskog pravosuđa pa to ilustrirao primjerom jedne od najvećih virovitičkih afera – velikom pljačkom Štedno-kreditne zadruge u kojoj je oštećeno 25 posto Virovitičana. „Već 13 godina Hrvatska stranka pravne države zbog toga vodi sud sa Ministarstvom financija Republike Hrvatske“, naglasio je Prpić.

Svakako valja spomenuti kako je predmet štedno-kreditne zadruge u DORH-u na stolu, ili, preciznije rečeno ladici državnog odvjetnika Darka Žegarca, istog onog koji je dobio i predmet istrage smrti Siniše Palma, posthumno optuženog kao isključivo odgovornog za nestanak 17 milijuna iz gradske blagajne.

„Prošlo je 17 mjeseci, a mi nemamo pojma gdje je završilo 17 milijuna kuna. U isto vrijeme, novinarku koja je napisala ovaj grafit iza nas, zamislite grijeha velikoga, tuže pa se mora povlači po sudovima. I za ovo i za svakakve druge gluposti“, rekao je Prpić.

VAL TUŽBI PROTIV NOVINARA, TOLUŠIĆ PREDVODI

Hrvatsko novinarsko društvo prošli tjedan je upozorilo domaću i svjetsku javnost na novi val tužbi protiv novinara te na kampanju protiv zastrašivanja novinara tužbama. Samo lani su zabilježene 1163 tužbe.

"Događa se novi val tužbi, među kojima se ističu serija tužbi bivšeg ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića protiv Telegrama i Virovitica.neta. Tužbama se pridružio i Branimir Glavaš protiv Indexa, a rektor Boras tužio je novinarku Doru Kršul zbog teksta koji je napravljen po svim pravilima novinarske profesije", rekao je na konferenciji za novinare predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

"Svako kritiziranje njihova rada rješavaju tako da podižu tužbe, kao oblik zastrašivanja novinara i nametanja cenzure", kazao je Zovko i najavio da će o novom valu tužbi HND obavijestiti Europsku federaciju novinara i međunarodne institucije.

Glavna urednica Telegrama Jelena Valentić iznijela je detalje nove serije tužbi, pri čemu se posebno ističe čak devet tužbi bivšeg ministra Tolušića, među kojima su i neke 'egzotične'. "Tolušić nas je tužio i zbog teksta u kojem smo objavili da je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo postupak protiv njega, ali i zbog pridjeva o njegovoj gradnji 'velebne' vinarije za koju je potrošio 4,5 milijuna kuna, te da je jako zadužen jer mu mjesečne obaveze iznose 15 000 kuna", kazala je Valentić.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Staniša Žarković
6.11.2020. 15:51
https://www.tportal.hr/biznis/clanak/porezna-uprava-krece-s-drakonskim-kaznama-za-sve-one-koji-ne-mogu-dokazati-porijeklo-imovine-a-u-nekim-slucajevima-ona-se-u-potpunosti-oduzima-foto-20201016?fbclid=IwAR3b3uoELUf35seydBa31ddzDv2sipcoU0yd0QfJ4GnKBHJv-8k1pR-n9Zw

Bull Null
3.11.2020. 14:16
Ima li požurnica za optužnice koje su "zaboravljene,"u ladicama?
Staniša Žarković
3.11.2020. 13:36
"Konj koji crkava najviše se rita", nemoj me tužiti jer nisam napravio komparaciju pošto je konj plemenita životinja.
Staniša Žarković
3.11.2020. 8:01
Nema taj srama !


Još iz kategorije Dossier: Tolušić