Banner
Prosvjednici protiv protuepidemijskih mjera - Dosta je!
Na Festivalu slobode bačena plastična boca na vozilo hitne pomoći
HLK upozorila: Onemogućavanje pružanja liječničke pomoći je kazneno djelo
Beroš: Poštujem slobodu, no ne mogu podržati neznanstveni pristup Covidu
Milanović: Prosvjed je demokracija; odlazak pred domove umirovljenika je idiokracija
Komora medicinskih sestara osuđuje napad prosvjednika na tim Hitne pomoći
Selak Raspudić: U Saboru ćemo otvoriti raspravu o zakonu o diskonekciji

  Slatina

Slatina se guši u ambroziji - tko će je pokositi

  Dragutin Fišli/Domovina blog           29.07.2011.         5695 pogleda
Slatina se guši u ambroziji - tko će je pokositi

Ambrozija - (Ambrosia artemisiifolia ,Ambrisua elatior) u narodu poznata kao partizanka i Krausova trava u današnje se vrijeme smatra najvećim neprijateljem osoba koje boluju od alergijskog rinitisa. Procjenjuje se da  svaki deseti stanovnik Hrvatske boluje od peludne alergije na ambroziju, s tim da je broj oboljelih iz godine u godinu veći. Zrela biljka stvara oko 8 milijuna peludnih zrnaca, a oprašuje se vjetrom.Stabljika ambrozije može narasti i do 1,5 metra visine.
Počinje nicati već u travnju, a cvjetati sredinom srpnja. Ako ambrozija raste pojedinačno preporučuje se čupanje zajedno sa korijenom, a za veće površine se preporučuje košnja prije nego biljka počne cvasti, a ako je potrebno mogu se upotrijebiti i kemijska sredstva.U nekim hrvatskim gradovima ( Zagreb,Osijek,Varaždin....)postoje službe koje se bave borbom za sprečavanje ambrozije,pa bilo bi dobro obavijestiti ih o prisustvu te biljke u vašem susjedstvu! Ambrozija je podrijetlom iz Sjeverne Amerike, a u Europu je došla kao slijepi putnik na brodovima sa robnim pošiljkama.Njezina pojava u Hrvatskoj zabilježena je 1941 godine.
Manji gradovi se samostalno organiziraju preko komunalnih službi , u suzbijanju tog korova. Primjer  grada Virovitice kada su organizirali čupanje biljke sa korijenom i za to donositelju plaćali. No nije svugdje tako, neki gradovi jednostavno nemaju sredstava za borbu protiv partizanke,  neki niti ne mare, a neki se bore sa sredstvima koja su  im  na raspolaganju.

Tako se moj grad Slatina bori  sa 3-4 ručna  trimera u rukama komunalnih redara , ali koliko vidim  to je ''kozmetika'' u pitanju, tj. trimeriraju se površine uz glavne prometnice i uži dio grada. Što je sa ostalim površinama? Nije bitno  za nas alergičare da li su te površine gradska ili privatna svojina. Bitno je, kako sam napomenuo, da se pravovremeno krene sa košnjom, čupanjem ili nekim drugim sredstvom u borbu protiv te biljke.

Poslije kiša koje su padale na našem području unazad par dana, stvorili su se idealni uvjeti za nagli rast i brzu cvatnju biljke, a čemu još pogoduje i vrućina.
Ponovo ću Vam pokazati fotografijom kako izgledaju samo neke od površina, što u privatnom, a što u gradskom vlasništvu, zarasle u ambroziju, partizanku ili Krausou biljku, sasvim nebitno, sada je kasno. Jedno vrijeme su bile predviđene i globe za nepoštivanje zakona o uništavanju ambrozije (ako uopće postoji,  jer u gradskoj Upravi za to ne znaju?), dok je na zgradi glavnoga trga postavljen ''peludomjer'' između VIP-ovih repetitora. Novac ispred zdravlja građana, samo u čije džepove odlazi?

