Banner
Milošević: Milanović iznevjerio povjerenje birača
Banožić: Ne impresionira me glumatanje fakina sa zagrebačkih ulica
Plenković pozvao OLAF i DORH da stanu pred mikrofone ako imaju nešto
Plenković pozvao Raspudića na covid-odjel i nazvao ga besramnim licemjerom
Raspudić: Pozivam premijera na sučeljavanje, a ne paradiranje kroz bolnice
Quo vadis, Aida? proglašen najboljim europskim filmom
Studentima od 1. siječnja minimalna satnica 29,30 kuna

  Kota Lj. R. Weissa

Svi smo mi branitelji?

  Ljubo Ruben Weiss           14.01.2011.         3082 pogleda
Svi smo mi branitelji?

  Ne znam kako vi, ali nakon ove silne buke oko objave jednog nevjerodostojnog spiska osumnjičenih hrvatskih branitelja, nisam primijetio da se smanjio broj nezaposlenih ljudi u Hrvatskoj, da se smanjio broj onih koji rade, a ne primaju plaće, da se smanjio broj onih koji obilaze kontejnere tražeći koju plastičnu bocu, ili pak broj onih koji nakon završetka radnog vremena tržnica skupljaju povrće i voće -  ispod štandova,  nisam zamijetio da je netko novi osuđen za nevjerojatne krađe vaših, mojih novaca koje smo dali državi i drugim političkim zajednicama da nam rade i grade uvjete za bolji život??

POLA U DRŽAVNU FARMU, POLA SEBI KUĆI

    Ali, sjećam se jednog poznanika koji je bio hrvatski policajac do l993. a onda se zahvalio na toj dužnosti i uputio u svijet, u pečalbu.»Nisam mogao podnijeti situaciju šikaniranja zarobljenog srpskog starca, kojeg je moj kolega vezao za drvo. I ne samo to: na zamolbu ožednjelog starca za vodom, moj kolega je samo odmahnuo rukom sadistički gledajući starčeve muke.. Druga muka nastupila je kada smo ušli u jedno srpsko selo i kada je jedan drugi moj kolega dobio zadaću prikupiti domaće životinje, najviše krave, i odvesti ih u jednu farmu. Odvezao ih je, saznalo se poslije, pola u farmu, pola sebi u štalu..»

   Eto, i moj poznanik i ova dvojica njegovih kolega, imaju danas status branitelja, i zato sam zdvojan kada čujem ovih dana poruku: «Svi smo mi branitelji..» I što sam mislio (i mislim) o ovim pitanjima vezanim za uhićenje Tihomira Purde, osumnjičenog za ratni zločin u Borovu Naselju, gdje je, navodno, ubio dvoje zarobljenih vojnika, napisao sam na jednom portalu, no, kako se u nas shvaća demokracija i na način da se tuđe mišljenje bodovanjem učini nečitkim, ne mogu vas uputiti na raspravu koja se tim po vodom vodila, jer moji su upisi «demokratski» izbrisani, i to uglavnom od jedne grupe kojoj se moja mišljenja ne dopadaju. Većinu «minusera», po nickovima i njihovim objavama ranije, zaključujem, čine branitelji koji su se odjednom osjećali ugroženi, jer, eto, netko od nas ima i neka pitanja pa i neka razmišljanja koja nisu trenutno u velikoj modi.

   Meni nije ni na kraj pameti «ratovati» s hrvatskim braniteljima jer oko uloge branitelja u ratu l99l-l995. u Hrvatskoj je postignut kakav-takav konsensus, i vjerujem da većina, zajedno sa mnom, shvaća njihovu časnu ulogu u obrani hrvatskog teritorija i ljudi, izloženog napadu JNA koja je postala produžena ruka gospodara rata broj jedan, ratnog zločinca i tiranina Slobodana Miloševića. Svatko od nas, dao je, u okviru svojih mogućnosti, obol u, osnovi obrambenom ratu i tu bi diskusija, u vremenu kada imamo prečih stvari za rješavati, bila suvišna. No, rasprava o tome kako s postupalo prema zarobljenicima, starima, ženama, djeci, civilnim objektima građana Hrvatske, u to vrijeme, neminovna je i vodit će se do trenutka kada većina oštećenih bude obeštećena,  a velikoj većini osumnjičenih za ratni zločin, pravedno suđeno.

ODGOVORNOST RATNIKA

   Tu želim naglasiti jednu izuzetno važnu činjenicu: sudi se zločincima rata od vremena IIWW, u namjeri da i drastične kazne budu i opomena budućim naraštajima, sklonim ponavljanju povijesti. I suđenja koja traju već l5 godina od kraja rata l99l-l995. nisu samo stvar nacionalnih pravosuđa i suda u Haagu - to je obveza svih država nasljednica Jugoslavije, uvjet za ulazak u Europsku zajednicu. Stoga nema ili ne bi trebalo biti  «naših» i «vaših» ratnih zločinaca  - svatko onaj, koji je mimo zakona, pravila, konvencija i drugih pravnih dokumenata zloupotrijebio vojnu i policijsku moć, odgovoran je prvo sebi, zatim po  pravnim dokumentima koji reguliraju odnose u ratu žrtvama ili njihovim potomcima, narodu kojem pripada i međunarodnoj zajednici koja zadnjih 60 godina, nakon dva svjetska rata, pokušava instalirati takve pravne sustave  da oni pokažu kako se zločin, učinjen u ime države, vjere, nacije, rase ili jednostavno pogrešne politike, NE ISPLATI. Tako se i  nakon rata l99l-l995. instaliralo Međunarodni sud u Haagu, a  nacionalna pravosuđa sudila su onima koji su prešli granice «normalnog» ratovanja, ako uzmemo da je ijedan rat «normalan». I u biti, svejedno je gdje se sudi, u Haagu, Beogradu ili Zagrebu - bitno je da nijedan ratni zločinac ne prođe bez kazne. Pacifisti bi rekli, a tu sam negdje po svom svjetonazoru, da su mnogi ratovi nepotrebni, da se i najteži politički sporovi među narodima dadu riješiti mirnim putem, ako se to želi, da  ratovi vraćaju države i narode unatrag, da su u biti velika tragedija za pojedince i obitelji, da su posljedice ratova često nesagledive u trenutku dok se rat vodi i da «računi za ratovanje» stižu i desetljećima poslije.  

