Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Gospodarstvo

Slatinska banka: Vlasnička previranja u banci s najvišim rastom imovine u prošloj godini

  Manuela Tašler/Lider           23.06.2024.         2260 pogleda
Slatinska banka: Vlasnička previranja u banci s najvišim rastom imovine u prošloj godini

Promjene na listi najvećih pojedinačnih dioničara u Slatinskoj banci, u kojoj nitko već odavno nije prešao prag od deset posto, dugogodišnja su konstanta, ali ipak u zadnje vrijeme postaju sve zanimljivije. Donedavno najveći pojedinačni dioničar, bugarska tvrtka Sajbar Level, koja je u posljednjih godinu dana uspjela svoj udjel u Slatinskoj banci okrupniti na 9,22 posto, svoj je paket dionica nedavno prodala tvrtki Cset, registriranoj za poslovanje s nekretninama u Sloveniji. Osnivač Cseta je Inspire Investments, društvo za upravljanje alternativnim investicijskim fondovima, među čijim je suvlasnicima Dinko Novoselec, nekadašnji čelnik AZ fonda - doznao je tjednik Lider.

Prije nekoliko mjeseci na listu deset najvećih dioničara Slatinske banke, s udjelom od 3,37 posto, ušao je i predsjednik njezine uprave Andrej Kopilaš, zahvaljujući izdašnoj nagradi koju je Nadzorni odbor odlučio dodijeliti njemu i članu Uprave Oliveru Klesingeru za postignute rezultate u poslovanju. Njih dvojica nagrađena su s ukupno 5,46 posto vlasničkog udjela, koji je u tom trenutku na ZSE-u vrijedio oko 778 tisuća eura. Taj potez NO-a uznemirio je nekoliko manjih dioničara koji su zatražili izvanrednu reviziju poslovanja Slatinske banke.

No HNB-ovi podaci o poslovanju kreditnih institucija u prošloj godini otkrivaju da nagrada Upravi nije bez osnove, jer je Slatinska banka lani bila apsolutni rekorder prema rastu imovine među hrvatskim bankama. Njezina je imovina, naime, porasla 10,88 posto i to u okolnostima u kojima je prosjek tržišta bio u minusu od 1,51 posto. Od 20 kreditnih institucija, vrijednost imovine pala je u njih 13, a sve ostale, osim Slatinske banke, porasle su najviše do 2,63 posto.

Dodatno, među onima koje su imale rast imovine bio je Wüstenrot stambena štedionica, s čijim je austrijskim vlasnikom Slatinska banka potkraj svibnja zaključila ugovor o kupnji stopostotnog udjela. Ta će transakcija biti zaključena konačnim odobrenjem HNB-a i ECB-a, nakon čega će Slatinska banka biti vlasnik jedine preostale stambene štedionice u Hrvatskoj - zaključuje Lider.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo