Banner
Obuljen Koržinek: Dužnost svakoga od nas promovirati tolerantan način komunikacije
Capak: Nije nam potreban novi lockdown, postoji niz drugih mogućnosti
Trut: Hrvatska zasad ima dovoljno bolničkih kapaciteta i zaštitne opreme
SDP: Vlada ničime nije olakšala položaj građana pod ovrhom
Sindikat traži ukidanje zabrane zapošljavanja u zdravstvu i socijalnoj skrbi
Udruge traže stimulaciju za sestre koje skrbe o Covid-19 pacijentima
Izbori u HDZ-u nastavljaju se u studenome

  Aktualnosti

Telegram otkriva nove subvencije za crkve: Za iste projekte dobivaju novac iz dva ministarstva. Među osam župa i virovitička

  Andrej Dimitrijević/Telegram           08.09.2020.         860 pogleda
Telegram otkriva nove subvencije za crkve: Za iste projekte dobivaju novac iz dva ministarstva. Među osam župa i virovitička

Proteklih dana u javnosti se sve više priča o nevjerojatnoj praksi Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU da iz godine u godinu raspisuje natječaj za program Ulaganje u zajednicu na kojem svaki put više od 90 posto sredstava odlazi crkvama, odnosno projektima koje su prijavile vjerske zajednice, većinom katoličke župe. Takva raspodjela sredstava je sporna budući da je natječaj, barem na papiru, zamišljen kao pomoć lokalnim zajednicama u obnovi, izgradnji ili rekonstrukciji objekata javne namjene - piše Andrej Dimitrijević u Telegramu.

Ministarstva tvrde da ne plaćaju iste radove

Kada smo popis župa sa stavkama financiranja poslali Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU odgovorili su nam kako su se prijavljeni projekti u najvećem broju odnosili na građevine koje su kvalificirane kao povijesno-kulturna vrijednost. “Stoga su zahvati na njima zahtijevali specifične, zahtjevne radove, a takve projektne aktivnosti provode se u više faza kroz više godina”, tvrde iz Ministarstva.

Ministarstvo kulture nam je pak priznalo da ne uspoređuje podatke o natječajima iz programa drugih ministarstva, ali da i oni poput Ministarstva regionalnog razvoja traže Izjavu o nepostojanju dvostrukog financiranja. Pritom valja spomenuti kako je i na ovogodišnjem natječaju Ministarstva kulture za program zaštite na nepokretnim kulturnim dobrima u svibnju podijeljeno 50 milijuna kuna, od čega većina tog iznosa otpada na župe. Odmah smo zamijetili kako je dio novca i ove, 2020. godine, ponovno dodijeljen i već spomenutim župama, no u ovom tekstu nismo naveli te iznose jer čekamo odgovor Ministarstva kulture za što su točno ti iznosi isplaćeni.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije AktualnostiVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.