Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Dossier: Tolušić

Telegram: Državna agencija uhvatila je svog zaposlenika u krađi papira. Kaznili su ga sporazumnim otkazom

  Drago Hedl/Telegram           20.10.2020.         6834 pogleda
Telegram: Državna agencija uhvatila je svog zaposlenika u krađi papira. Kaznili su ga sporazumnim otkazom

Za hrvatske prilike više je nego neobično da neki državni službenik zatraži sporazumni raskid radnog odnosa, kao što je to učinio L. Ć. (podaci poznati redakciji) iz Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) - piše Drago Hedl u Telegramu.

”Navedeni zaposlenik koji je od 1. ožujka 2015. godine zaposlen na neodređeno vrijeme u Agenciji za plaćanja na temelju ugovora o radu (a prethodno, od 2013. – 2015. godine na ugovor o djelu) i koji je u cijelom tom periodu obavljao istovjetne poslove (iz domene zajedničkih i općih poslova) podnio je zahtjev za sporazumni raskid ugovora o radu”, potvrdili su Telegramu iz APPRRR-a.

Snimka na kojoj otuđuje paletu papira

Međutim, na dio našeg pitanja zašto je L. Ć. to učinio te je li razlog sporazumnog raskida radnog odnosa povezan sa snimkom nadzornih kamera unutar zgrade APPRRR-a na kojoj se vidi L. Ć. kako otuđuje cijelu paletu uskladištenog papira za potrebe Agencije, te je li slučaj prijavljen policiji, nismo dobili odgovor. Kao ni na pitanje je li L. Ć. povremeno obavljao i poslove vozača Matilde Copić, ravnateljice Agencije za plaćanje u poljoprivredi ribarstvu i ruralnom razvoju.

”Davanje informacija i odgovora na ostala pitanja iz vašeg upita u ovom trenutku moglo bi značajno narušiti procese i utjecati na radnje koje su poduzete i koje se poduzimaju po ovom pitanju”, stoji u kratkom odgovoru Telegramu.

Pokušava li Agencija zataškati krađu?

Cijeli slučaj iznimno je neugodan za ravnateljicu APPRRR-a, Matildu Copić, s obzirom na to da je ta velika vladina Agencija, u kojoj radi oko 800 osoba, i inače nepresušni izvor afera. Copić je kadar smijenjenog ministra poljoprivrede i potpredsjednika Vlade Tomislava Tolušića, a ovih dana u medijima se naveliko spekulira o njenom skorom odlasku s čela APPRRR-a.

Vjerojatno i zbog toga najnovija afera u toj Agenciji, krađa palete papira, snimljena nadzornim kamerama (spominje se i nestanak velikog broja tonera za printere, kao i automobilskih guma Pirelli za službena vozila), nastojalo se zataškati i problem riješiti sporazumnim raskidom ugovora o radu.

Zašto sporazumni, a ne izvanredni otkaz?

Prema Telegramovim informacijama, viši stručni referent u Službi za zajedničke poslove i tehničku podršku, L. Ć., prestao je raditi 15. listopada i to tako što je s njim postignut dogovor o sporazumnom otkazu. Njegov koeficijent bio je 1,164, što znači da mu je mjesečna neto plaća bila nešto više od pet tisuća kuna. No, L. Ć. bio je, priča se, miljenik Matilde Copić, osoba od njenog iznimnog povjerenja i njen kandidat za predsjednika Radničkog vijeća.

“Da je L. Ć. dobio izvanredni otkaz, što se s obzirom na počinjenu krađu trebalo dogoditi, o tome bi suglasnost moralo dati Radničko vijeće APPRRR-a, s obzirom na to da je i on član tog tijela. Ali tada bi se dogodilo ono što Matilda Copić, ravnateljica Agencije, ne želi ni po koju cijenu: snimka nadzornih kamera na kojoj se vidi L. Ć. kako otuđuje cijelu paletu papira za printanje postala bi dostupna svim članovima Radničkog vijeća. I onda vjerojatno dospjela u javnost. A to je ono što ni po koju cijenu ravnateljica Copić ne želi pa je sve namjeravala riješiti sporazumnim otkazom!”, kaže za Telegram izvor blizak APPRRR-u.

Izvor dodaje i kako je APPRRR veliki potrošač papira za printanje i tonera te da je već duže vrijeme primijećeno kako količine koje se dovoze nestaju brže nego što je normalno. Sada video snimka pokazuje i zašto je tome tako, kaže Telegramov izvor.

Hoće li Copić uskoro biti smijenjena?

Ovih dana mediji nagađanju kako bi Matilda Copić uskoro mogla biti smijenjena. Naravno, ne zbog sitnih potkradanja djelatnika unutar Agencije, kao što je krađa paleta papira, već zbog ozbiljnih primjedbi i upozorenja iz Bruxellesa na način kako se troši EU novac namijenjen hrvatskoj poljoprivredi.

Krajnje nejasan odgovor iz APPRRR-a o tome je li slučaj krađe prijavljen policiji, tvrdi naš izvor, izraz je panike da priča ne procuri u javnost. Uistinu, odgovor kako bi davanje informacija i odgovora na pitanje je li slučaj prijavljen policiji mogao ”značajno narušiti procese i utjecati na radnje koje su poduzete i koje se poduzimaju” oko razloga sporazumnog otkaza, to potvrđuje.

Da je sve jasno i čisto iz Agencije su mogli potvrditi događaj i reći kako su slučaj predali policiji. No, očito neugodna situacija, u kojoj su se našli zbog sporazumnog raskida ugovora o radu s osobom koja je potkradala Agenciju, uvjetovala je upravo takav – krajnje nejasan odgovor.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Staniša Žarković
21.10.2020. 14:21
Pa tu ispada da je Špic Papak instalirao cijelu mrežu pljačkaša ?
Pametni
20.10.2020. 18:35
Ako je točno što članak prenosi....treba kazneno odgovarati , ali postavlja se pitanje i odgovornosti ravnateljice Apprrr..jer nije prijavila , već sporazumni otkaz, što je nečuveno.


Još iz kategorije Dossier: Tolušić