    Pacifisti bi rekli, a tu sam negdje po svom svjetonazoru, da su mnogi ratovi nepotrebni, da se i najteži politički sporovi među narodima dadu riješiti mirnim putem, ako se to želi, da ratovi vraćaju države i narode unatrag, da su u biti velika tragedija za pojedince i obitelji, da su posljedice ratova često nesagledive u trenutku dok se rat vodi i da «računi za ratovanje» stižu i desetljećima poslije. RATOVI SU, osim striktno obrambenih, gdje su ratnici - branitelji posebno motivirani, KONCENTRACIJA LJUDSKE PATNJE, preplašenog ljudstva i ratne tehnike, DEMONSTRACIJA SILE, ALI I MANIFESTACIJA GROZOMORNOG STRAHA što je sve nedostojno HOMO SAPIENSA koji, kroz rat, sudjeluje u kolektivnom ludilu, gdje dominiraju instinkti ka preživljavanju, poslije objašnjavani kao - hrabrost, koje zapravo nije bilo.

KIBI - DABI PITANJA

   Slušam sve češće razgovore i pitanja: «Može li netko od nas zamisliti da se raspad Jugoslavije odvio na miran način, da smo bili pošteđeni ratova na ovim prostorima - od Slovenije preko Hrvatske do Kosova?? Da smo, kojim slučajem, izbjegli rat i u ne znam kakvom obliku zajedništva, recimo vrlo labavoj konfederaciji, prijavili se kao kandidati za Evropsku zajednicu?? Da li bi bez rata na ovim prostorima vladalo blagostanje, bar na razini najslabije zemlje EU, da li bi vladala ovakva nezaposlenost kakva jest, da li bi bez «ratne elite» ipak bilo lakše graditi i razvijati industriju, poljoprivredu, turizam...??  Da li bi nas, u obliku jedne moćnije države na jugoistoku Evrope, više uvažavali, da li bi tada bili respektabilan činilac međunarodnih odnosa, a ne neka vrsta europske kolonije u kojoj su nas porobile strane banke, lanci robnih kuća, šarene laže o tome kako je kapitalizam sjajan model poduzetništva, svodeći nas na jeftinu radnu snagu koja u biti, radi za mnoge strane poduzetnike, na neko tržište s kojeg valja ubrati vrhnje, ili destinacije koja će se uskoro kupiti   u obliku kupnje prirodnih resursa - voda, šume do prelijepih nekretnina prvenstveno uz jadransku obalu. Da sada o domaćim «pomoćnicima» strancima, za Judine škude, ne raspravljamo.

   U svakom slučaju, na temeljna pitanja nemam sasvim određen odgovor što ne znači da zagovaram povratak u neku južnoslavensku zajednicu naroda - kotač povijesti vrlo je teško vratiti unatrag, što se dogodilo, dogodilo  što se tiče ratnih pustošenja, i ljudskih žrtava - mogu reći,  -ma kako utopistički zvučalo - NE PONOVILO SE... A to znači, čuvati se psihologije mase, čopora, vukova, stada ovaca, kolektiva gdje smo svi mi, recimo, Tito, Tuđman, Sanader...gdje smo svi Savez komunista, HDZ...gdje smo SVI i PO SVAKU CIJENU BRANITELJI.... Jer, poštovati valja POJEDINCA i OBITELJ, liberalne ideje, demokraciju , ali iznad svega RAD i DOPRINOS SREDINI KROZ RAD te ZAKONE, jer kažu, da nije njih, «čovjek bi pojeo drugog čovjeka».

   Gdje su nestali radnici, gdje su nestale vrijednosti kao ZNANJE, STRUČNOST, POŠTENJE, MORAL, ČASNA RIJEČ...??? Jednoumlja su na našim prostorima, neki kažu podrugljivo, na prostorima Balkana, ostavila su stravične posljedice i nažalost, postoji opasnost da se ponove. Jer niti su svi isti - ugostitelji, mesari, dimnjačari, studenti,

novinari, profesori, liječnici..  niti su se svi branitelji časno borili. Imali smo i ratne huškače, «pse rata», imali smo ratne dobitnike, imali smo one koji su «lovili» činove, imali smo i one koji su kupili status branitelja za šaku eura, imamo i one koji su upisali staž branitelja u nepostojeće postrojbe, imali smo jednostavno one koji su se u ratu iživljavali nad nemoćnima, nenaoružanima, zarobljenima i one koji su rat shvatili kao priliku za materijalno bogaćenje. Srećom, imali smo časne branitelje i da nije njih, ne bi bilo samostalne Hrvatske, imali smo  i one koji su pomagali susjede, jamčili za njihovu sigurnost, poštovali ženevske konvencije...

SVI SMO MI TITO, TUĐMAN, SVI SMO MI BRANITELJI...

  Već je l6 godina od formalnog završetka rata (Daytonski sporazum potpisan je l995.) a mi se, dojma sam, nismo vratili u predratnu kolotečinu i svakodnevicu, nismo se vratili radu i poslovima. Sjećati se treba, pijetet je dio života svakog čovjeka, no poklici SVI SMO MI TITO, TUĐMAN ili SANADER, SVI SMO MI BRANITELJI, nisu pogled i put u budućnost.

   Više, srećom tabu tema nema i raspravlja se i o delikatnim pitanjima bliske prošlosti, predsjednik Josipović i predsjednik Tadić okrenuli su stranicu mira, svjesni da retorika devedesetih vodi samo u nove sukobe, da bez rješavanja konkretnih pitanja posljedica rata nema ni napretka, ni Europske zajednice. Stoga ipak iznenađuje kako je jedan pravni slučaj izazvao toliko emocija, da ne kažem histeriju, kako su se javili i zvani i nezvani, ali najviše desničarija koja je preko leđa branitelja namjeravala pokupiti neke predizborne bodove. Tu prije svega mislim na HSP, na ražalovanog Antu Đapića, na dio medija koji je pohrlio braniti neobranjivo. Evo i jedne prispodobe koja ne mora biti posve točna, ali koja je slikovita: «Zar netko misli da se Adolfu Eichmannu sudilo l96l. umjesto u Jeruzalemu, u Bonnu, da bi presuda bila drugačija?»

