Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Zdravlje

Svake godine u Hrvatskoj od malignih bolesti oboli prosječno 25.000 stanovnika

  Hina           06.06.2024.         948 pogleda
Svake godine u Hrvatskoj od malignih bolesti oboli prosječno 25.000 stanovnika

Svake godine u Hrvatskoj od malignih bolesti oboli prosječno 25.000 stanovnika, rečeno je na predstavljanju Manifesta "Vrijeme za ubrzanje - Europa zajedno protiv raka" na skupu Europske organizacije za borbu protiv raka (ECO) u Novinarskom domu u Zagrebu. Izvješće o Hrvatskoj (Cancer Pulse) predstavili su docent Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i član ECO odbora Marko Skelin i Nikolina Dodlek, medicinska sestra za onkologiju, članica Europskog onkološkog sestrinskog društva i ECO odbora.

Svake godine u Hrvatskoj od malignih bolesti oboli prosječno 25.000 stanovnika. Ovi brojevi potvrđuju da su stope smrtnosti od raka u Hrvatskoj među najvišima u Europi, zbog nedostataka u prevenciji, probiru, ali i nejednakosti u pristupu zdravstvenoj skrbi, rečeno je na skupu. Također, istaknuti su i neki od ključnih problema, među kojima je još uvijek velik broj pušača, nedostatak populacijskog programa probira raka vrata materice te manjak liječnika i medicinskih sestara.

U Hrvatskoj se, kako je rečeno, više od 22 posto stanovništva smatra svakodnevnim pušačima, u usporedbi s 18 posto prosjeka u Europske unije. "Hrvati s dijagnosticiranim rakom pluća imaju samo 10 posto šanse za petogodišnje preživljavanje u usporedbi s 15 posto šanse ostalih Europljana. Unatoč tome što je Hrvatska prva europska zemlja koja je pokrenula program probira raka pluća, stope preživljavanja ispod su normalne", istaknuto je.

Hrvatska još nema populacijski program probira raka vrata maternice

Nadalje, Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja EU koja nema populacijski program probira raka vrata maternice. Zaostajemo i u probiru raka debelog crijeva, sa samo 25 posto uključenosti među građanima koji ispunjavaju uvjete, znatno ispod stope od 80 posto, koja se postiže drugdje u Europi.

Osim toga, Hrvatska ima samo 748 medicinskih sestara na 100.000 stanovnika u odnosu na europski prosjek od 879 na 100.000 stanovnika. Situacija je lošija po pitanju liječnika, Hrvati imaju samo 60 liječnika na 1000.000 u usporedbi s europskim prosjekom od 78 za istu populaciju.

Uz nazočnost brojnih eksperata iz područja onkologije, ali i ostalih grana medicine, pod motom ''Ubrzajmo napredak- Europa zajedno protiv raka'', skup je otvorio Mike Morrissey, izvršni direktor ECO-a u čijem su sklopu 42 države članice i 21 udruga pacijenata.

Europski gost naglasio je da je Europa ujedinjena u borbi protiv maligne bolesti te podsjetio da "'Time for Accelerate" podupiru nacionalni i europski parlamentarci za borbu protiv raka, kao i političari iz cijelog spektra, bez obzira na stranačke preferencije. Edukativno- medicinski skup organiziran je uoči izbora za nove zastupnike u Europskom parlamentu, 9. lipnja, s obzirom na to da je jedan od ključnih prioriteta i novoga saziva sustavna borba protiv raka u Europi.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zdravlje