Banner
Milošević: Milanović iznevjerio povjerenje birača
Banožić: Ne impresionira me glumatanje fakina sa zagrebačkih ulica
Plenković pozvao OLAF i DORH da stanu pred mikrofone ako imaju nešto
Plenković pozvao Raspudića na covid-odjel i nazvao ga besramnim licemjerom
Raspudić: Pozivam premijera na sučeljavanje, a ne paradiranje kroz bolnice
Quo vadis, Aida? proglašen najboljim europskim filmom
Studentima od 1. siječnja minimalna satnica 29,30 kuna

  Aktualnosti

Tolušić: Virovitičko-podravska županija je znatno učinkovitija od države u povlačenju EU fondova".

        19.01.2016.         2487 pogleda
Tolušić: Virovitičko-podravska županija je znatno učinkovitija od države u povlačenju EU fondova".

Pet župana iz različitih političkih opcija okupljenih u Zajednici županija smatraju da teritorijalni preustroj države ne smije biti produkt dnevnopolitičkih rasprava, nego detaljne analize koja bi pokazala kakvim su resursima županije do sada raspolagale i kako su ih upotrijebile. Oni su zatražili dodatne ovlasti za županije, ali i snažniju fiskalnu decentralizaciju države.

Virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić smatra da su županije izgradile puno više od fiskalnih kapaciteta kojima raspolažu, a upozorio je i na slabu efikasnost države u inspekcijskim poslovima, u kojima nema koordinacije među različitim državnim tijelima. "Tražimo da intelektualnim i prirodnim resursima upravljaju ljudi koji žive na tim područjima, jer je lako pričati o Slatini ili Delnicama iz Zagreba, a nešto je sasvim drugo kad tamo živite i vodite brigu o tom kraju", rekao je Tolušić.

Tolušić je istakao kako su Razvojne agencije najveće blago županija "U Zagrebu je puno konzultanata, ali kod nas jedino u županijskoj razvojnoj agenciji gospodarstvenik može besplatno dobiti kompletan program za bilo koji natječaj EU i jedino na taj način možemo razviti svoj kraj. Virovitičko-podravska županija je znatno učinkovitija od države u povlačenju EU fondova".

Varaždinski župan Predrag Štromar je istakao da županije neke poslove rade brže i učinkovitije od države navodeći primjer izdavanja građevinskih dozvola s čim su se složili krapinsko-zagorski župan Ivan Kolar i primorsko-goranski Zlatko Komadina

Komadina je upozorio i kako se svaka politička opcija zauzima za decentralizaciju dok ne dođe na vlast te podsjetio kako je decentralizacija bila i jedna od ključnih točaka Plana 21, s kojim je na vlast prije četiri godine došao njegov SDP.

Župani smatraju kako bi nakon 20 godina postojanja županija trebalo "podvući crtu", zaključiti koje bi ovlasti trebale ostati centralnoj državi, a koje regionalnoj samoupravi i tome prilagoditi i raspodjelu prihoda. Uvjereni kako bi Hrvatska u raspravi o teritorijalnom preustroju trebala razmisliti kako bi trebala izgledati 2027., kada na snazi bude nova financijska omotnica.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Aktualnosti