   Stoga, valja podviknuti i inertnim državnim tijelima, ministru Iviću, ali i drugima koji su problem Purde gledali kroz stranačko-nacionalne naočale. Taj slučaj treba biti podstrek upravo tim tijelima da dovrše posao objave ažuriranog i objektivnog spiska branitelja, jer

sve dok se to ne dogodi, moguće su manipulacije, pa i nove histerije od kojih je Hrvatska uistinu umorna. I tu je ta veza između nevjerodostojnog spiska - bilo je i procjena da Srbija traži  čak 25 000 hrvatskih branitelja, da bi se pokazalo da ih nije više od 40 i da su većina- srpske nacionalnosti. Isto tako, valjalo bi se pouzdati i u «tihu diplomaciju», koja, ma koliko nam to bilo nesimpatično, može biti također učinkovita - naime, osim lista iz Beograda, postoje liste državnog odvjetništva iz Zagreba. U tim okvirima, bi se mnogi od nas rado našli u  pregovorima jer srbijanska ministrica pravosuđa gospođa Snežana Malović ima odličan nastup i ostavlja dojam osobe koja suvereno vlada materijom, ma koliko teme delikatne bile.

PREKRETNICA NA BOLJE?

   Zalažem se za slobodu mišljenja pojedinca, za njegova prava i obveze, za kreativan rad i poštovanje  zakona i rada, za to da se zločini NEedaju kroz nacionalne naočale, ponavljam, da svaki zločin, ma s koje strane počinjen, ne ostane nekažnjen jer nekažnjeni zločinci su mrlja na savjesti svake nacije odnosno naroda. Nekažnjeni zločin (i zločinci) sjeme su novih razdora pa i novih ratova. A oni nastaju, pored ostaloga i stoga, što se ne omogućuje ljudima svakodnevna egzistencija, što se dijele nemilice otkazi, što mladi ne vide budućnost,

što se obespravljuje mnoge građane s ove ili one strane granica. Vratiti Hrvatsku u nacional-šovinističko raspoloženje nekoliko mjeseci prije potpisivanja predpristupnih ugovora u EU, značilo bi izravno raditi protiv nacionalnog interesa Hrvatske.

   Više pravde, više mira - stara je talmudska izreka, i neka nam i ona, pored deset zapovijedi, bude ideja vodilja u godini koja treba biti prekretnica za Hrvatsku.

   Prekretnica na bolje.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Ljubo R. Weiss
23.1.2011. 5:25
@hdznedajbože

