Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Politika

Tko o čemu Josip Đakić i Vesna Bedeković o poštenju! Ili rugala se sova sjenici

  vn           26.02.2023.         5292 pogleda
Tko o čemu Josip Đakić i Vesna Bedeković o poštenju! Ili rugala se sova sjenici

Punih 11 sati u Saboru trajala je burna raspravu o opozivu premijera Andreja Plenkovića (AP) koju je potaknuo Domovinski pokret, a potpisom su je poduprla 33 oporbena zastupnika. Posljednje sate rasprave pratili su potpredsjednici Vlade, dok je Andrej Plenković sjednicu napustio poslije šesti i pol sati, nakon što su završile replike na njegov istup. „Podvio je rep, uzeo kviska i otišao kući“, komentirala je oporba. Iako je svjesna da u Saboru nema dovoljno ruku za opoziv, oporba je ustrajala na razlozima zbog kojih bi trebao otići poručujući da je Plenković pokrovitelj svih korupcijskih afera.

Prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja dolazi na saborsku raspravu prvi put otkako je Andrej Plenković u listopadu 2016. preuzeo premijersku dužnost. Oporba je proteklih godina bezuspješno pokušavala opozivati cijelu Vladu i niz ministara, ali nikada premijera. Pitanje povjerenja Plenkoviću inicirao je Domovinski pokret.
Oporba je navela brojne razloge za opoziv - od afere Janaf, preko milijardu kuna izvučenih iz Ine i zatvaranja sisačke Rafinerije, izostale obnove i zdravstvene reforme do afere 'software' i 'sms' u kojoj je, smatraju kompromitiran zbog poruka bliskih suradnika prema direktorima javnih tvrtki. Vlada odbija sve navode iz oporbenog prijedloga kao neutemeljene te ističe da nema osnove za izglasavanje nepovjerenja premijeru.

HDZ-ovci su dobili zadatak da komentarima, replikama i pitanjima Ivanu Penavi, brane svog predsjednika stranke, premijerovu politiku, veleuspješne hrvatske projekte i povlačenje novaca iz EU fondova. Među inima, vrlo glasni su bili Josip Đakić i Vesna Bedeković. U većini slučajeva bilo to tragikomično, bizarno i providno, a u Đakićevom govoru i totalno suludu, kao u nekom komadu apsurda i farse.

Đakić kazao je kako je prijedlog Domovinskog pokreta "loš uradak, pucanj u prazno i gubljenje vremena" i dodao kako mu je "neugodno da ovakvi domoljubi koji glasaju za agresora Rusiju podnose ovakve prijedloge".

„Nalaz Državne revizije jasno govori da se ne zna tko je kome kupio odijelo, tko je kome vraćao dugove za vriću ćuću, tko je kome pretekao vino i koliko je ro sve skupa koštalo“, rekao je Đakić.

Penava mu se zahvalio na pitanju kazavši: „Blago nam kad je vama ovo loš uradak“ i podsjetio Đakića na pad stanovništva u Virovitičko-podravskoj županiji i probleme u HVIDRI. „Vi i ja imamo dijametralno suprotne stavove o životu i vrijednosti u životu, a to se vidi po našem životnom putu, aferama, korupciji, kriminalu i svemu drugome što vas prati.

Više u dva video priloga

Josip Đakić: https://www.youtube.com/live/Zs6yRxhsMws?feature=share&t=1422
Vesna Bedeković: https://www.youtube.com/live/Zs6yRxhsMws?feature=share&t=2492

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Politika