Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Fotografija

U utorak otvaranje izložbe fotografija "Djeca OKO nas – To je naše, na to smo ponosni" Saše Pjanića

  nd/vl           05.09.2023.         1736 pogleda
U utorak otvaranje izložbe fotografija "Djeca OKO nas – To je naše, na to smo ponosni" Saše Pjanića

Večeras u 18 sati (utorak, 5. rujna) u Etnografskome muzeju (Zagreb, Trg Mažuranića 14) bit će otvorena izložba fotografija „Djeca OKO nas – To je naše, na to smo ponosni“, fotografa i putopisca Saše Pjanića. Izložba je ostvarena u suradnji najstarije organizacije za djecu u Hrvatskoj, Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske i Etnografskoga muzeja, i nastavak je prošlogodišnjeg uspješno realiziranog projekta Djeca OKO nas kojim se, s novim konceptom, predstavljaju fenomeni baštine i kulturnog identiteta različitih krajeva Hrvatske.

Svoje mjesto u ovoj lijepoj priči o kulturnom identitetu našli su lokaliteti: Gradište, Gajić, Čigoč, Donja Lomnica, Zagreb, Đurđevac, Marija Bistrica, Otočac (Kuterevo), Hum, Betina, Sinj i Konavle. Zastupljena su kulturna dobra: Umijeće šaranja tikvica na području Slavonije, Umijeće izrade baranjskih šokačkih vezova, Povijesna seoska cjelina naselja Čigoč, Jurjevski ophodi Turopolja, Legenda o picokima, Umijeće izrade coklji, Umijeće čitanja, pisanja i tiskanja glagoljice, Umijeće gradnje betinske gajete i Umijeće izrade konavoskog veza (Lista zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske); Umijeće izrade tradicijskih dječjih igračaka s područja Hrvatskog zagorja i Viteška igra Sinjska alka (UNESCO-ova Reprezentativna lista nematerijalne kulturne baštine čovječanstva). Pažljivom promatračkom oku neće promaknuti ni prepoznatljivi detalji koji se odnose na umijeće izrade tradicijskih ženskih frizura s područja Slavonije, Baranje i Srijema, umijeće suhozidne gradnje ili pak tradicijsko umijeće svilogojstva i svilarstva istočne obale i zaleđa Jadrana, kao ni kolorističke vizure glavnoga grada ili nadaleko poznatog Utočišta za medvjede u Kuterevu u Lici.

Odabir mjesta, sudionika, kompozicije, odjeće (narodna nošnja ili suvremena odjeća), rekvizita i svih drugih detalja prepušteni nadahnuću umjetnika-fotografa, uz kreativni doprinos terenskih suradnika i same djece koja su fotografirana. Nastale su tako zanimljive i živopisne slike koje, kao svojevrsna lepeza bogatstva i raznolikosti kulturno-povijesnoga naslijeđa i prirodnih ljepota pojedinih krajeva, predstavljaju Hrvatsku u malom – našu prošlost i budućnost.

Na svečanom otvorenju nastupit će mlađa i srednja dječja skupina KUD-a Nova zora iz Donje Lomnice.

Za vrijeme trajanja izložbe održat će se prezentacijske radionice na teme hrvatske kulturne baštine za učenike zagrebačkih osnovnih škola. Izložba je otvorena do 17. rujna 2023. Ulaz je slobodan.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Fotografija