Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Slatina

Slatina u borbi protiv ambrozije

  gg           30.07.2003.         1845 pogleda
Slatina u borbi protiv ambrozije
Grad SLATINA, 30. srpnja - Slatina je prva jedinica lokalne uprave u Virovitičko-podravskoj županiji koja je uputila javni poziv građanima da se «odmah i bez odlaganja» uključe u temeljito, organizirano i sustavno suzbijanje ambrozije na svojim posjedima. Poziv se odnosi i na pravne osobe na čijim parcelama raste taj opasni korov kojeg narod još zove i partizanka. Upravni odjel za graditeljstvo i komunalne poslove organizirao je kontinuiranu i aktivnu kampanju uništavanja tog korova koji u ljetnim mjesecima, a posebno, od polovice kolovoza do početka rujna kada koncentracija peludi zbog pune cvatnje najveća, uzrokuje probleme s disanjem, žarenje u očima, šmrcanje i mnoge druge alergološke probleme. Angažirana je radna snaga i strojevi tvrtki «Komrad» i Vodnogospodarske ispostave Hrvatskih voda slijeva Karašica-Vučica iz Donjeg Miholjca. Pročelnik Odjela Tomislav Vukelić ističe kako ce se u Slatini borba protiv opasnog korova temeljiti na iskustvima Osijeka koji je prvi u Hrvatskoj prije nekoliko godina pokrenuo kontinuiranu akciju uništavanja.
Upravni odjel otvorio je i dežurne telefone (551-109 i 551-357) na koji građani mogu dojaviti o ambroziji na javnim i privatnim površinama svakim radnim danom od 7 do 15 sati.
No, sporadično uništavanje ambrozije, upozoravaju stručnjaci, ne može dati očekivane rezultate ako se taj korov ne uništava na širem području. U drugim općinama i gradovima Virovitičko-podravske županije o tom se problemu gotovo nije ni razgovaralo. HSS je, doduše, u predizbornoj kampanji obećavao da ce se pozabaviti ambrozijom, ali je sve ostalo tek na prijedlogu iznesenom na sjednici Kolegija načelnika i gradonačelnika. Virovitičko-podravska županija jedina je u kontinentalnom dijelu Hrvatske koja još uvijek nema program uništavanja tog opasanog korova. Možda uzrok leži u izjavi jednog visokog županijskog dužnosnika koji je, kada su mu predložili uništavanje ambrozije rekao da prijedlog treba dobro razmotriti i izvagati donosi li nam to više štete ili koristi jer se u njoj legu prepelice, omiljena meta deviznih lovaca.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Slatina