Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Slatina

U Slatini otvorena Art kinodvorana

  Petar Žarković/ Glasslavonije.hr           09.11.2017.         1197 pogleda
U Slatini otvorena Art kinodvorana

Obilježavajući Dan neovisnih kina, u Kinu Slatina Pučkog otvorenog učilišta besplatno su prikazani filmovi Odisej i Mali leteći medvjedi. U večernjim satima treći rođendan Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača i treća godina rada s novom digitalnom opremom obilježeni su prigodnom svečanošću i otvorenjem novouređene Art kinodvorane u potkrovlju zgrade. 

Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Danijela Fabric Fabijanac pojasnila je da se ustanova prošle godine javila na poziv Ministarstva kulture za predlaganje programa javnih potreba u kulturi, tražeći potporu za uređenje posebnog prostora namijenjenog isključivo kulturi. Dobivenim sredstvima uređena je mala kinodvorana s 35 sjedaćih mjesta.

- Cilj nam je da ona bude otvorena za mlade, koji će tu promišljati o kulturi, književnosti, filmskoj umjetnosti, gdje će oni moći organizirati književne večeri i izražavati svoje stavove o različitim umjetnostima, a planirane su i edukacije mladih u kulturi, za filmsku kritiku i sate medijske kulture koje želimo održavati u toj dvorani. Vrijednost investicije je 200.000 kuna, a investitori su Grad Slatina, Ministarstvo kulture, Pučko otvoreno učilište i Virovitičko-podravska županija - kazala je Fabric Fabijanac.

Pročelnik Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Požegi Žarko Španiček istaknuo je da Ministarstvo ovakvim projektima nastoji ojačati kulturnu decentralizaciju, ojačati kulturne točke u tzv. malim sredinama koje će biti žarišta kulturnog života.

– Kultura je za takve projekte neobično zahvalno područje, jer se uz mala ulaganja vrlo brzo pojavljuju veliki rezultati. Ovakvi programi nadrastaju svoje granice, pučka učilišta nekad su bila ustanove za opismenjavanje puka koji nije imao elementarnu pismenost ni kulturu, a sada vidimo da to postaju ustanove koje se bave tzv. elitnim oblicima kulture. Slatina ima digitalizirano kino, a takva kina nemaju ni mnogo veće sredine u Hrvatskoj nego što je Slatina. Ovo čemu danas svjedočimo pokazatelj je jednog polaganog, ali kontinuiranog napretka na području kulture - rekao je pročelnik Španiček.

Čestitke na uspješnoj realizaciji još jednog projekta na području kulture i obećanja da će i dalje pomagati rad kina, Pučkog otvorenog učilišta i aktivnosti na razvoju kulture izrazili su također virovitičko-podravski župan Igor Andrović i predsjednik Gradskog vijeća Slatine Dario Vrbaslija. Ravnateljica Fabric Fabijanac sa svojim gostima simboličnim rezanjem vrpce otvorila je novu dvoranu Art kina Slatina, koju je blagoslovio župnik vlč. Dragan Hrgić, a potom su svi zajedno zauzeli mjesta u udobnim foteljama i pogledali domaću komediju Sonja i bik redateljice Vlatke Vorkapić. U predvorju kina svi su pozvani razgledati postavljenu izložbu starih hrvatskih filmskih plakata, a druženje je nastavljeno uz slavljeničku tortu u obliku filmske vrpce.

U velikoj kinodvorani 290 mjesta

Kino Slatina temeljito je obnovljeno zahvaljujući IPA projektu prekogranične suradnje Hrvatska – Mađarska ART CBC Slatina – Csurgó – Voćin – Virovitica, sredstvima EU fondova, Virovitičko-podravske županije i Pučkog otvorenog učilišta u suradnji s razvojnom agencijom VIDRA-a. Osim toga, prije godinu dana, sredstvima Ministarstva kulture, Virovitičko-podravske županije, Grada Slatine i Pučkog otvorenog učilišta, obnovljen je gornji kat kina pa danas velika kinodvorana ima kapacitet 290 mjesta.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Slatina