Da li si ti ovo napisao, ili ja imam priviđenja:
------
....Jesi li pitao gospodina Weissa kakve privilegije uživa njegov otac,kao logoraš...."
...............................
Lijepo sam ti odgovorio da je otac 3 godine MRTAV, napisao sam ti s kojom gorčinom i s kojim proživljenim nepravdama je proživio zadnje godine... Tebi su to PRIVILEGIJE...???
I umjesto da se ispričaš zbog budalaština, ti tražiš da se ispričam braniteljima koje nigdje nisam vrijeđao. Samo sam tvrdio i tvrdim, da SVAKI ZLOČIN, ma tko ga počinio, mora biti kažnjen odnosno dokazani ZLOČINAC sankcioniran.
O razlikama između Dachau i Auschwitza te logora u Srbiji u kojima su bili zatočeni hrvatski ratni zarobljenici, nemam namjeru pisati. To je jasno svakom punoljetnom čovjeku s osnovnim obrazovanjem.
Ali, PRIVILEGIJE MOG OCA?? Možda i to što je bio sveden na tetovirani logoraški broj, u LOGORIMA SMRTI...?? Oslobođen od američke armije u svibnju l945., čovjek od 23 godine, normalne visine, s 40 kila težine??
Bjež mi s očiju...
hdznedajboze
19.1.2011. 16:01
LJubo gdje sam ja napisao da je tvoj otac bio borac NOB-a,lijepo ti piše da je bio logoraš.A dalje ti pišem da mi nemamo veće privilegije od boraca NOB-a,kojih ima po nekim podacima od 7000-do60000 tisuća još živih.Kako ćeš ti pisati po javnim portalima,a nisi u stanju nešto pravilno pročitati.Sada ja tebe pitam poznaješ li ti povjest ,koja je razlika između logoraša u DAHAU i logoraša u stajićevu zemunu nišu itd itd .PA eto tvoj otac je dobio bar nešta a zatočeni Hrvati ništa ,zločin je zločin,ako ga ti uopće možeš prepoznati.Tvom ocu se ispričavam ako sam ga na bilo koji način mrtvog povrijedio,a od tebe zahtijevam ako si čovjek da se ispričaš svim braniteljima oko 370000 tisuća poštenih.
donat
19.1.2011. 1:16
onih koji su pronevjerili dokumentaciju i postali dio strdalnika je toliko malo da je prava sramota govorit o tome ...no narod je prihvatio igru s lažnjacima u mirovini zato što se vizualno na 80 % ratnih invalida u mirovini nevidi invalidnost i čine se zdravi ...naš narod voli ocjenjivat odoka i paušalno te nećete naći nijednog pripadnika od narodaa da nezna barem 3 ili 4 tkz . lažnjaka ...pa kad bi se to zbrojilo ta bi brojka daleko premašivala stvarni broj invalida i ratnih umirovljenika ....jednostavno propaganda je ućinila svoje .....i više kad se sretne invalida rata nebudi se u ljudima strahopštovanje i zahvala nego sumnja protkana prezirom ..... spominjanje 500 000 branitelja želi se umanjiti obezvrediti ratne strahote tih ljudi ..iako je lijepo rečeno da je to brojka sveukupnih prpadnika koji su prošli kroz postrjbe a većina od te brojke je bila manje od godine danan u postrojbama .....prolem je i u visini mirovine koja je u većini slućaja pristojna svota od koje invalid rata može podizat djecu i imat za svoje potrebe no to nepaše narodu jer bi narod da žali invalida u mizernoj mirovini nedovoljnoj za živvot ,da govori vidiš bili su ratovali obolili a sad nemaju kao imi većina šta nismo bili no sad pristojna mirovina se uspoređuje s pohlepom ....a o privilegijama da ne spominjemo uživamo ogrone privilegije a jedna je riješavanje stanbenog pitanja po povoljnijim uvjetima pa ko dočeka ..čeka se od 12 - 15 godina a ijoš puno ima koji još čekaju ..pa uzbudljiv život nimalo dosadan di kod prelaska državne granice nikad neznaš kad će te tjeralica interpolova dokačit što su susjedi srbi popisali a prema registru gdje nam je objavljeno ime i prezime i postroba prema kojoj mogu odrediti mjesto ratovanja i pisati neistinite otužbe za ratne zloćine ....i na kraju pronašao se lijek za lažne branitelje ...ko nije optužen za ratni zločin ili nije na spisku nekom u srbiji taj je lažnjak .....bilo bi još mnogih privilegija za nabrojit ali iovako je predugačko ...i nemojte uzdizat branitelje ivalide u mirovinimama da su iznad nekog bolji ...oni su srozani rastrojeni izdani od naroda vlastotog ..jedinima su u hrvatskoj srezali primanja nepitajući ih koliko djece imaju ... koliko kredita imaju ....to su građani trećeg reda ne nititi drugog jer svako može poljuvat njih bez ikakve posljedice a da bude ironija veća oni su se za to izborili ..i sad slobodno u slobodi pljujte .....no diće se oni kad prekipi a onda neće bit dobro .........
joker
19.1.2011. 0:37
hahahahaha. weiss ... svi mi znamo pod čijom si ti strankom i tko ti govori što da pišeš, tako da molim te šuti...
tomislav
18.1.2011. 16:04
Svaka čast Guru, analiza ti je ona prava! Pogađaš u sridu!
guru
18.1.2011. 11:46
Ne znam zašto toliko žuči o jednom tekstu koji je samo viđenje nastale situacije nakon hapšenja jednog branitelja.
Sječaju li se branitelji tko je isporučio generale u Hag?
Tko je podpisivao ratni put lažnim braniteljima?
Tko je dao aboliciju agresorskim vojnicima?
Tko je govorio da su svi branitelji apsolutno sigurni?
Tko danas u vladi kroji sudbinu branitelja?
Kako ministri ne znaju da branitelji koji su ratovali na hrvatskom teritoriju mogu biti procesuirani samo u Hrvatskoj ili u Hagu ako ih zatraži međunarodni sud.
Pa zar je za takovo vođenje politike kriv jedan novinar?
tomislav
17.1.2011. 14:20
Mislim da ste odavno sve rekli g Weiss i da se ne bi trebali dati provocirati ljudima koji vam do malog prsta nisu. To što je Vaša obitelj preživjela u tim ratovima ili ratu nadilazi bilo kakvo mentalno poimanje strahota koje ljudski rod može izmisliti a i izdržati.
Ja se sigurno ne ušutkavam, pardon, ono drugo, jer za to nemam nikakav ni interes a niti sam takov stvor.
Pozdrav, i ono, nedajte se provocirati!!!
Ljubo R. Weiss
17.1.2011. 1:07
@hdznedajboze
Ne samo da blatiš mene, sada si prihvatio sramotnog blaćenja mog TRI GODINE POKOJNOG OCA. Moj otac nije bio sudionik NOB-a, bio je logoraš, jedan od rijetkih preživjelih AUSCHWITZA I DACHAUA. Ostao je BEZ SVIH ČLANOVA UŽE OBITELJI I IZ LOGORA SE VRATIO u ljeto SAM (tetoviran logoraški broj l2l 729). Čak 45 godina tražio je odštetu od njemačkih vlasti, i dobio tek l990. kao mjesečnu rentu do kraja života. Dakle, nikakva privilegija nego krvavo stečena i ZAKAŠNJELA pomoć da bi stare dane proživio kao čovjek. Međutim, to mu nije omogućeno zbog dva razloga:
l. smanjena mu je pomoć kao žrtvi fašističkog terora, od hrvatskih vlasti,jer su branitelji i "branitelji" imali prednost u odnosu na žrtve fašističkog terora,
2.imovina koje bio vlasnik do l947. oduzeta mu je nacionalizacijom a l99l. kada ju je očekivao natrag, BESRAMNO JE PRODANA NA DRAŽBI pred Trgovačkim sudom u Bjelovaru, i to branitelju Domjaniću iz Virovitice. Sudski vještaci procijenili su imovinu na ll6 000 DM, a prodana je na dražbi, PROTUZAKONITO za smješnih l3 000 DM.
Moj otac umro je s gorčinom u duši, a oni - od stečajnog upravitelja Kooperacije, Lukač, do suca, do odvjetnika, do kupca imovine na dražbi, trebali bi osjećati stid zbog prijevare Marka Weissa. Kriminal iz ptretvorbe ne zastarijeva i nije isključeno da se borim za imovinu mog oca, jer dobio je samo zamalo bezvrijedne dionice, koje smo nakon smrti naslijedili moja majka, brat i ja.
Ako itko još upisom dotakne ovu traumu obitelji Weiss, i moju, spreman sam ga, iako lošeg zdravlja, isti čas tužiti za uznemiravanje i klevetu.
Isto, kao što to mogu starine bivši partizani, kojima kapa dolje jer da nije bilo njih ne bi bilo ni današnje Hrvatske. Njih je još 7000 živih, a hrvatskih branitelja 500 000...........???????
I do sada sam strpljivo odgovarao i na upise koji su bili "ad hominem" (argumenti kao napad na čovjeka), a od sada, nakon OVE BEZOČNE I TUŽNE UVREDE MOJ POKOJNOG OCA (pa i mene), nemam namjeru komentirati takve upise.
A ti nedaj Bože nemoj tvrditi da nisi napisao ovo:
-----------------
16.1.2011 10:10:55hdznedajboze

