Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Novinarstvo i mediji

U nedjelju prosvjed u Zagrebu! Organizran prijevoz iz Virovitičko-podravske županije

  vn           02.02.2023.         2476 pogleda
U nedjelju prosvjed u Zagrebu! Organizran prijevoz iz Virovitičko-podravske županije

Točno šest mjeseci od smrti novinara Vladimira Matijanića, novinarska strukovna udruga Hrvatsko novinarsko društvo (HND) organizira prosvjed u Zagrebu pod nazivom "Oprostite što smetam, ne mogu disati". Prosvjed u nedjelju 5. veljače počinje u 12 sati okupljanjem ispred Novinarskog doma, nakon čega u 13 sati kreće povorka prema Markovu trgu. Prosvjeduje se protiv sistema koji je ubio Matijanića te sve druge žrtve zdravstvenog sustava, koji u Hrvatskoj ne funkcionira. HND se zalaže za neovisnu istragu okolnosti smrti Vladimira Matijanića, kao i za ostavku ministra zdravstva Vilija Beroša

Ogranak HND-a za Virovitičko-podravsku županiju organizira prijevoz autobusom za sve one koji žele putovati u Zagreb na prosvjed. Autobus bi kretao iz Orahovica u 7 sati sa zaustavljanjem u Slatini, Virovitici i Pitomači. Očekivani dolazak u Zagreb je do 11:30 sati, a povratak između 18 i 19 sati. Mjesto u autobusu možete rezervirati na broj mobitela 099 772 34 76.

 

Ne prosvjeduju samo novinari 

"Da se ne ponovi više nikome...", osnovna je poruka prosvjeda u kojoj se ističe kako ovo nije prosvjed protiv radnica i radnika u zdravstvu jer su oni jednako tako žrtve sustava koji ne funkcionira te ih sve manje ostaje raditi u Hrvatskoj. Uostalom, već je niz udruga u zdravstvu najavio dolazak na prosvjed.

I dalje ustrajemo na zahtjevima postavljenima sredinom rujna 2022. u peticiji koju je potpisalo gotovo 5000 građana: da novo, nezavisno povjerenstvo provede izvide i utvrdi postoje li propusti u liječenju kolege Matijanića, odnosno propusti u radu medicinskih djelatnika i njihovih nadređenih. Također, tražimo smjenu ministra zdravstva Vilija Beroša jer je očito da se vlast trudi zataškati okolnosti novinarove smrti. Ni nakon šest mjeseci, nije pokrenut službeni postupak, nitko nije smijenjen, niti je itko odgovarao, čak ni na disciplinskim ili etičkim odborima.  

I zato prosvjedujemo.
Protiv sistema koji je ubio našega kolegu Vladimira Matijanića!
Za neovisnu istragu okolnosti njegove smrti.
Za ostavku ministra zdravstva Vilija Beroša!
Da se ne ponovi više nikome...

Ovo nije prosvjed protiv radnica i radnika u zdravstvu, oni su jednako tako žrtve sustava koji ne funkcionira. I sve manje ih ostaje raditi u Hrvatskoj. Podsjećamo i da je zdravstvena inspekcija još u kolovozu prošle godine utvrdila niz nepravilnosti u slučaju Matijanić, no posebno povjerenstvo Ministarstva zdravstva, koje je oformio i dalje aktualni ministar Beroš, postupajući po tom inspekcijskom nalazu, zaključilo je početkom rujna kako nije bilo većih nepravilnosti. Povjerenstvo nije uzimalo izjave svjedoka ni ukupnu medicinsku dokumentaciju, a nitko nije pozvan na odgovornost zbog nedostatka lijeka koji je Matijaniću mogao spasiti život. Umjesto toga, Beroševo povjerenstvo hladno je zaključilo, sasvim pogrešno, da je Matijanić bio “nemaran pacijent".

HND nastavlja biti za petama vlastodršcima koji se ovako nehumano obračunavaju s mrtvim čovjekom čiju smrt nose na savjesti jer ovo što se dogodilo Matijaniću događa se svakodnevno ljudima koji traže liječničku pomoć od zapuštenog zdravstvenog sustava u Hrvatskoj. 

Na Markovu trgu će govoriti Andrea Topić, novinarka i životna partnerica Vladimira Matijanića, potpredsjednica Ogranka HND-a Splitsko-dalmatinske županije Gabrijela Radanović, novinar Indexa Ilko Ćimić, potpredsjednik HND-a Branko Mijić i predsjednik HND-a Hrvoje Zovko. HND i ovom akcijom ustraje na zahtjevima postavljenima u peticiji koju je potpisalo gotovo 5000 građana u kojima se traži da novo, nezavisno povjerenstvo provede izvide i utvrdi postoje li propusti u liječenju kolege Matijanića te da ministar zdravstva Vili Beroš, koji u propustima sustava kojim upravlja ne vidi ništa sporno – odstupi s te odgovorne funkcije.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Novinarstvo i mediji