Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Dossier: Tolušić

Telegram mora platiti 30.000 kn Tolušiću za duševne boli. Uvjerio je sud u sve

  Jelena Valentić/Telegram           28.10.2020.         3008 pogleda
Telegram mora platiti 30.000 kn Tolušiću za duševne boli. Uvjerio je sud u sve

Općinski sud u Zagrebu ovaj je tjedan donio nepravomoćnu presudu prema kojoj Telegram mora platiti 30.000 kuna smijenjenom ministru poljoprivrede i potpredsjedniku Vlade, Tomislavu Tolušiću, zbog teksta o postupku koji je protiv njega pokrenulo Povjerenstvo za sukob interesa - piše glavna urednica Telegrama Jelena Valentić.

Povjerenstvo za sukob interesa doista je bilo pokrenulo postupak protiv gospodina Tolušića, na kraju ga je i kaznilo. No, bivši ministar pretrpio je, tvrdi, veliku duševnu bol zbog sljedećih navoda u tekstu:  “Kako je otkrio Telegramov novinar Drago Hedl, ministar Tolušić lažno je prikazao kvadraturu svoje kuće”.

“Tomislav Tolušić u imovinskoj je kartici upisao da njegova kuća ima 165 četvornih metara, iako joj je stvarna površina 330. Pritom uopće nije prijavio još jedan objekt na istom zemljištu; zidanu, posve uređenu i opremljenu zgradu od 121 četvorni metar koju je kasnije neuspješno pokušavao prozvati roštiljem. Ukratko, umjesto 451 kvadrat, prijavio je 165”.

“Kako je također otkrio Drago Hedl, dubiozna je i činjenica da mu je kuću gradilo Građevinarstvo Horvat, tvrtka koja je konstantno dobivala poslove u doba dok je gospodin Tolušić bio župan”.

 

‘U zemlji i inozemstvu poznat sam kao ugledna osoba’

Podaci o razlici između stvarnih i prijavljenih kvadrata su službeni, Telegram ih je prenio iz katastra. Gospodin Tolušić u tužbi priznaje kako “nije sporno da imovinska kartica nije bila pravilno ispunjena”, no smatra kako mu je objavom citiranih navoda svejedno “teško povrijeđeno dostojanstvo, ugled i čast”.

Kako dalje navodi u tužbi, “bivši hrvatski ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske u zemlji i inozemstvu poznat je kao politički ugledna osoba”, a ovaj mu je tekst “izazvao niz neugodnosti i prouzročio veliku štetu”.

Gospodin Tolušić na sudu je kazao kako je “priznao svoju pogrešku s imovinskom karticom odmah nakon upute Povjerenstva za sukob interesa”. Međutim, u svibnju 2019., nakon Telegramovog otkrića o razlici između stvarne i prijavljene imovine, gospodin Tolušić u medijima je tvrdio kako je s njegovom imovinskom karticom sve u redu, te kako ju je ispunio “u konzultaciji s Povjerenstvom”. To, ispostavilo se, nije bila istina i glasnogovornica Povjerenstva javno ga je demantirala.

Postoje i video zapisi bivšeg ministra iz svibnja 2019., dok je objašnjavao kako je s njegovom prijavom sve OK. Pogledajte na Telegramu

Gospodin Tolušić na sudu je ponovno govorio i o svom čuvenom roštilju. Na pitanje Telegramove odvjetnice Vesne Alaburić je li medijima svoj pomoćni objekt predstavljao kao roštilj, kazao je kako se “radi o natkrivenom prostoru s dvije prostorije, a u sredini se nalazi roštilj. I da on tamo roštilja”. Dodao je kako se “roštilj vidi i na fotografijama”.

Svjedočila je i supruga bivšeg ministra Tolušića, gospođa Ana Tolušić, koja je tijekom iskazivanja djelomično optužila Telegram za smrt njegova oca. Ovo je točan citat iz zapisnika:

“Posebno želi naglasiti da je portal tuženika jedan od pet najčitanijih portala u RH te je navedeni članak bio dostupan širokom krugu osoba pa tako i članovima njegove obitelji, njegovoj ženi, djeci i njegovom pokojnom ocu koji je umro dijelom i zbog toga što je i on, kao i svi drugi, iz predmetnog članka zaključio da se o tužitelju govori da je lažov i kriminalac”.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Pametni
29.10.2020. 9:17
Ako je sve istinito u tekstu koji je objavio Telegram , tada nema osnove da je kriv. Drugo je pitanje, kako objavljeni tekst djeluje na bližnje ili daljnje osobe


Još iz kategorije Dossier: Tolušić