----------------------

Druga strana ja bih te nazvao srpska strana,to je očito iz tvog naziva.Nema veze meni to nesmeta,ali smeta mi nešto drugo.Jesi li pitao gospodina Weissa kakve privilegije uživa njegov otac,kao logoraš.Naime poznato je da u Hrvatskoj ima još uvijek oko 7000 boraca iz NOB-e.Ako je za tebe 2500 kn mirovine povlastica sa 21 godinom staža ja pristajem da to vratim. Borci NOB-e imaju više bez staža. Pa tko je tu privilegiran.
----------------------------------------
Očekujem ispriku od tebe, "hdznedajboze", ako imaš imalo savjesti u ljudskosti. Preživjeti logore smrti(ako si išta čitao o tome i gledao filmove, onda znaš što su to nacistički logori SMRTI..) i dobiti neku odštetu pred kraj života, TRAGEDIJA JE, a tebe će za ovu uvredu, ako ne netko drugi, kazniti BOG...

jin1
16.1.2011. 19:00
Da Weiss napada sve što je hrvatsko i zato mu je ovaj grad selo. Prijatelju nosi se ti u Beč pa tamo propovjedaj svoju polučetničku retoriku i slažem se sa prethodnikom što je sa tvojim kometarom oko jadne palestinske djece i tko je tamo okupator da nisu možda i tamo krivi hrvatski branitelji!
famozni
16.1.2011. 13:57
svoj na svome slažem se,
neka g.Weiss objavi svoj ratni put ako ima što objaviti,neka objasni ratni staze pod kojom se jorgan planinom skrivao ili koja mu je minhenska brigada bila
svoj na svome
16.1.2011. 13:30
nisam se htia mišati u rasprave s "učenom" gamadi jer nas je baš takva gamad odvela u bananu i govna u kojima jesmo. uz to mislim da je ta tobožnja druga strana ljubo kloninarijus. sve poznato i viđeno. taj drugar "druga strana" tobožnjeg hrvatskog pedigrea veli "Prije bi trebalo zbrinuti fakultetski obrazovane ljude jer su oni utrošili previše godina na obrazovanje da bi sada sjedili doma i gladovali." Sve mi se čini da je to jedan od onijeh koji su se lipo školovali dok su hrvatski Domoljubi među kojima je bilo dice koja za obranu Domovine napustila školu i fakultete. sada ta školovana vucibatine traži da se zbrine njegaa ona dica i čeljad koja je branila Domovinu i koju je vlast izdala neka se hapsi na granicama. još bi da ih se rješi isporučivala srbiji. i to mi je hrvat i takvome bi ka tribalo dati posa da ne gladuje! Lipo ti školovani čoće živi od pravopisa kojeg si tako lipo naučija a sadek si ga moš stavit u prkno! ma jesi ti čoviče baš druga strana, one tamo daleko! da ti bijedo ljudska poštuješ hrvatske običaje i kulturu ondak bi poštiva branitelje koji su ginuli zato da moš slavit Božić, Uskrs i svu lipotu koju u sebi nosi hrvatska kultura.ovo što sam napisa vridi i za poprdala ljubo kloninarijus. nije se ljubo vratia sam vratija se on umnožen.
hdznedajboze
16.1.2011. 13:15
Vjerojatno si ti puno vremena utrošio na školovanje i to košta državu,da si bio pametniji završio bi je na vrijeme.A što ti imaš protiv čobana jesi li ti vrijedniji od njih.Da nije bilo tih čobana sada bi ti učio srpsku gramatiku,tebi to ionako nebi smetalo.
Druga strana
16.1.2011. 12:29
Ja nemam nikakve veze sa srpskom nacijom, 100% sam hrvat. Ali ja ljubav prema svojoj domovini pokazujem tako da učim hrvatsku tradiciju, znam povijest hrvatskog jezika, poznajem gramatiku i poštujem sve naše običaje. Mrziti neki narod da bi se dokazala domoljubnost, za mene je najobičniji privitizam. Ako voliš svoje, poštuj tuđe. Što se rata tiče, žrtve su postojale s obje strane i s obzirom da je sam rat najveća negativna stvar koja se nekom narodu može dogoditi, logično je da iz njega proizlaze i negativne činjenice. Zašto bi svi branitelji imali sve moguće povlastice koje im navodno pripadaju? Da je država u nekom boljem ekonomskom stanju, možda bi to bilo u redu, ali ovako - svi smo u istim govnima. Prije bi trebalo zbrinuti fakultetski obrazovane ljude jer su oni utrošili previše godina na obrazovanje da bi sada sjedili doma i gladovali. A što se tiče MOG mišljenja, ne navodim ga da bi se itko složio sa mnom ili tjerala nekog da svoje promjene. Moje mišljenje je moje mišljenje i neću ga mijenjat zbog neke mentalne ograničene osobe koja bi primjenjivanjem fizičke sile željela promijeniti moje ili tuđe mišljenje. Takvoj osobi savjetujem da čuva ovce.
hdznedajboze
16.1.2011. 10:10
Druga strana ja bih te nazvao srpska strana,to je očito iz tvog naziva.Nema veze meni to nesmeta,ali smeta mi nešto drugo.Jesi li pitao gospodina Weissa kakve privilegije uživa njegov otac,kao logoraš.Naime poznato je da u Hrvatskoj ima još uvijek oko 7000 boraca iz NOB-e.Ako je za tebe 2500 kn mirovine povlastica sa 21 godinom staža ja pristajem da to vratim. Borci NOB-e imaju više bez staža. Pa tko je tu privilegiran.
