Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Gospodarstvo

UGP konferencija: Obiteljske tvrtke kao pokretači hrvatskog gospodarstva

  ugp           08.04.2024.         1810 pogleda
UGP konferencija: Obiteljske tvrtke kao pokretači hrvatskog gospodarstva

Obiteljska poduzeća u svijetu zapošljavaju više od 24,52 milijuna ljudi, a da su nacionalna ekonomija, obiteljska poduzeća bila bi treća najveća ekonomija u svijetu, nakon SAD-a i Kine. Koliko je važno njegovati obiteljsko poduzetništvo govori i podatak da se u obiteljskim tvrtkama u Hrvatskoj zapošljava više od 60% ukupnog broja zaposlenih u privatnom sektoru. Obiteljske vrijednosti ugrađuju se u temelje tvrtke te ih dugoročno čuvaju i njeguju, nastojeći ih prenijeti s koljena na koljeno kao obiteljsko blago.

Međutim, kada dođe vrijeme da se upravljanje tvrtkom prepusti idućoj generaciji, poduzetnici se suočavaju s mnogim izazovima i problemima. Nažalost bez adekvatne institucionalne podrške teško je osigurati strukturirani i glatki prijelaz bez negativnih utjecaja na poslovanje, ali i na obiteljske odnose. U našoj Hrvatskoj oskudno i posve nedovoljno pridajemo pažnje ovoj temi. Ne vodimo čak niti službene statističke podatke o obiteljskim tvrtkama, iako su one dugoročno najstabilniji dio hrvatskog gospodarstva.

Udruga Glas poduzetnika kao pokretač gospodarskih i društvenih promjena 10. travnja 2024. okuplja poduzetnike i sve zainteresirane na prvo izdanje UGP konferencije o obiteljskom poduzetništvu pod nazivom “Obiteljske tvrtke kao pokretači hrvatskog gospodarstva”. Konferencija će se održati 10. travnja s početkom u 10h u Golf klubu Riverside Garden u Zagrebu, a sudionike očekuje mnoštvo panel diskusija i predavanja.

Konferencija ima za cilj, osim promocije i umrežavanja obiteljskih poduzetnika, upozoriti širu javnost na opasnosti i nedostatke na koje nailaze obiteljske tvrtke bez prave podrške institucija, društva i šire zajednice. Kako prenijeti poslovanje na svoje članove obitelji, kako se nositi s izazovima u tom procesu, te kako to rade poduzetnici diljem Europe, samo su neke od tema koje nas očekuju u srijedu, 10.4. Očekuju se predavači iz regije i mnoštvo uspješnih predstavnika obiteljskih tvrtki kako bi sa sudionicima podijelili svoje priče, iskustva i savjete.

Konferenciju će otvoriti uvodno predavanje Lucije Mihotić, doktorandice s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu koja će govoriti o obiteljskom poduzetništvu u Hrvatskoj, a pregled pozitivnih primjera iz susjedne Slovenije dat će nam Mojca Emeršič iz Erst & Young Slovenia, dok će Mirela Alpeza, direktorica CEPOR-a predstaviti najbolje primjere podrške obiteljskim poduzetnicima iz Europe. Ova predavanja objedinit će panel rasprava Snaga i uloga obiteljskih tvrtki u Europi kojoj će se uz navedene pridružiti Danko Bačelić, voditelj Odbora za obiteljsko poduzetništvo UGP-a i Ivija Bernatović sa ZŠEM-a.

Pitanjima kako riješiti konflikte unutar obiteljske tvrtke na konstruktivan način i kako postići balans između obiteljskih odnosa i poslovnih interesa bavit će se panel rasprava Izazovi unutar obiteljskih tvrtki sa sugovornicima Srđanom Šimcem, sucem Visokog trgovačkog suda, odvjetnikom Ivanom Županom, Barbarom Maheshwari (Remote Bob), Davorom Bilmanom i Josipom Klišanin, načelnicom Sektora za rad pri Ministarstvu rada.

Obiteljske tvrtke imaju specifične probleme koji se najčešće događaju u komunikaciji, vođenju tvrtke i njenom nasljeđivanju. O tome ćemo razgovarati s predstavnicima mlađe generacije, Filipom Galekovićem (PPS Galeković), Šimom Gligorom (Sirana Gligora), Vanjom Brundulom (Vodolim instalacije), Ivom Anić (Anić Holding Plus) i Danijelom Pevecom (Alpha Capitalis) koji će podijeliti svoja iskustva o preuzimanju odgovornosti u obiteljskim tvrtkama na panelu Transfer generacija.

Koje su to karakteristike koje čine jednu obiteljsku tvrtku poželjnim poslovnim partnerom predmet je rasprave panela Obiteljske tvrtke kao stabilniji partneri za poslovne suradnje kojem će se pridružiti Ante - Janko Bobetko, zamjenik predsjednika Uprave HAMAG BICRO-a, Mato Njavro, dekan ZŠEM-a, te Nina Goleš iz Erste banke, Anita Lacmanović iz SAP-a i Jelena Titulić iz A1.

Na panelu Digitalizacija u obiteljskim poduzećimapanelisti Ivona Bačelić Bumbak (Bačelić), Ivan Kozina (Auto kuća Kozina), Antonio Hren (AgriDev) i Maja Borovina Frankić (Spegra) otkrivaju koje su bile njihove ideje za digitalizaciju poslovnih procesa i jesu li nailazili na opor starije generacije prema novitetima.

Poduzetništvo se rijetko spominje kada govorimo o kreativnoj industriji i umjetničkim strukama poput glumaca i glazbenika, no ne smijemo zaboraviti da i oni vode jednaku poduzetničku borbu kao i drugi. Svoju priču na konferenciji će podijeliti glumac Jan Kerekeš, kao i članovi benda SoulFingers, Denis i Haris Ahmetašević.

“Jedna od najuspješnijih i najsretnijih zemalja na svijetu - Finska, obiteljsko poduzetništvo prepoznaje kao najstabilniji i najperspektivniji dio svoje ekonomije i daje im ogromnu podršku. Možemo li i mi u toj važnoj nacionalnoj i strateškoj temi poput uzora iz Finske pronaći lijek za demografske probleme? Možemo li zbog visokih moralnih obiteljskih načela i vrijednosti pronaći i lijek za korupciju? Želimo razumijevanje i sinergiju sa partnerima u društvu. Očekujemo da zajednica konačno prepozna potencijale obiteljskih tvrtki koji će nas voditi prema najstabilnijim i najuspješnijim ekonomijama Europe", kaže Danko Bačelić, voditelj Odbora za obiteljsko poduzetništvo UGP-a

Udruga Glas poduzetnika poziva sve zainteresirane da se pridruže 10.04. od 10 h na konferenciji “Obiteljske tvrtke kao pokretači hrvatskog gospodarstva” i ne propuste biti dio promjene obiteljskog poduzetništva u Hrvatskoj! Ulaznice možete osigurati putem www.glaspoduzetnika.hr donacijom od 49 eura.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo