Banner
Izložba posvećena Milku Kelemenu u Etnografskom muzeju
DHMZ: Pretežno oblačno s kišom, lokalno obilnom
Plenković o zelenim putovnicama: Mislim da bi sve moglo biti gotovo do ljeta
U utorak i srijedu zatvoren željeznički prijelaz u Ulici Svetog Jurja u Podgorju
Milanović: Zlata Đurđević je moja kandidatkinja za Vrhovni sud
UIO: Žene u Hrvatskoj još uvijek ostaju bez posla zbog trudnoće
Jutarnji list: Beroš zarađuje kao vještak, ali ne stigne na sud

  Dossier: Tolušić

TELEGRAM Senzacije s Tolušićem ne staju: čovjek je dobio kredit od 80.000 eura tako što je pod hipoteku stavio vrt od 18.000

  Drago Hedl/Telegram           29.09.2019.         2984 pogleda
TELEGRAM Senzacije s Tolušićem ne staju: čovjek je dobio kredit od 80.000 eura tako što je pod hipoteku stavio vrt od 18.000

Smijenjeni potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić, danas HDZ-ov zastupnik u Hrvatskom saboru, u vrijeme dok je bio u punoj političkoj snazi, 16. svibnja 2018. dobio je kredit Splitske banke u iznosu od 80.000 eura - piše Drago Hedl u Telegramu.

Kao hipoteku za taj kredit banka je prihvatila vrt u Ilićevoj ulici u Virovitici, površine 340 četvornih hvata (oko 1.224 metara četvornih). To zemljište, označeno kao vrt, na kojem će Tolušić izgraditi velebnu obiteljsku kuću od 330 metara četvornih, zajedno s onim glasovitim ”roštiljem” od 121 metra četvornog (što sada, prema tvrdnjama Jutarnjeg lista, istražuje USKOK), ražalovani ministar platio je 133.740 kuna.

Stroži uvjeti za obične građane

Da bi obični građanin dobio kredit u iznosu od 80.000 eura, rekli su Telegramu u OTP banci koja je u međuvremenu kupila Splitsku banku, gdje je Tolušić podigao taj kredit, mora ponuditi hipoteku čija je vrijednost bar 95 posto iznosa kredita. Ranije, rekli su nam, banka je, da bi klijentu odobrila taj iznos kredita, tražila da hipoteka bude najmanje 80 posto traženog novca.

Tolušić je dakle, da bi pod uvjetima koji su vrijedili za običan svijet, dobio spomenuti kredit od 80.000 eura, morao založiti imovinu vrijednu bar 473.600 kuna. No, kao što smo rekli, vrijednost njegovog vrta bila je 133.740 kuna (oko 18 tisuća eura), odnosno 339.860 kuna manje nego što bi banci u zalog morao dati obični građanin. Danas, za iznos od 80.000 kredita, rekli su nam u OTP banci, kojoj Tolušić sada otplaćuje kredit, morao bi pod hipoteku staviti nekretninu vrijednu 95 posto traženog kredita, što bi u konkretnom slučaju iznosilo 562.400 kuna.

Zanimljiva priča s kupovinom zemljišta

Kao što je Telegram ranije pisao, spomenuti vrt, tadašnji potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, kupio je 10. srpnja 2017. od Damira Veršeca, virovitičkog poduzetnika, čija obitelj ima tri obrta i razgranate poslovne odnose s Virovitičko-podravskom županijom gdje je Tolušić svojedobno, prije odlaska u Vladu, bio dugogodišnji župan.

Zanimljivo, spomenuti vrt Veršec je tadašnjem potpredsjedniku Vlade prodao jeftinije nego što ga je kupio. Iz kupoprodajnog ugovora, koji je u posjedu Telegrama, Veršec je zemljište na kojem se sada nalazi Tolušićeva obiteljska kuća platio 159.600 kuna, a Tolušiću ga prodao za 133.740 kuna, odnosno za čak 25.860 kuna manje.

No, kao što smo također pisali, nije to bila jedina poslovna transakcija između Veršeca, vlasnika obrta u poslovnom odnosu s Virovitičko-podravskom županijom i Tomislava Tolušića. Veršec je, naime, istoga dana kada je bivšem potpredsjedniku Vlade i ministru poljoprivrede prodao vrt, kupio Tolušićev stan u Virovitici za iznos od 416.080 kuna.

Ostalu imovinu nije založio kao hipoteku

Vratimo se činjenici da je Tolušić od tadašnje Splitske banke dobio 80.000 eura kredita, a da je vrijednost hipoteke koju je ponudio banci bila tek 133.740 kuna. Iz imovinske kartice i izvadaka iz zemljišnih knjiga o nekretninama aktualnog saborskog zastupnika Tomislava Tolušića vidljivo je da on svoju ostalu imovinu, kao dodatnu hipoteku, nije založio za podizanje kredita od 80.000 eura.