mastermind
16.1.2011. 1:12
Fitilj, a šta se ja imam kome šupkat?! hahaha Baš me zaboli K za nekog! :D
Ljubo R. Weiss
15.1.2011. 20:32
@Druga strana, Mastermind, fitilj
Prvoj dvojici hvala na mišljenju o temi. To su kritička mišljenja i mislim da je dobro da imamo i takva mišljenja. Demokracija se ne sastoji od JEDNOG nego više različitih mišljenja i - kulturne rasprave.
A ti "fitilj" imaj svoje mišljenje, ali ne diskvalificiraj ona koja se ne poklapaju s tvojim mišlljenjem ružnim pojmom "šupkanja". To kako ti "fitilj" rezoniraš i pišeš jednostavno nije demokratski i PRIMITIVNO JE.
fitilj
15.1.2011. 20:22
Šupkajte se samo se šupkate klonovi! Bolje da postupite kako su vam ČVARAK i djmoslav preporučili.
Druga strana
15.1.2011. 19:57
Mastermind,potpisujem.
mastermind
15.1.2011. 19:34
Ne znam šta je tako sporno u tekstovima u kojima se govori o zločinima na hrvatskoj strani...ne možemo se pretvarat da i toga nije bilo, niti tvrditi da ako je netko branitelj da je samim tim nemoguće da bude ratni zločinac!
Jel će me sad možda tko proglasit komunjarom i jugonostalgičarem? haha:)))
Druga strana
15.1.2011. 17:20
Gosp. Weiss, sve pohvale za ovakvo razmišljanje. Vrijeme je da se i glas ostalih čuje, jer su branitelji u ovoj državi smješteni na najviše prijestolje, nas ostale tako bacajući u državljane niže klase. Izražavati mišljenje koje se ne poklapa s mišljenju većine je velika hrabrost, pogotovo ako se ispod tog mišljenja potpišete svojim imenom i prezimenom, a ne aliasima tipa `fitilj` iza kojeg vjerovatno stoji frustrirana osoba koja će iz sjene pljuvati na ljude koji se usude izaći na svjetlo. Zbog takvih pojedinaca (definitivno previše pojedinaca), taj rat nikako da ostane u prošlosti. Da, u ratu su mnogi umrli i smrt nitko ne zaslužuje, ali zbog čega se svi i dan danas moraju klanjati braniteljima? Ja ću se uvijek prije pokloniti nekoj skromnoj osobi koja za svoja djela ne traži riječi hvale, dok su branitelji postali samo karikature željne pažnje i različitih priznanja i to ne krivnjom nas koji vas ne dižimo u nebesa, već svojom vlastitom krivnjom. Mnogi žrtvuju svoje živote svaki dan, a vi ako ste svoj žrtvovali da bi svojoj domovini dali samostalnost i neovisnost, onda ste dobili nagradu koju ste htjeli - Hrvatska je neovisna! Ostalo je samo pohlepa.
hdznedajboze
15.1.2011. 15:12
Gospodine Weiss zločin je to što vi radite,branitelji nisu SS trupe niti ih možete uspoređivati sa NJemačkom vojskom koja je bila agresor gdj god se pojavila.Kažete da neznam povijest vjerojatno je tako,ali nisam budala da neznam tko je agresor a tko branitelj.A što se tiče kaznenog gonjenja odbačeno je kao neosnovano.Što se tiče zločina ako ste čitali moje komentare u članku tko nam heroje baca na ulicu mogli ste vidjeti da sam vrlo oštar.Nije dobro spominjati jednu stranu a o drugoj šutjeti.Vi tu niste realni.Takve činjenice dobar novinar nesmije zanemariti,ja mislim da ste vi ipak dobar novinar.
Ljubo R. Weiss
15.1.2011. 13:17
@DJMOSLAV
Nisam te razumio, tko je bio zabavljač, moj otac ili Žada, ili obojica??? Tužan sam ako tije sudbina tih dvojice patnika poznata (Žada je mom ocu nemjerljivo pomogao što mu je u logorskim uvjetima doturio vodu...) I ne ljuti se, ali sranje je tvrditi da pišem sranja. Dokaži, navedi...
@nedajbozehdz
Ako ti nisi u stanju uspređivati zločine iz IIWW s ovima iz rata l99l-l995. zločine tada, i poslije, pamakar ovi bili prije 65 godina, onda, nažalost, ne razumiješ povijest.. Meni je žao što si sudski gonjen, zanimalo bi me zbog čega, ako nije tajna???
hdznedajboze
15.1.2011. 12:28
Gospodine Weiss u vašem odgovoru na moj komentar vi se vraćate 70-godina unazad.Žao mi je vašeg tate i svh žrtava drugog svjetskog rata,ali čemu to.Kada budete pisali o tom ratu,tada vam mogu nabrojati sve žrtve u mojoj obitelji,a do tada se držimo teme vašeg članka.U domovinskom ratu poznata je žrtva ,poznat je agresor.Na vama je da te dvije strane prepoznate,i u svojim člancima definirate tko je tko.Slažem se da je zločin zločin ma tko ga počinio,ali zanimljivo niste spomenuli žrtve u Četekovcu niste spomenuli poginule branitelje na Brusniku. Vi vidite jednog starca vezanog za drvo, ali nepišete zašto je vezan,ta činjenica vas nezanima.Molim vas objasnite? sve do tada kako opravdati,ili osuditi starca.U pravu ste ja nisam novinar(muško)ali ponešto me naučio jedan novinar koji je prije rata otišao u Srbiju.Vidite ja nisam imao takav izbor,ja imam samo jednu državu i nju sam branio.Zar smo mi pošteni branitelji krivi za slijed događaja tokom i poslije rata.Nikad nisam bio član HDZ-a,a zbog svojih političkih ubijeđenja sam sudski gonjen.
