Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Kazalište Virovitica

U Sloveniji otkrivena spomen ploča kazališnom umjetniku koji je radio i umro u Virovitici

  vn           12.07.2021.         2911 pogleda
U Sloveniji otkrivena spomen ploča kazališnom umjetniku koji je radio i umro u Virovitici

Spomen ploča u čast 110. godišnjice rođenja dramatičara, kazališnog redatelja i glumca Lojza Štandekera (1911-1983) otkrivena je u četvrtak, 8. srpnja, u Pesnici, prigradskoj slovenskoj općini u Slovenskim goricama između Maribora i austrijske granice. Nakon dolaska iz Pule 1971. godine, od kud je Štandeker došao nakon zatvaranja gradskog kazališta, postao je jedna od najvažnijih kazališnih figura koja je u kazalištu u Virovitici radila kao redatelj. Na otkrivanju spomen-ploče koju su otkrili književnik i dramatičar Tone Partljič i zamjenica gradonačelnika Klavdija Samogy Simonič prisustvovali su i počasni konzul Republike Hrvatske u Sloveniji, dr. Šime Ivanjko i veleposlanik Bosne i Hercegovine dr. Milorad Živković.

Lojze Štandeker kazališnu karijeru započeo je u mariborskom kazalištu kada je 1932. debitirao kao glumac, a 1938. u istom kazalištu postavljen je i njegov dramski prvijenac Prevara, godinu dana kasnije i u ljubljanskoj Drami (1953. ovu predstavu režira i u INK Pula). Tijekom Drugog svjetskog rata protjeran je iz rodnog Gačnika u Bosnu koja je tada bila u sastavu Nezavisne Države Hrvatske i gdje je spletom okolnosti angažiran kao glumac i redatelj u Hrvatskom narodnom kazalištu u Banjaluci.

Tijekom cijelog rata surađivao je s pokretom otpora. Nakon oslobođenja režirao je u mariborskom kazalištu 1945.-1948., a zatim ponovo otišao u Banjaluku kao direktor i intendant Narodnog pozorišta Bosanske krajine. 15. studenog 1951. debitirao je na pulskoj pozornici laganom predratnom komedijom talijanskog autora Alda De Benedettija, Dva tuceta crvenih ruža (Due dozzine di rose scarlatte), gdje je zaposlen kao kućni režiser.

Punih dvadeset godina proveo je u Puli; u razdoblju 1963.-1966. bio je i intendant ovog kazališta, režirao je svjetske dramske klasike, ali i mnoga djela hrvatskih i slovenskih autora. Do odlaska iz Pule tamo režira 53 predstave. Po dolasku u Viroviticu, 1971. godine odmah započinje s radom u ovom kazalištu, gdje je več u sezoni 1950/51 postavljena njegova predstava Drugovi, a u kazališnoj sezoni 1961/62 prvi je put kao još gost režirao Kvadraturu kruga Valentina Petroviča Kataeva.

Obitelj Lojze Štandekera

Kao prvu izvedbu novog virovitičkog života i kazalištnog rada režirao je renesansnu komediju Niccola Machiavellija "Mandragola". Štandeker je također pronašao svoju srodnu dušu u Virovitici, s kojom je ovdje živio do svoje smrti 13. prosinca 1983.

U Virovitici je ostavio više od dvadeset režija. U nekrologu objavljenom povodom njegove smrti u Virovitičkom listu opisan je kao skroman, tih, nenametljiv, s velikom kazališnom kulturom i životnom energijom. Među više od deset njegovih dramskih tekstova moramo spomenuti povijesnu dramu "Stanko Ilić", koja govori o ljudima i događajima u Virovitici 1664. godine za vrijeme Turaka. Publika da pamti i po dramama „Crnila“, „Drveni tanjur“, „Sinovac“, „Hura Amerika“

Pokopan je u Jarenini, nedaleko od rodnog sela Gačnik.

 Počasni konzul RH Šime Ivanjko i veleposlanik BiH Milorad Živković

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Kazalište Virovitica