Tolušić ima još jednu vrijednu nekretninu, trosobni stan u Zagrebu, nadomak Bundeka, u Lojenovom prilazu, veličine 83,45 metara četvornih i kupljenu za 83.450 eura, dakle tisuću eura po metru četvornom. I za taj stan Tolušić je podigao kredit, također u Splitskoj banci (koju je kasnije kupila OTP banka) i to u iznosu od 70.000 eura.

U imovinskoj kartici koju je, nakon što je smijenjen, predao Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa 24. kolovoza ove godine, taj je stan procijenio na 630.000 kuna. U izvatku iz gruntovnice vidi se da je stan pod hipotekom, ali samo na iznos podignutog kredita pod 70.000 eura.

Nikad nije pokazao ugovor o gradnji kuće

Iako je taj stan procijenio na iznos približan onom koliko ga je prema kupoprodajnom ugovoru i platio, Telegram neslužbeno saznaje da je bivši potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, u njega, prije useljenja, uložio još oko 400.000 kuna.

Sve se to događalo paralelno s gradnjom obiteljske kuće u Virovitici, koju mu je, podsjetimo, gradila tvrtka Građevinarstvo Horvat iz Virovitičko-podravske županije, koja je pak, o čemu smo pisali, imala bezbroj poslova u izgradnji škola, vrtića i domova, a koje je financirala Virovitičko-podravska županija.

Iako je Tolušić obećao kako će pokazati ugovor o gradnji te kuće, koju je, zajedno s ”roštiljem”, procijenio na 950.000 kuna, nikada to nije učinio.

Uskok istražuje Tolušićevu imovinu?

Ukoliko su točni navodi da USKOK češlja imovinu aktualnog zastupnika u Hrvatskom saboru, bit će svakako zanimljivo saznati i kako je stvarno tekla transakcija o prodaji još jednog Tolušićevog stana, onog na zagrebačkom Laništu, veličine 49,06 m².

Tolušić je taj stan prodao svom kumu Mariju Abramoviću, vlasniku drvne industrije u Voćinu (Virovitičko-podravska županija). Supruga tog poduzetnika, Jasna Abramović, osoba je od najvećeg Tolušićevog povjerenja, bila je pročelnica ureda virovitičko-podravskog župana. Ona je na toj funkciji i danas.

Prodao je stan pa mu je Vlada osigurala drugi

O prodaji Tolušićevog stana na Laništu postoje razne priče, no jedna je svako točna: ni jedan ministar u hrvatskoj Vladi nema pravo na rješavanje stambenog smještaja o trošku države, ako u Zagrebu u vlasništvu ima nekretninu. No, kako je Tolušić imao stan na Laništu, nije mogao računati na državni stan, pa je, saznavši da će postati ministar, žurno Abramoviću prodao taj stan.

Dogodilo se to 11. siječnja 2016., a ministar (u kratkotrajnoj Vladi Tihomira Oreškovića) postaje 12 dana kasnije, 23. siječnja 2016. Tako će Tolušić ostvariti pravo na dobivanje državnog stana, jer, formalno, više nije imao nekretninu u vlasništvu na području Grada Zagreba.

I uselio se u stan koji mu je osigurala Vlada, u 67 metara četvornih, što je ipak bilo puno komfornije, nekih 20-ak četvornih metara više, od stana kojeg je na brzinu uvalio svom kumu, Abramoviću, čija će tvrtka Tolušićevog ministarstva dobivati značajna bespovratna sredstva.

Teška računica s tri kredita i manjom plaćom

U svoj današnji zagrebački stan, o čemu je ugovor o kupnji sklopio tek 22. studenoga 2016., Tolušić će useliti nakon temeljite adaptacije, s kojom nije morao žuriti jer je za to vrijeme koristio stan koji mu je osigurala Vlada. Uz podatak koji se pojavio u medijima da Tolušićevu imovinu istražuje USKOK, bivšem potpredsjedniku Vlade i ministru poljoprivrede nije lako ni s obzirom na obveze koje ima.

Njegova sadašnja plaća saborskog zastupnika od 16.025,27 kuna mjesečno, za čitave četiri tisuće kuna manja je od one koju je primao kao potpredsjednik Vlade i ministra poljoprivrede. Tako da sada, mjesečni prihodi, zajedno s plaćom njegove supruga, profesorice u osnovnoj školi u Pitomači (mjesečno zarađuje oko 3.800 kuna kako je navedeno u imovinskoj kartici), iznose nešto manje od 20.000 kuna mjesečno.

No, kad se tome dodaju obveze otplate tri kredita u ukupnom iznosu od 11.500 kuna mjesečno, Tolušićevima za život – u zagrebačkom stanu i virovitičkoj kući – ostaje tek nešto više od osam tisuća kuna mjesečno. Uz to, kako stoji u imovinskoj kartici, nemaju ni lipe ušteđevine.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dossier: TolušićVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.