djmoslav
15.1.2011. 12:16
LJUBO PA ZAR TI SMATRAŠ DA NITKO NEZNA KAKO SU TVOJ OTAC I ŽADA ZAVRŠILI U DACHAU MA ONI NISU BILI BOCI NEGO ZABAVLJAČ A JA SAM IH DOBRO POZNAO I OD ŽADE ČUO ŠTA SE TAMO DOGAĐALO I DRUGO PREKINI VEČ JEDNOM SA TVOJIM SRANJIMA JER TE STARI VIROVITIČANI DOBRO POZNAJU DA BI IM MOGAO LAGATI STID TE BILO
Ljubo R. Weiss
15.1.2011. 11:10
@hdznedajboze
Živio sam u obitelji koju je obilježio ratni zločin nad ocem koji je bio žrtva Auschwitza i Dachau, srećom, preživio je, ali sam iz tog iskustva shvatio kako rat i ratne posljedice mogu biti dalekosežne i katastrofalne.
Zanimljiva je tvrdnja da nisam mjerodovan pisati o temi branitelja. Termin "pobjegulja" je UVREDLJIV, jer, ovo prvi puta pišem, nisam nikuda bježao, sve vrijeme rata bio sam dostupan hrvatskim vlastima, i sve vrijeme rata posjećivao sam Hrvatsku i Viroviticu. Nikakav poziv za mobilizaciju nisam primio.
Vi vjerojatno niste novinar (novinarkA), NISTE SE POTPISALI SVOJIM IMENIM I PREZMENOM, ALI JA NIJEDNOG TRENUTKA VAMA NE OSPORAVAM PRAVO KOMENTIRATI MOJE ČLANKE. l5 - l6 godina nakon rata, vrijeme je da se i o tabu temama argumentirano raspravlja kako bi s konačno oni koji su počinili ratni zločin sankcionirali, jer nekažnjeni ratni zločini mogli bi dovesti do pogrešnog zaključka da je u ratu sve dozvoljeno, da se rat isplati, jednako kao i ratni zločin, nekažnjeni a dokazani ratni zločin mrlja su na pravosuđu, i klica mogućih novih ratnih sukoba. Po uvjerenju sam pacifist i želja mi je da protivnika rata, kao koncentracije NAJVEĆE LJUDSKE PATNJE nedostojne HOMO SAPIENSA bude što više, a zaludjelih ratom, što manje.
hdznedajboze
15.1.2011. 10:27
Gospodine Weiss redovno čitam vaše članke,sa nekima se slažem sa nekima ne.Članak svi smo mi branitelji povrijedio je mnoge pa i mene.Činjenica je da je bilo i takvih scena koje vi opisujete,ali vi niste mjerodavni da o njma pišete.Nazivaju vas pobjegulja ,pa kad je tako kako nazvati ljude (neke)upisane u 1076 vojnu postrojbu,koji uopće nisu bili u ratu.I one koji su bili u ratu u toj postrojbi,a ona nije u to vrijeme postojala.Previše se zamaramo sa demokratski dopuštenim stvarima ,dok na drugu stranu činjenice zanemarujemo.Koalicija HDZ-e i SDSS potpuno neprirodna za glupe,dok pametni od samog početka vide prevaru.Mislim da ste vi jedan od tih.Rat je poslužio svrsi tko je jamio jamio,dalje će mo se praviti ošteni lopovi.Krivo mi je što ni jedna braniteljska udruga to nevidi.Bit će tako dok stranački ljudi vode udruge(Đakić Brlek)itd itd.
karlo01
14.1.2011. 23:54
Mislim da i dezerteri znaju biti jako povređeni kada se traži objava branitelja ili postrojavanje postrojbi iz 91 ili 95 godine.Otkrivanje istine ih sada boli ,tim više što su im djeca porasla i jako bi ih dirnulo u srce kada bi otkrili da su im tatice veliki Hrvati bili pobjegulje.Protiv sam svih koji su rat i nošenje uniforme iskoristili u osobnom bogaćenju.Boli me i prisvajanje domovinskog rata od bilo koje stranke!
Ljubo R. Weiss
14.1.2011. 22:47
@fitilj
Nemam ama baš nikakvu potrebu polemizirati s onima koji idu na moje tekstove "ad hominem". Ipak, najkraće: pozivati čitatelje na bojkot jednog članka neprimjereno je demokratskoj zrelosti naših ljudi, njihovo grubo podcjenjivanje i svrstavanja u maloumnike. Svaki čitatelj ima svoju glavu, svoje mišljenje - bilo ono i negativno o članku DEMOKRATASKI JE DOSEG HRVATSKE, iznijeti ga u javnost. Nadam se da moji stalni čitatelji ovim nesuvislim pozivom na bojkot, neće se dati zaplašiti - takvi pozivi katarkezirali su vremena koja su, srećom, iza nas.
Također, ne vidim posebnu potrebu da se povezuju dva specifična portala - jedan je www.pollitika.com i drugi www.virovitica.net. Pravila drugog portala nisu pravila i ovog portala.
Pisati o nekakvim mojim alijasima,klonovima, skrivanjem iza nickova, bez ikakvog dokaza, smatram GRUBOM KLEVETOM od strane "fitilja" koji na taj način detonira istinu i pravdu.
fitilj
14.1.2011. 22:44
Ljubo Ruben Weiss — Ned, 09/01/2011 - 00:03.
@Grdln Knzltcj??
Njlkš t j plt MNS, rcm, d l s s knzltr s Mrkm R. l Mnstrstvm brntlj... k bjv vg spsk?? Nm l tj spsk znk nkg stpnj tjnst?? Vć sm t nklk pt spmnj d t t tvj prvtn rhv mg nnjt vš štt ng krst??
P tvjj, lgc, svtk b d ns mg bjvt spsk kj psjdj, mslć d j nkm d krst???
Lj.R.Weiss
komentar je dobio 7 minusa

