Banner
Plenković: Spremni smo prihvatiti kvalitetne oporbene amandmane
Na zagrebačkom Filozofskom fakultetu najviše studenata na anglistici - 120
Milanović nazvao Stožer paraustavnim tijelom
Jandroković: Opet jedna Milanovićeva kontroverzna izjava
Plenković: Optužbe na račun Stožera su ponavljenje, recikliranje tema
Capak ne želi reći koliko je ispričnica za samoizolaciju potpisao
Plenković: Ubrzat ćemo procedure posvajanja djece

  Gospodarstvo

U ponedjeljak i utorak štrajk privatnog sektora: poduzetnici traže porezno rasterećenje

  vn           01.12.2019.         2728 pogleda
U ponedjeljak i utorak štrajk privatnog sektora: poduzetnici traže porezno rasterećenje

Udruženje zaposlenika i poslodavaca privatnog sektora pozvalo je poduzetnike da se pridruže 1.financijskom štrajku na kojemu će od Vlade Republike Hrvatske tražiti da u razdoblju od sljedeće tri godine (2020. – 2022.) provede porezno rasterećenje privatnog sektora kroz:

1. Smanjenje poreza na dohodak na stopu od 8% uz povećanje neoporezivog iznosa plaće na medijan hrvatskog gospodarstva (5.500 kuna)

2. Smanjenje opće stope poreza na dodanu vrijednost (PDV) na 22%

3. Uvođenje naplate PDVa po naplaćenoj fakturi za SVE poduzetnike/obrtnike

4. Ukidanje poreza na reinvestiranu/zadržanu dobit

5. Smanjenje poreza na isplaćenu dobit na jedinstvenih 8%, uz ukidanje obaveze plaćanja predujma

6. Suspenziju odredbe Zakona o doprinosima u segmentu određivanja osnovice za obračun

doprinosa plaća direktora/članova uprava za prve tri godine poslovanja

7. Ukidanje obaveze članstava strukovnih komora (HGK, HOK, HLK, HKIG …)

Štrajk se provodi u obliku ODGODE svih plaćanja prema javnom sektoru za dva dana. Sva plaćanja koja ste planirali u korist državnog proračuna, jedinica lokalne i područne samouprave ili javnih poduzeća kroz period 2.-3.12.2019. godine, prebacite na 4. ili 5.12..

Cilj provođenja 1.financijskog štrajka jest skretanje pažnje javnosti i vladajućih političara na poreznu preopterećenost privatnog sektora, bez izazivanja drastičnih poremećaja solventnosti državnih financija.

Ukoliko se Vlada ogluši na naše zahtjeve i ne uvrsti trećinu traženog rasterećenja u plan proračuna za 2020. godinu, nastavit ćemo pritisak produživanjem štrajka iz mjeseca u mjesec, čak i do razine narušavanja solventnost državnih financija, koje će za posljedicu izazvati neisplatu plaća javnom sektoru (maksimalno kroz 5-6 mjeseci). Takav scenarij ne priželjkujemo, ali smo ga spremni organizirati.

Hrvatsko gospodarstvo jedno je od najoporezivanijih u sastavu EU. Visoki porezi su glavni razlog

gospodarskog zaostajanja za zapadnoeuropskim zemljama. Već trideset godina se visokim porezima guši privatni sektor, što je rezultiralo niskim životnim standardom, a posljedično i masovnim iseljavanjima naših sugrađana u zadnjih nekoliko godina. Krajnji je čas za zaokret državnih financija u smjeru poreznog rasterećenja privatnog sektora, glavnog pokretača cjelokupne ekonomije i glavnog oslonca državnih financija.

Privatni sektor broji oko 1.100.000 dionika. Najbrojnija smo skupina ovog društva od čijeg se rada financira kompletno funkcioniranje države. Iako smo imali puno pravo, nikad nismo tražili povlašten status. Ne tražimo ga ni sad. Tražimo djelomično skidanje tereta s leđa. Da bi lakše disali i radili.

Svim građanima i poduzetnicima, kojima „visi“ ovrha na dane štrajka, sugeriramo da ne sudjeluju u istom. Cilj štrajka je izboriti bolji status privatnog sektora, a ne ugasit tvrtke ili izazvati dodatne probleme u poslovanju.

Ukoliko planirate suspenziju plaćanja doprinosa svojim zaposlenicima, zatražite njihovu dozvolu za navedeni postupak.

Izbori #manjiporez.
Darko Zver
inicijator udruženja

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije GospodarstvoVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.