Banner
Plenković: Spremni smo prihvatiti kvalitetne oporbene amandmane
Na zagrebačkom Filozofskom fakultetu najviše studenata na anglistici - 120
Milanović nazvao Stožer paraustavnim tijelom
Jandroković: Opet jedna Milanovićeva kontroverzna izjava
Plenković: Optužbe na račun Stožera su ponavljenje, recikliranje tema
Capak ne želi reći koliko je ispričnica za samoizolaciju potpisao
Plenković: Ubrzat ćemo procedure posvajanja djece

  Priroda društva

Teška zrakoplovna izjava

  Davor Suhan/Moja Rijeka           02.08.2013.         1966 pogleda
Teška zrakoplovna izjava

"U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše u Boga i Riječ Bijaše Bog...Sve postade po njoj i bez nje ne postade ništa." - svjedoči riječju Evanđelje po Ivanu. Ovu dogmu jako dobro razumije današnji Papa, za razliku od braće biskupa koji vode Crkvu u Hrvata.

Ali vratimo se na početak, ne onaj biblijski nego povijesni - u vrijeme kada naši velečasni dobivaju pravo na riječ. Ta sloboda godinama im je bila sputavana, jer su njihove riječi smatrane opasnim po mir i dobro naših naroda i narodnosti pa im ovo što govore danas nije bilo dopušteno govoriti prije.

Ta zabrana imala je svojih dobrih i loših strana. Loše je to što ljudi nisu smjeli govoriti ono što misle, a dobro je to što su morali mislit što govore - o čemu danas uopće ne vode računa. A to je, po meni, najveći "grijeh struktura" naše Crkve - jer, baš kao što kaže Sveto pismo: sve postade po riječi i bez nje ne postade ništa. I ako ne paziš što pričaš, iz toga se može izroditi sve i svašta.

Zato se s riječima nije za igrati. Ne smije to nitko, a najmanje oni kojima se vjeruje da je njihova Riječ dana od Boga. Njihova pažnja u govoru i pisanju mora biti stostruko veća u odnosu na nas obične smrtnike.

Lijepo je, stoga, slušati papu kako zna misliti kad govori, što je pokazao i ovih dana.

Iznoseći svoje poglede po pitanju odnosa prema homoseksualnim osobama, rekao je, praktički, sve ono isto što piše u Katekizmu Katoličke Crkve. Dakle, ništa novo, ali stvar je interpretacije. A interpretacija je opet stvar razumijevanja.

Po tome možemo razlikovati one koji nauk Crkve uče napamet i one koji uče sa dubokim shvaćanjem.

Prvima je uvijek subota bila važnija od čovjeka i takvi se uvijek drže samo slova Zakona. Oni sve imaju u glavi, i ako im pomakneš jedan zarez u rečenici više se ne snalaze. Makneš ga u lijevo, postanu ekstremni ljevičari...makneš ga u desno, postanu ekstremni desničari.

Za razliku od njih, postoje oni koji se umjesto Slova drže Duha Zakona, razumijevajući Istinu srcem, a ne umom. U njihovom pogledu nema osude...ni tužbe, ni žalbe, ni agresije.

Priča o grešnici koju dovode pred Isusa tipičan je primjer takve slike. Isus nije blagoslovio seksualnu orijentaciju žene koju su pismoznanci uhvatili u preljubu, ali u trenu kada je htjedoše kamenovati, on se ne drži Zakona kao pijan plota nego staje u njenu zaštitu.

Nije stoga nikakav problem u tome što Crkva homoseksualni odnos smatra grešnim - to je naprosto njihovo legitimno pravo koje proizlazi iz njihove vjere, čiji stav u teološkom kontekstu možemo razumjeti i prihvatiti - problem međutim nastaje onog trenutka kada najviši predstavnici Crkve odbiju stati u povorku sa zastavama duginih boja da bi pedere i lezbe zaštitili od kamenovanja pismoznanaca.

