Zeleno-lijeva koalicija: Izađite na izbore, sada napokon imate za koga glasati
Sud časti isključio Josipu Rimac iz HDZ-a
Cappelli: Nema razgovora s onima koji naštimavaju račune
Živi zid: Ministar Ćorić neprijatelj je svakog hrvatskog kućanstva
Demokrati: Ustaški poklič konačno treba trajno zabraniti
VLADA Na teret proračuna udžbenici za učenike slabijeg imovinskog statusa
Vlada: Iz proračunske zalihe 1,1 milijuna za udrugu Palčići

  Aktualnosti

Tržište toplinske energije: Rok za izbor kupaca je 1. veljače

        17.01.2014.         1279 pogleda
Tržište toplinske energije: Rok za izbor kupaca je 1. veljače

Početkom srpnja 2013. na snagu je stupio Zakon o tržištu toplinske energije (NN 80/2013) 

Njime se propisuje niz novih mjera koje uređuju područje toplinarstva - od proizvodnje, distribucije do opskrbe toplinskom energijom i mjere za postizanje energetske učinkovitosti u toplinskim sustavima. 

Neke od važnijih novosti su podjela toplinskih sustava u tri vrste: samostalni, zatvoreni i centralni. Virovitičani koriste zatvoreni toplinski sustav  koji može obuhvaćati više stambeno - poslovnih zgrada koje imaju zajednički toplinski sustav . Proizvođač toplinske enerije dužan je ishoditi dozvolu Agencije za obavljanje energetske djelatnosti proizvodnje ukoliko je kotlovnica instalirane snage veća od 2 MW.

Kupac toplinske energije je novi pojam u energetskom gospodarstvu

Krajnji kupac toplinske energije je vlasnik stana ili poslovnog prostora koji kupuje toplinsku energiju za vlastite potrebe. Kupac toplinske energije je pravna ili fizička osoba koja temeljem Ugovora o potrošnji toplinske energije proizvodi toplinsku energiju u kotlovnici ili kupuje toplinsku energiju od opskrbljivača toplinskom energijom (ovisno o tipu toplinskog sustava), obračunava i raspodjeljuje troškove toplinske energije na krajnje kupce (ispostavlja račune), te održava i rukuje toplinskim podstanicama i unutarnjim instalacijama grijanja u zgradi, što uključuje sve zajedničke instalacije grijanja, osim onih koje se nalaze unutar stambenih ili poslovnih prostora. 

Krajnji kupci do 1. veljače 2014. moraju izabrati kupca toplinske energije s kojim moraju sklopiti ugovor o potrošnji toplinske energije najkasnije do 1. lipnja 2014.  Ugovor o potrošnji toplinske energije krajnji kupci mogu sklopiti s pravnom ili fizičkom osobom koja je upisana u registar kupaca toplinske energije koji je objavljen na internetskim stranicama HERA-e.

Zakonom je, među ostalim, propisano i da, zbog racionalizacije potrošnje toplinske energije te pravednije raspodjele troškova, (su)vlasnici samostalnih uporabnih cjelina ili stanova imaju obvezu ugradnje uređaja za regulaciju odavanja topline i uređaja za lokalnu razdiobu isporučene toplinske energije (razdjelnici) ili mjerila za mjerenje potrošnje toplinske energije (kalorimetri). 
Rok za zgrade s više od 70 stanova spojenih na toplinski sustav je 31.12.2015. a za manje objekt je to 31.12.2016. godine.
U zgradi uređaji za regulaciju i mjerni uređaji ugrađuju se u svaku samostalnu uporabnu cjelinu. Zbog potrebe jedinstvenog sustava očitanja i naplate, svi navedeni mjerni uređaji moraju biti od istog (jednog proizvođača) kojeg suvlasnici u zgradi slobodno izaberu.

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

karlo01
17.1.2014. 18:12
Po njihovim priopćenjima oni gube preko tri miliona kuna na kotlovnicama pa bi samo lud čovjek ulazio u tako nešto.
Ali ne lezi vraže ,oni su poslali svoju ponudu stanarima iako su podigli cijenu oko 100 % i postali najskuplji opskrbljivač toplinske energije u RH.Tko je tu lud !
atma
17.1.2014. 13:59
U registru kupaca toplinske energije nema nikoga iz Virovitice. Zar je moguće da VTC PLIN d.o.o. nije zainteresiran?


Još iz kategorije AktualnostiVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.