Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Dossier Nemec

Telegram doznao kako se u Orahovici prao crni novac HDZ-a. Policija to kao istražuje, već dvije godine

  Drago Hedl/Telegram           14.01.2020.         4374 pogleda
Telegram doznao kako se u Orahovici prao crni novac HDZ-a. Policija to kao istražuje, već dvije godine

Predsjedništvo Gradskog odbora Hrvatske demokratske zajednice Orahovice 24. travnja 2013., uoči lokalnih izbora te godine, donijelo je odluku da sa štedne knjižice HDZ-a, otvorene u Hypo Alpe Adria Bank, rizničar Mario Kršćanski, isplati iznos od 30.000 kuna koje je dan kasnije, 25. travnja, preuzeo Josip Nemec, tadašnji gradonačelnik Orahovice koji se u predstojećim izborima, kao HDZ-ov kandidat, natjecao za svoj treći mandat - piše Drago Hedl u Telegramu.

Nemec je tada bio i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Orahovice, slavonskog gradića kojim je suvereno vladao HDZ. Dan kasnije, također odlukom Gradskog odbora HDZ-a Orahovice, s iste štedne knjižice 30.000 kuna isplaćeno je i Zoranu Stočiću, članu HDZ-a, koji je u to vrijeme bio i direktor tamošnje komunalne tvrtke Papuk.

Novac se slijevao na račun rizničara

Prema spomenutoj odluci i Nemec i Stošić preuzeti su novac, ukupno 60.000 kuna, trebali uplatiti u obliku donacije na poseban račun otvoren za provedbu izbora za gradonačelnika, njegovog zamjenika te članove gradskog vijeća za Grad Orahovicu u 2013. godini.

Iz dokumenta u čijem je posjedu Telegram vidljivo je kako je odluku 24. travnja 2013., u svojstvu predsjednika GO HDZ-a potpisao Josip Nemec, a dan, odnosno dva dana kasnije, rizničar Mario Kršćanski, isplatio je Nemecu i Stošiću, svakom po 30.000 kuna, što su obojica svojim potpisom i potvrdila.

Kako je priča tekla dalje, jesu li Nemec i Stošić taj iznos, kao donaciju, uistinu uplatili na posebni račun otvoren za provedbu izbora, nije poznato. No, poznato je kako se slijevao novac na štednu knjižicu HDZ-a otvorenu u Hypo Alpe Adria Banci, na ime HDZ-ovog tadašnjeg rizničara, Maria Kršćanskog.

Klasično pranje novca

Tamošnji HDZ, naime, još 2008., donio je odluku da se mjesečne naknade koje su za svoj rad u Gradskom vijeću trebali primati članovi te stranke, ne uplaćuju na njihove privatne bankovne račune, već na štednu knjižicu HDZ-a. Tako se stvarao svojevrsni crni fond, na kojeg je, dok praksa nije prekinuta 2017. godine kada je Nemec izgubio izbore, slilo oko 350.000 kuna. Na te isplate, kao što je Telegram nedavno pisao, nije plaćen porez, pa će sada Grad Orahovica, temeljem rješenja Porezne uprave iz Virovitice, koja je provela nadzor nad financijskim poslovanjem i utvrdila poreznu utaju, morati platiti 245.000 kuna.

Kako će i iz kojih sredstava to biti plaćeno, bivšeg gradonačelnika Nemeca sada ne zanima, on danas u Orahovici vodi vlastiti restoran Dok Holliday, nazvan po svom nadimku.

No, vratimo se onom iznosu od 30.000 kuna koji je isplaćen tadašnjem gradonačelniku i predsjedniku orahovičkog HDZ-a za njegovu izbornu kampanju. Josip Nemec tada je pobijedio u prvom krugu, ostavivši daleko iza sebe SDP-ovog kandidata Vlatka Podnara. Ako je taj iznos uistinu, kao donacija, uplaćen na posebni račun za izbore, onda se radi o klasičnom pranju novca. Taj iznos naime, nije pripadao tadašnjem gradonačelniku Nemecu koji ga je, odlukom lokalnog HDZ-a, trebao ”u obliku donacije” (kako doslovno piše u odluci) uplatiti na posebni račun podložan kontroli. Radilo se o HDZ-ovom crnom novcu, isplaćenom iz gradske blagajne bez poreza, na knjižicu koju je otvorila stranka i netransparentno ga trošila.

Svakako su željeli izbjeći oporezivanje?

Prema Zakonu o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma, u članku 29., stavku 1. stoji kako ukupna vrijednost donacija fizičke osobe za financiranje troškova izborne promidžbe ne smije prelaziti iznos od 30.000 kuna. Upravo toliko, točno 30 tisuća kuna, fizičkoj osobi, Josipu Nemecu, isplaćeno je sa stranačke štedne knjižice, što je on potom, ako je poštovao odluku, trebao uplatiti na posebni račun iz kojeg se financirala izborna promidžba.

Ako je dakle tih 30.000 kuna, maksimum kojeg neka fizička osoba može uplatiti na posebni račun, uistinu ondje i završilo, to ni na koji način ne predstavlja donaciju fizičke osobe (Josipa Nemeca), već crni, neoporezovani javni novac, koji je nezakonito, s računa Grada Orahovice, prebacivan na stranačku štednu knjižicu.

Naravno, jedno od pitanja je i zašto Grad Orahovica vijećničke naknade nije isplaćivao onako kako to propisi nalažu: na osobni bankovni račun vijećnika, uz prethodno plaćen porez. Tada bi, svaki od vijećnika, ako to želi, dobrovoljno, mogao uplatiti primljeni iznos na račun svoje stranke i sve bi bilo legalno. Dakako, veliko je pitanje bi li vijećnici to činili, jer vijećničke naknade ulaze u ukupni godišnji prihod, kojeg pak motri Porezna uprava i podložan je, ovisno o ukupnom godišnjem prihodu, plaćanju poteza.

Policija već dvije godine ima dokumentaciju

Bivši rizničar HDZ-a Mario Kršćanski za Telegram nije bio raspoložen govoriti ništa o tim isplatama već nas je uputio na gradski odbor HDZ-a Orahovice. Ni, ondje nismo bili bolje sreće. Sadašnji predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Orahovice, Saša Rister, u to vrijeme nije bio na čelu stranke. On je tek krajem kolovoza 2017. na unutarstranačkim izborima pobijedio dotadašnjeg šefa orahovičkog HDZ-a Josipa Nemeca, koji je pobijeđen na lokalnim izborima u proljeće te godine.

“Ne mogu vam ništa komentirati niti odgovarati na pitanja u vezi s tim slučajem jer je istraga u tijeku”, rekao je Rister za Telegram. Sva dokumentacija o tom kako se trošio crni stranački fond (a Odluka o isplati 60.000 kuna sa štedne knjižice HDZ-a koja je trebala biti uplaćena kao donacija na poseban račun za izbornu promidžbu, samo su dva dokumenta o tom slučaju) nalazi se u policiji već više od dvije godine. Do sada, koliko je poznato, nikakva optužnica ni protiv koga nje podignuta.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dossier Nemec