Banner
Ženska mreža: Vlada još uvijek nema sustavnu politiku ravnopravnosti spolova
Povlačenje proizvoda: Pesticidi u sjemenkama sezama VEDRINI 200g
UNICEF donirao tri respiratora i testove na koronavirus
Zbog pesticida opozvan prah zlatno mlijeko iz Müller trgovina
Milanović: Zlata Đurđević je moja kandidatkinja za Vrhovni sud
UIO: Žene u Hrvatskoj još uvijek ostaju bez posla zbog trudnoće
Jutarnji list: Beroš zarađuje kao vještak, ali ne stigne na sud

  Aktualnosti

Stop seksizmu: naše društvo duboko prožeto seksizmom prema ženama, vrlo često ga niti one same nisu svjesne jer su se navikle da je to jednostavno tako

  sos           27.11.2020.         675 pogleda
Stop seksizmu: naše društvo duboko prožeto seksizmom prema ženama, vrlo često ga niti one same nisu svjesne jer su se navikle da je to jednostavno tako

Javnom akcijom „Stop seksizmu“ koju je Udruga SOS Virovitica organizirala ispred Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica, u suradnji sa Ženskom mrežom Hrvatske priključili smo se kampanji Vijeća Europe za promicanje provedbe Preporuke o prevenciji i suzbijanju seksizma (Recommendation CM/Rec(2019)1) koja za cilj ima rasvijetliti seksističko ponašanje te navodi konkretne načine kako ga vlade i drugi dionici mogu suzbiti.

Preporuka je odgovor na rastuće i dalekosežne posljedice seksizma u svim dijelovima društva i sadrži prvu ikada međunarodnu pravnu definiciju seksizma. U njoj je uspostavljena povezanost svakodnevnih pojava seksizma s nasiljem nad ženama kao dio kontinuuma koji stvara ozračje zastrašivanja, straha, diskriminacije, a koje pogađa uglavnom žene i djevojčice.

Seksizam je manifestacija povijesno nejednakih odnosa moći između žena i muškaraca, što dovodi do diskriminacije i sprječava puno napredovanje žena u društvu – istaknuto je u Preporuci Vijeća Europe o prevenciji i suzbijanju seksizma. Ponekad je lako zaboraviti da je seksizam duboko ukorijenjen u našem društvu, da je spretno upakiran u humor, da ga zapravo smatramo normalnim, a ne bismo trebali. Ili, još gore, da ga niti ne prepoznajemo.

Prema Vijeću Europe jedna od skupina žena koje su posebno izložene verbalnom zlostavljanju tijekom obavljanja svoga posla su i novinarke (čak njih 65 %). Kako se politički moćni muškarci (među njima sadašnji i bivši gradonačelnici) na seksistički i uvredljiv način odnose prema novinarkama sve češće svjedočimo putem naših medija. Naziva ih se pogrdnim imenima, omalovažava i potcjenjuje.

Sve ovo govori koliko je naše društvo duboko prožeto seksizmom prema ženama, vrlo često ga niti one same nisu svjesne jer su se navikle da je to jednostavno tako. No, to ne smije ostati tako!

Cilj javne akcije je bio da osvijestimo i senzibiliziramo širu javnost o problematici seksizma kao neprihvaćenog oblika ponašanja, odnosno nasilja nad ženama.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije AktualnostiVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.