Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Prosvjeta

U Mjesecu hrvatske knjige Učenici 1.a razreda O.Š. Eugena Kumičića postali članovima školske knjižnice

        27.10.2014.         1585 pogleda
U Mjesecu hrvatske knjige Učenici 1.a razreda O.Š. Eugena Kumičića postali članovima školske knjižnice

„Knjiga je prijateljica duše“ izreka je poznatog talijanskog esejista i književnoga kritičara Franca Lanza koja izriče važnost čitanja za svaku osobu, a dobro štivo, prijatelj ljudske duše, može se pronaći u svakoj knjižnici pa tako i u školskoj knjižnici u OŠ Eugena Kumičića. Mjesec hrvatske knjige obilježava se svake godine i to u periodu od 15. listopada do 15. studenog te u tom periodu učenici  prvih razreda  postaju članovima školske knjižnice.

U ponedjeljak, 27.listopda knjižničarka Melita Schmitz i knjižničar Luka Balković upoznali su učenike 1.a razreda (učiteljica Anita Jančić Rulj, učitelj Milenko Beneš) sa prostorom knjižnice i sa Pravilnikom knjižnice te su zorno demonstrirali način posudbe knjiga. Čitanje je važno za svakog pojedinca jer razvija rječnik osobe, potiče maštu te ono najvažnije kod ljudi razvija empatiju te se na taj način formira ličnost osobe pa stoga preporučujemo roditeljima da djecu potiču na čitanje, ali da ne čitaju za njih jer im na taj način uskraćuju uživljavanje u književni tekst te sve ostale dobrobiti koje čitanje samo po sebi donosi. Iz tih razloga u našem obrazovnom sustavu na satima hrvatskoga jezika potiče se čitanje kroz obavezne lektirne naslove te izbornu literaturu kako bi se učenici upoznali s najkvalitetnijim književnim djelima primjerenih njihovoj životnoj dobi.

Postoje mnoge izreke koje govori o ljepoti umjetnosti riječi, tj. o čitanju, a sada bismo izdvojili sir Richard Steelea koji kaže: Čitanje je za um ono što je tjelovježba za tijelo  i nemojmo zaboraviti i činjenicu da ne živi čovjek samo o kruhu, nego o svakoj riječi što izlazi iz Božjih usta.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Prosvjeta