Ljubo Ruben Weiss — Ned, 09/01/2011 - 11:12.
@ydn
čtj št s sv rdl kp, stržr lgr, prv pjdnh nc lgr d b zbjgl prvd. Čtj št s pkšl nmjstt tk slbđnm Wsnthl Mthsn prvh dn slbđnj lgr "Nz-Schrgn..", mn m s ztrl..jd, ml pš t pdl scn djčršnjh zlkvc kj s nvkl jnjć kž... djdnm pčl nstjt p s pčl pjvljvt Prgvj, rgntn, Brzl p čk S...
n dž m tlk, lš sm, jžn j....Grzm nncst. D s m t pr rc zgnjr b t knjg, knjžc bršr... kj prv ppsjm , dns s n "Hll Bchnwld" drg. Knjžc s mnštvm ftgrfj kjm dmnrj bkvln BRD LŠV, tskn s, rcm rjn l945, prv zdnj, prv svjdčnstv mm h 5-6, mg bh t prsnmt pslt??? Znš, t j nj hlkst kj s nj dgd, h, h..

Lj.R.Weiss
komentar je dobio 7 minusa
Mogao bi u nedogled copypastati Weissove komentare koji su izazvali negodovanje članova pollitike.com koja je u samo 48 sati postigla nedokučivi rekord od 68900 čitanje i 327 komentara od kojih su "brisani" samo komentari Lj.R. Weissa.
Ne dozvolimo da se virovitica.net pretvori u Weisovu pljuvaonicu protiv hrvatskih branitelja!
Ne dozvolimo da nas jahači Save Štrbca optužuju i pljuju po nama zato što smo im razbili san da ostvare svoje državnu granicu Virovitica, Karlovac Karlobag!!!!
fitilj
14.1.2011. 22:39
Evo komentara:
Rebel — Čet, 13/01/2011 - 11:47.
Koji je jedini i glavni cilj dezertera nakon rata?
Učiniti taj rat zločinačkim, bezvrijednim, nehumanim, te na taj način pokušati sprati pokrov i ljagu sramote i ogavnosti koju sa sobom kukavičluk nosi.
Jer Ljubo ova priča o sirotom starcu ne pridonosi ičemu osim zamućivanju ionako mutnih voda, ti je ne iznosiš zbog suosjećanja sa žrtvom nego na taj način liječiš onu sramotu svoju i takvih kao ti što podvili su rep a sada bi da popuju.
Znaš ti KURAC moj o ratu i o tome što rat nosi, zato zagnjuri glavu u svoje spise i bavi se onim čime si se bavio cijelo vrijeme rata, čitaj u toplome i sigurnome kako je tamo gdje padaju granate.
Evo ovako izgledaju Weissove bljuvotine nakon ocjene korisnika pollitike.com:
Ljubo Ruben Weiss — Uto, 11/01/2011 - 02:09.
@Kk-------------------------```````````````???????????????????
Grdlnv dnvnk j tlk dbr d j - Mrk pzll... mn. Nj "stmprd", npsmnjkvć K Klx Kln lt Kkdnt, ng "stmpd".
tj stmpd mž s tmčt n drg nčn: nš "psn mmc" bl s tlk "njžn" prm zrbljncm, d s mng prbjvj d n kd ns ždnjlm srpskm strrc dl vd, pk ntk nj zps... D drgm "njžnstm" sd n pšm.... Dkl, stmpd vćm djlm stg d s vd nj l nk "psn mmk" n tj nvjrdstjnj lst.
komentar je dobio 10 minusa!!!

Ljubo Ruben Weiss — Sri, 12/01/2011 - 05:26.
@Jlnsk
Čjm d pjš lkhl k smk. Nrčt vlš kd s grbš z kkv gmšt lklnj krčm.. l d br stnš kd jdng...?
Nt j tb ptm z dnc kj s php l brntlj, nt z stl prvlgj kj s m k ZMJNK MNSTR BRNTLJ., p št t brg z mj prhd d čg žvm. d dnc brntlj sgrn n...l, rdvl b m d npšš kj krtc mjm prhdm, zprv d čg kk žvm - rhv mt p zvt.Tstr j vš. ...Sm pzt d n bd hrp lž k v mm prždrvnj. Nrvn, vdn rčnc vg ps j pkšj d t pkđžm kk zgldj zmšljtn kj s pš. vj pt n tvj rčn.
Lj.R.Weiss
komentar je dobio 7 minusa

Ljubo Ruben Weiss — Ned, 09/01/2011 - 19:49.
@Grdln Spsk k mčk... SPN
Nkm b trbl dzt lvk, nkm - rčnl.
Ml prj j vl rk d j pps, spsk NVJRDSTJN n vdm , sm bk, zvtln pršn frk, l gržvnj pjdnc n spsk, d s št dbrg čn. Čk n čsn n spsk (dr. vsn Bsnc prmjrc) sd s mrj prvdvt. sm, št s pmg vld d skrnš pžnj n pk prfrn, kljčn hrvtsk tm, pd nzpslnst p stts brntlj, stj kkv js - nkkv...
Lj.R.Weiss
komentar je dobio 8 minusa
fitilj
14.1.2011. 22:34
Poštovani članovi virovitica.net Pozivam vas da se iz pijateta i solidarnosti sa žrtvama Domovinaskog rata suzdržite od komentiranje gornjih bljuvotina Ljube R. Weissa. Prepustite komentiranje Weissu i njegovim mnogobrojnim alijasima na virovitica.net. ZAHVALJUJEM!

Šteta je što je povratkom pobjegulje Lj.R.Weisa virovitica.net ponovno postao pljuvaonica protiv onih koji su dali svoje živote za obranu Hrvatske od Ljubinih prijatelja.

Umjesto bilo kakvog komentara prenosim komentar jednog člana s pollitike.com. Za razliku od virovitica.net tamo članovi imaju mogućnost ocijeniti ovkave bljuvotine ratnog pobjegulje Lj.R.Weissa. Ratnoj pobjegulji i pljuvaču na sve što je hrvatsko dati minus i tako nakon 7 minusa, ponavljam 7 MINUSA ukloniti Weissovu bljuvotinu.

Evo komentara:
Rebel — Čet, 13/01/2011 - 11:47.
Koji je jedini i glavni cilj dezertera nakon rata?
Učiniti taj rat zločinačkim, bezvrijednim, nehumanim, te na taj način pokušati sprati pokrov i ljagu sramote i ogavnosti


Još iz kategorije Kota Lj. R. Weissa