Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Fra Ma Fu

Ugledni gastro-blog Oblizeki: Mikeški jestevnik iz Srednje strukovne škole na ponos svih Virovitičana

  Božica Brkan/Oblizeki           19.09.2017.         1630 pogleda
Ugledni gastro-blog Oblizeki: Mikeški jestevnik iz Srednje strukovne škole na ponos svih Virovitičana

Slijedom natječaja Ministarstva turizma Strukovna škola Virovitica osmislila je projekt u kojem je željela spojiti lokalnu gastronomsku baštinu i praktičnu punudu, kako u hotelima, restoranima ili suvenirski, odnosno bolju budućnost svojih učenika. Uostalom, boraveći u Virovitici početkom rujna na Fra Ma Fu festivslu reportaže i reportera na autobusnom smo kolodvoru zatekli autobus Vukovar – Stuttgart. Bolje osposobljeni učenici imaju više mogućnosti za pronaći bolje zaposljenje i kod kuće i u inozemstvu.

Njihovi učenici, kako nam je rekla ravnateljica Srednje strukovne Pavica Biondić Ivanković, ne čekaju posao. Mnogo su naučili i radeći u svojim praktikumima s profesoricom kuharstva Ljubicom Mihaljević i profesoricom slastičarstva Melitom Balenović na projektu od travnja do rujna, kada su si zadali prikupiti što više starinskih recepata i Virovitice i okolice.

Potaknuli su na suradnju i učenike i nastavnike i Instrustijsko-obrtničke škole, stolare i druge da i oni pridonesu zamišljenu brendu, pa su tako napravljene i daščice za rezanje, kuhače za miješanje žganaca, pregače označene imenom Mikeški jestvenik.

Rado ističu suradnju sa Gradskim muzejom Virovitica, Turističkom zajednicom Virovitica, Obrtničkom komorom Virovitice te osobito Gradom i gradonačelnikom Ivicom Kirinom, koji ih je podupro i financijski. Slušali su također zanimljiva predavanja muzejske kustosice Jasmine Jurković-Petras te u predvorju škole obilježili 200. godišnjicu izdavanja prve kuharice na hrvatskom jeziku. Sudjelovali su učenici i na blagdanskim sajmovima zamirisavši ih cimetom, klinčićem i limun saftom, kao što se to nekad radilo u mikeškim kuhinjama.

Kalendar Od Rokova do Rokova

Prije knjižice napravili su kalendar Od Rokova do Rokova uz Dan grada, Rokovo 16. kolovoza, također s fotografijama i receptima starih jela, ali iz Nove zagrebačke kuharice Marije Kumičić, objavljene u Zagrebu 1888.

U knjižici Mikeški jestvenik s geslom Građanima od srca objavljuju 50 recepata odabranih iz 12 starih bilježnica ispisanih krasopisom mama i baka, virov’tički’ gospi (i ravnateljičine bake Ivanke Ivanković!) skraja 19. i početka 20. stoljeća, koje su zapravo počeli skupljati prije tri godine i iz kojih se razvio projekt.

Tako u i novinari na Fra Ma Fu festu reportaže i reportera na izložbenome stolu prigodno odatle mogli vidjeti i kušati 4-5 vrsta pašteta (od čvaraka dalje), vinsku juhu, riječnu ribu zalivenu maslacem, pohanu riječnu ribu, pohanu mozak, pitu od krumpira, kolač od rajčice, pogačice s čvarcima, vino od noje…

Poželjeli smo učenicima i njihovim nastavnicama uspjeh kakav smo već zabilježili sa sličnim projektima, primjerice u Srednjoj školi Zabok, čije učenike posao doslovce čeka da maturiraju te počnu kuhati, peći kolače, posluživati.

Pročitajte recepte i pogledajte više fotogarfija na blogu Oblizeki

Autorica Božica Brkan, utemeljiteljica je i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Fra Ma Fu