Banner
Hrvatski saboru u srijedu o konačnom prijedlogu Zakona o turizmu
Lalovac (SDP): Osobni podaci 313.000 građana našli su se na crnom tržištu
Mađerić: Zakonom se sprječava zlouporaba prikupljenih sredstava humanitarne pomoći
Pripuz pisao Milanoviću zbog Jakuševca: Zamjera mu selektivni pristup
PISA testovi: Hrvatski učenici u prosjeku, osim u matematici
Zavod za javno zdravstvo: Nema ugroze zdravlja građana
Zavod za javno zdravstvo: Nema ugroze zdravlja građana

  Aktualnosti

Svaka treća žena u Hrvatskoj trpe neki oblik nasilja, a 83 posto to nikad ne prijavi

  sos           23.09.2023.         1883 pogleda
Svaka treća žena u Hrvatskoj trpe neki oblik nasilja, a 83 posto to nikad ne prijavi

U sklopu programa „Zajedno korak po korak“ udruga S.O.S. Virovitica obilježila je Nacionalni dana borbe protiv nasilja nad ženama. Javna akcija na kojoj su građankama i građanima podijeljeni informativni materijali održala se 22. rujna 2023. godine ispred Gradske knjižnice i čitaonice u vremenu od 10 do 12 sati. Javnu akciju podržao je Županijski tim za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji te Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije.

Javna akcija održana je u spomen je na događaje koji su se zbili 22. rujna 1999. na Općinskom sudu u Zagrebu gdje je održana brakorazvodna parnica na kojoj su ubijene tri žene, a jedna je teško ranjena. Počinitelji rodno uvjetovanog nasilja prema ženama često su njihovi partneri. Podaci iz 2022. Bilježe porast femicida upravo od strane bliskih muških osoba, najčešće sadašnjih ili bivših partnera.

Također, u usporedbi s 2021. godinom zabilježen je porast kaznenih djela prijetnji, nasilja u obitelji, tjelesnih ozljeda i silovanja. Pomaka ima. Od 2024. na snagu stupaju promjene četiri zakona koji se odnose na nasilje nad ženama, a država je također upozorena na problematičnosti koncepta „nesuradljive majke“.

Ipak, pred nama su još mnogi izazovi. Zabrinjavajuće je kako svaka treća žena u Hrvatskoj trpe neki oblik nasilja, a 83% ih nikada ne prijavi nasilje. Kada se nasilje i prijavi psihološke i socijalne posljedice mogu znatno utjecati na kvalitetu života žena. Upravo zbog potrebe za osnaživanjem žena žrtava nasilja, ali i senzibilizacije javnosti o problemu nasilja u obitelji, cilj programa „Zajedno korak po korak“ je povećanje socijalne uključenosti i osamostaljenje žena žrtava nasilja te jačanje međusektorske suradnje i promjena stavova javnosti o nasilju.

Nadamo se da ćemo kroz ovaj program financiran od strane Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike koji se provodi u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za socijalni rad – područni ured Virovitica pokazati ženama koje razmišljaju o prijavi nasilja i onima koje su nasilje prijavile da mogu ponovno izgraditi svoje samopouzdanje i samopoštovanje, a širu javnost osvijestiti o problemu nasilja u obitelji

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Aktualnosti