Cijeli tekst i više fotografija na Domovina blog by Draguin Fišli

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

fajš
3.8.2011. 12:23
Iskreno , ja sam susjed do sada dvaju slatinskih gradonačelnika , Čačić Pavao (pola mandata HSS) i Ivan Roštaš ( 2 mandata,ovisi , jer može biti i 1,5 ako sada odstupi). Odrastao sam sa jednim , a drugi mi je pradavao u srednjoj.
Pavao i ako je nešto``utržio`` znao je to sakriti od očiju.
Ivan baš ine, ali se može pravdati kreditima (kuća, auti...), koji su se u to vrijeme dijelili kapom i špom.Ne znam i ne mogu konkretno reći.Ali mogu reći da je Rocky davno izgubio ono malo ljudskosti što je nekada kao sradnjoškolac,student posjedovao. Pameti nikada nije imao, vjerojatno genetski kod(MISLIM).
>senior< Vi ste upućeni više nego ja u svu tu skalameriju od gradskog vijeća, tako da nije potrebno ulaziti u neke analize.Apolitik sam i srvari gledam s realne i nadam se objektivne strane, što je ,je ...ništa tu ne valja, odavno još od prve privatizacije za 1 kn,ratnog profiterstva, neću navoditi aktere , jer bi ovo želio što više mogu skratiti.
Izgleda se takva politika u Upravi grada samo nasljeđivala,``pola pijem,pola Šarcu dajem``, e sada tko je više mogao i u koje vrijeme otom potom , ZNA se da su htjeli svi.
Dovoljno je pogledati direktore svih firmi u gradu i da svima bude jasno tko pije , a tko ne plača....Eh , da stadion,,,o njemu ću još dosta pisati.Trenutno čekam da se radovi u Nazorovoj spuste ispod sporedne ulice Primorske ,,,bit će materijala.Nisam zaboravio Rokyjevo javno obraćanje javnosti na njegovom slatinskom radiju i dato obećanje.

Toliko , lijep pozdrav svim onima koji ovome ,našemu gradu žele bolje, još ćemo se iskomentirati,ima vremena.
Lijep pozdrav. Dragutin Fišli.
pljuska
2.8.2011. 13:39
Slatina srlja u bankrot što i nije čudo kada grad vode Roki i njegova hajdučka družina. Politički podguzi sve bogatiji, građanstvo sve siromašnije! Treba samo pogledati kako su bujale njihove profiterske, ili kako se to naziva "imovinske kartice".
senior
2.8.2011. 9:06
Nekima nije jasno, ali meni je.
Grad čiste športski objekti, a oni moraju vraćati kredit za stadion! OTKUDA?
Pa zna se grad im plati usluge novcem poreznih obveznika oni ne izvrše naplaćenu uslugu i imaju novaca za plaće i kredit.
Rokijev recept kako indirektno zadužiti već direktno do guše zaduženi grad.
siniša prpić
31.7.2011. 17:06
"Pljuska" i "fajš", u sridu !!!!
fajš
31.7.2011. 16:59
>pljuska<
Sasvim si u pravu , hvala....dijelimo mišljenje.
Od lipnja je na snazi novi zakon o ``socijali``, pa se nadam da će slijedeće godine biti baš onako kako pišeš.
pljuska
31.7.2011. 11:31
Svake godine ista priča. Ista kao i sa poplavana. Ambrozija se može uništiti pravovremenim preventivnim djelovanjem. Ljudstva za to ima na pretek. Za istrebljenje ambrozije bi trebalo uposliti i radno sposobne primatelje socijalne pomoći. Kada bi se pročešljao spisak primaoca socijale bilo bi novca za kupnju 50 trimera. Problem je u tome što Roki neće dirati u svoje glasače!
fajš
30.7.2011. 19:37
Tamo gdje je problem i naše lijepe Kalifornije.
Oprosti , ali potrajalo bi da sada o tome pišem u komentarima.
>obrtnik
anakonda
30.7.2011. 17:15
a gdje je onda problem???????
Obrtnik
30.7.2011. 17:07
postoji zakon i za lopovluk,ali zakon na papiru koji se ne provodi vrijedi pišljiva boba
fajš
30.7.2011. 15:55
Postoji. Čak su i zakonske mjere definirane, samo ih nema tko provoditi.Kao i sve kod nas:(
anakonda
30.7.2011. 15:11
zar ne postoji zakonska obaveza za grad i građane da moraju ukloniti ambroziju sa svojih njiva??????
fajš
30.7.2011. 9:36
Dragi sualergičari ujedinimo se!
Zvuči kao neka komunistička parola, ali bez zajedništva nećemo uspjeti mjerodavne natjerati na što brže uklanjanje i na kraju i uništenje ambrozije.
Pišimo mailove i šaljimo gradskim upravama, općinama,,,,pa i MZSS, svima koji bi mogli reagirati da konačno dišemo punim plućima !


Još iz kategorije SlatinaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.