A dovoljna je samo Riječ - upravo ona koju je izgovorio papa Franjo, niti jednog trena ne dovodeći u pitanje nepogrešivi nauk Crkve glede prakticiranja grešne ljubavi istospolnih parova. Na takvu riječ čekalo se godinama...i evo, konačno, poslije toliko vremena imamo papu koji stojeći pred kušnjom homofobije, po savjesti vlastite vjere, kaže: Bježi od mene Sotono

Zanimljiv je taj novi papa. U početku sam bio veoma skeptičan prema njegovom apostolskom poslanju - ne očekujući nikakav zdravi (i toliko potrebni) duhovni pomak unutar Katoličke Crkve -  a u času samog izbora ostao sam više nego ravnodušan, pomalo i ciničan. Kada je iz dimnjaka na Sikstinskoj kapeli suknuo bijeli dim, televizijski komentator ushićeno je uzviknuo: "Imamo novog papu!"...na što sam ja samo odmahnuo rukom, replicirajući onom kultnom filmskom rečenicom: "Tata spalio Đenku" - htjevši reći da se radi samo o novom nastavku božanstvene komedije u režiji stoljetnih rimskih grobara izvornog kršćanstva.

Ali već u prvim koracima svojeg pontifikata Franjo me ugodno iznenadio. Počeo je sa odricanjem papinskih privilegija, a završio kao duhovni odvjetnik LGB grešnika.

Ova posljednja vijest stigla je iz aviona, na njegovom povratku u Rim sa službenog puta iz Brazila...Prema neslužbenim dezinformacija iz nekoliko nepoznatih izvora, saznajemo da udruga GROZD i građanska inicijativa "U ime obitelji" traže provjeru Crne kutije. Više od 700 tisuća referendumskih potpisnika želi znati punu istinu o ovoj teškoj zrakoplovnoj izjavi, koja je u ranim popodnevnim satima, dana 29. srpnja 2013., odjeknula Hrvatskom kao grom iz vedra neba.

Posljedice ovog snažnog udara još uvijek se zbrajaju. Domaći novinari šire priču da je u tom času na Kaptolu nestalo struje, što će reći da je središnjem zboru naših kanonika pao mrak na oči.

Valjda će im uskoro prosvijetliti.

Kolumna Priroda društva Davora Suhana, portal Moja Rijeka

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Nikola Huljak
14.8.2013. 8:22
svatko ima pravo na svoj stav, sve dok to ne pokušava nametnuti drugima.
pocelo je
12.8.2013. 15:21
hahahahaha krscanski moral?sta je to?dali se katolicka crkva drzi nekog morala?lopovluka obmane i vladavine gluposti i moci.
Davor
4.8.2013. 13:38
@bać joza, vidi li teolog Adalbert Rebić isto nešto krivo, ili mu se ova izjava omakla?: "Nadam se da će i HBK i kardinal Bozanić poslušati riječi pape Franje. Sudeći po ovoj izjavi, ali i drugim papinim potezima, izgleda da Katolička crkva ide u korak s vremenom i realnošću. Nažalost, vodstvo Katoličke crkve u nas ne djeluje u skladu s novim porukama iz Vatikana."
Mikeš09
4.8.2013. 7:26
Brak=žena + muškarac = djeca... to je jednostavna,fizčka matematička, prirodna i ako hoćete Božja jednadžba čitavog svijeta i vijeka vijekova... i kome to smeta i tko je tu ljubomoran...ugrožen...obespravljen...99,9 posto svijeta je bipolarno i tako funkcionira ali kad se``čovjek`` od obijesti, gramziv, potkupljiv,ljubomoran,zavidan počne u to petljat imamo to što danas imamo...put popločan od nekakvih ``prava`` i ``jednakosti`` i ljudskih gluposti i nesposobnosti koji vodi ravno u pakao...
Neka svi imaju sva prava osim onih koja kao takvi ne mogu nikako ispunit...stvar je sasvim jasna ali...imati sve i sva isto mi vodi u anarhiju...
Osim toga...zašto se stalno potenciraju nekakvi ``vrhovi`` u katoličkoj crkvi...treba krenuti od sebe i tako će valovi zapljusnuti i one čiji su dvori mjedeni...
bać joza
3.8.2013. 10:55
Tekst daje vrlo korektan stav, ali nedostaje nešto jako bitno. Nitko nije isključivao slobodu gej populacije i nitko nije osuđivao osobe kao osobe, nego je jasno rečeno da ta veza nije redovna i nije po kršćanskom moralu, kao i mnoge druge stvari. Osuđuje se čin, a ne osoba. Svaka osoba vrijedna je Božjega milosrđa i praštanja, ali je i pozvana na promjenu krivih stavova. I na to papa FRANJO poziva, no to naši vrli novinari ne primjećuju, nego vide samo ono što žele vidjeti. Ali, eto i to je njihovo pravo!


Još iz kategorije Priroda društvaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.