Banner
Amsterdam planira zabraniti pušenje trave u centru grada
Obilne oborine na području više županija
Grbin: ZOR se sveo na ideološki stav gdje treba provoditi nedjelju ujutro
Plenković: Hrvatsku svi gledaju kao nogometnog giganta
Grbin: Plenkovićeva godina isporuke je pomalo kićenje tuđim perjem
U Hrvatskoj 250.000 ovisnika o alkoholu; među prvih pet u EU po konzumaciji
Hrvatska: 373 nova slučaja koronavirusa

  O dizajnu

Spomenik Svjetskog prvenstva u Kataru

  Krunoslav Kovač           19.01.2023.         550 pogleda
Spomenik Svjetskog prvenstva u Kataru

Arhitektonsko dizajnerski studio Week Architecture osmislio je Memorijalni spomenik posvećen stradalim radnicima koji su radili na stadionima i građevinama Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru. Na gradilištima je radilo više desetaka tisuća radnika iz Nepala, Bangladeša, Indije, Pakistana, Šri Lanke, Ugande, Kenije i Filipina. Prema podacima Amnesty Internationala od 2010. godine, kada je Katar dobio domaćinstvo svjetskog prvenstvu, do 2020. godine poginulo je 6.750 radnika-migranata uslijed katastrofalnih i nehumanih uvjeta rada na gradilištima i u boravišnim nastambama.  

Spomenik je osmišljen još 2014. godine te dizajniran tako da raste sa svakim novim smrtnim slučajem radnika. Već tada je bilo evidentirano alarmantnih 2.500 poginulih te je planirana visina tornja bila 1,5 km.

Spomenik poginulim radnicima dizajniran je kao osmerokutni toranj od naslaganih betonskih blokova. Svaki blok predstavlja jednog radnika za kojega se zna da je umro u Kataru te nosi redni broj poginulog radnika. Pojedini betonski blok visine je 2 m, duljine 10 m, a blokovi su složeni tlocrtno u osmerokut te su međusobno povezani stepenicama.

Kako je spomenik osmišljen da raste sa svakim novim smrtnim slučajem, danas bi trebao biti visok tri puta više od planiranoga, ukupno 4,4 km sa po jednim betonskim blokom za svakog od 6.750 umrlih radnika koliko ih je evidentirano do 2020. godine.

Dizajneri iz arhitektonskog studija Week Architecture, sa sjedištem u Francuskoj i Čileu, svojim projektom imaginarnog tornja posvećenog poginulim radnicima željeli su skrenuti svjetskoj javnosti pozornost na kršenje ljudskih prava u Kataru. Ovaj toranj, kao mjesto žalovanja obitelji poginulih, predvidjeli su smjestiti u blizini Dohe i osam nogometnih stadiona, premda je s vremenom postalo očito da toranj neće nikada biti sagrađen.

Sponzor serijala o dizajnu je ie-centar.

Spomenik Svjetskog prvenstva u Kataru

Spomenik Svjetskog prvenstva u Kataru

Spomenik Svjetskog prvenstva u Kataru

Spomenik Svjetskog prvenstva u Kataru

Spomenik Svjetskog prvenstva u Kataru

Spomenik Svjetskog prvenstva u Kataru

Spomenik Svjetskog prvenstva u Kataru

Spomenik Svjetskog prvenstva u Kataru

 

Krunoslav Kovač rođen je u Virovitici. Od 1974. do 1988. bio je zaposlen u VTC projektu kao odgovorni projektant te je u tom periodu bio autor više javnih i privatnih građevina. Od 1989. do 2007. radi kao dizajner i rukovoditelj Razvoja novih proizvoda u vodećoj hrvatskoj tvrtci za proizvodnju namještaja Tvin. 2007. godine osniva Ured ovlaštenog arhitekta. Više puta izlaže na poznatim sajmovima IMM i Orgatec u Kölnu te na sajmovima u Birminghamu, Stockholmu, Milanu, Beogradu i Ljubljani, na izložbama Centra za dizajn HGK-a, na Zagreb Design Weeku i Ambienti u Zagrebu. Član je više strukovnih udruženja te dobitnik brojnih nagrada i priznanja.

www.ie-centar.hr/krunoslavkovac

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije O dizajnu