Banner
Liječničke udruge najavile štrajk - očekuju sastanak s premijerom
Erlić: Zbog učinaka kohezijske politike naš BDP veći za pet posto
Ministar Erlić: Iz EU fondova osigurano nikad većih 680 milijuna eura za 22 grada
Za HND-ove nagrade stiglo 97 kandidatura
Sabor ovaj tjedan o zakonu o osobnoj asistenciji, idući tjedan stanka za Uskrs
Zagreb: Kamen spoticanja u spomen na Borisa Hanžekovića
Klub Mosta predlaže univerzalni dječji doplatak

  Novinarstvo i mediji

Svjetski dan slobode medija: Zaštita naših prava ovisi o nama

  SNH           03.05.2022.         2849 pogleda
Svjetski dan slobode medija: Zaštita naših prava ovisi o nama

U povodu 3. svibnja, Svjetskog dana slobode medija, Sindikat novinara Hrvatske poziva svoje članove i sve novinare i medijske radnike u Hrvatskoj da taj dan obilježe 23. simboličnom akcijom Pet minuta gromoglasne tišine u 11,55 sati kojom ćemo upozoriti na nužnost bolje zaštite novinara i novinarstva kao nezamjenjivih čimbenika svake istinske demokracije.

Gospodarske krize koje sustižu jedna drugu – od svjetske financijske krize preko pandemije COVID-19 do ruske agresije na Ukrajinu – pogađaju sve zemlje, velike i male, kao i sve djelatnosti, uključujući i medije.

Sve rašireniji nesigurni i neformalni rad u medijima, posebno na brojnim portalima i drugim online medijima, smanjuje mogućnost novinara da zaštite sebe i svoju profesiju, a time obrane i vjerodostojnost medija u kojima rade i surađuju.

Fleksibilizacija tržišta rada, promjene u zakonodavstvu na štetu radnika i otvaranje previše prostora za zapošljavanje putem ugovora na određeno i drugim atipičnim oblicima rada (outsourcing, agencijski rad, honorarni rad) negativno se odražava na materijalnu i socijalnu sigurnost radnika u medijima uz upitnu sigurnost ostvarivanja mirovine. To posebno pogađa mlade su/radnike i freelancere, pa se i oni trebaju sindikalno organizirati kako bi se zaštitili.

Povrh svega, brojni poslodavci, ne samo u malim nego i u velikim medijima, zabranjuju novinarima sindikalno organiziranje. Sindikat novinara Hrvatske upozorava da je sindikalno pravo temeljno ljudsko pravo koje nitko novinarima i medijskim radnicima ne smije osporavati, a niti mi kao medijski radnici ne smijemo na te zabrane pristajati.

Najbolji način da obranimo svoje temeljno ljudsko pravo jest da se organiziramo u sindikat. Samo sindikalno organizirani možemo pregovarati o kolektivnom ugovoru za zaštitu svojih prava. Moramo postati svjesni toga da naša prava i zaštita ne ovise samo o poslodavcima nego jednako tako i o nama. Stoga, organizirajmo se u sindikat – bit ćemo jači!

Za Sindikat novinara Hrvatske:
Maja Sever, predsjednica

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Novinarstvo i mediji