Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Putujem i pišem

Temišvar – Europska prijestolnica kulture 2023., program za rujan

  Goran Gazdek           07.09.2023.         2244 pogleda
Temišvar – Europska prijestolnica kulture 2023., program za rujan

Rujan 2023. godine, u kojem je Temišvar europska prijestolnica kulture, poziva javnost da ostane povezana s vizualnom umjetnošću i simfonijskom glazbom. Program se nastavlja europskim kazališnim festivalima, konferencijama o baštini, sajmovima vinila, dugo očekivanom izložbom Brâncusi i festivalom Enescu. U kreativnoj i složenoj mješavini, rujan nas vraća u kulturnu stvarnost grada nakon kolovoza ispunjenog festivalima, aktivnostima na otvorenom i pozitivnom atmosferom.

Nastavljajući kulturno i memorijalno putovanje gosti Temišvara u Muzeju revolucije do 6. listopada mogu pogledati izložbu Neprijatelji naroda (Dușmance ale poporului) - memorijal žrtava komunizma i otpora. U istom prostoru od 14. rujna do 14. listopada održava se izložba Vjera, povjerenje, tajnost koju uz kustose muzeja pripremaju povjesničari, antropolozi i umjetnici. Posjetitelji će se suočiti sa izazovnom kulturnom baštinom, (re)konstituiranom iz slika koje je snimila ili prikupila tajna policija iz četiri zemlje: Rumunjska, Mađarska, Moldavija i Ukrajina. Izložba izaziva gledatelje poziva da preispitaju svoj odnos prema nedavnoj prošlosti.

Projekt Performing 89. Stanja razočarenja donosi seriju dokumentarnih izložbi Instituta sadašnjosti 2019. Zamišljene kao istraživačke i prezentacijske platforme, one su posvećene trenucima nedavne kulture povijesti, pružajući široj javnosti pristup nizu pronađenih materijala i tako vraćenih u prvi plan.

Od 20. do 24. rujna održat će se na Trgu pobjede Dani mađarske kulture, tradicije i gastronomije. Rujan donosi i prvo izdanje festivala Timișoara Music Awards zamišljen kao vrednovanje i promicanje lokalnih talenata u gala okruženju i Sabotage Festival koji će predstaviti elektronsku glazbenu scenu u sinergiji glazbe, umjetnosti i tehnologije u industrijskim okruženjima. Osim eksperimentiranja s glazbom u glazbenoj areni, Festival u areni znanja nudi niz radionica, rasprava i konferencija, a u tehnološkoj areni multidisciplinarnu umjetnost, video projekcije i interaktivne instalacije.

Iz serije međunarodnih konferencija Bright Cityscapes Conferences u kultrunom središtu FABER nastavlja 9. rujna konferencijom pripremljenom u partnerstvu s Het Nieuwe Institutut iz Rotterdama. Otvarajući dijalog o suvremenom dizajnu u kontekstu globalne ekonomije od 12. do 14. rujna održava konferenciju pod nazivom Sci-art your life. Prostor je za učenje, dijalog i epistemološki transfer između znanosti i umjetnosti, s utjecajem na društvenoj razini.

Izložba Zajednička baština - priča o četiri grada otvara se 15. rujna. Projekt ujedinjuje četiri europska grada (Temišvar, Subotica, Szeged i Odesa) međusobno povezanih istim zajedničkim arhitektonskim naslijeđem, dijeleći nekoliko dekorativnih elemenata stila secesije. Projekt analizirati kako je na ovaj arhitektonski stil utjecao specifičan društveno-kulturni kontekst svakog grada.

Iz serije kazališnih festivala od 20. do 30. rujna održat će se 9. Festival europskog kazališta EUROTHALIA, u organizaciji Njemačkog državnog kazališta iz Temišvara. Festival okuplja kazališne dramska i plesna kazališta i kazališta lutaka te neverbalne produkcije s elementima multimedije i animacije iz Njemačke, Španjolska, Grčka, Belgija, Makedonija, Latvija, Danska, Bugarska i Rumunjska.

Krajem mjeseca, 29. rujna počinje Night-Art Festival koji će trajati do 8. listopada u organizaciji Udruge Daisler. U usporedbi s ostalim događajima posvećenim svjetlu, koji su uglavnom bili ograničeni na konvencionalne prostore i koncepte, Lights On se odvažio istraživati ​​izvan granica i donio svjetlosnu umjetnost u crkve, poslovne zgrade, ruševine, obale rijeka i parkove čime je stvorena sasvim nova dimenzija vizualnog doživljaja. Svaka instalacija prenosi snažnu poruku, šalje gledatelja izvan granica stvarnosti i potiče smislene dijaloge. Najopsežnije izdanje Lights On Festivala pretvorit će Temišvar u noćni kulturni laboratorij, okupljajući preko 40 globalnih festivala ove vrste.

U pretpremijeri izložbe Brâncuși u Temišvaru, tijekom pet mjeseci, svakog četvrtka, na Trgu Unirii, između 20 i 22 sata, vizualni umjetnik Mihai Donici stvarat će projekt koji se sastoji od 20 izložbi etno-skulptura, projekt koji nagovještava svijet Brâncușijevih oblika. Izložbe imaju za cilj pripremiti lokalnu publiku i goste za kontekstualiziranu izložbe: Brâncuși: surse românești și perspective universale (Brâncuși Rumunjski izvori i univerzalne perspektive) čije će otvorenje biti 30. rujna. Izložba će istaknuti različite faze Brâncușijevog umjetničkog putovanja prikazujući izbor fotografija i filmskih isječaka ovog umjetnika.

Constantin Brâncuşi (1876.-1957.) bio rumunjski kipar koji je djelovao u Francuskoj i Rumunjskoj. Jedan je od najutjecajnijih umjetnika početkom 20. Stoljeća na polju kiparstva, slikarstva i industrijskog dizajna. Njegova djela se nalaze u muzejima širom svijeta, a vjeruje se kako je u tradiciji modernizma razvio apstraktno kiparstvo i otvorio put za nadrealizam i minimalizam 60-ih godina.

Bogat program u rujnu, listopadu, studenom i prosincu najvaljen je na web stranici: https://timisoara2023.eu/en/.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Putujem i pišem