Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Dossier Petric

Uhićen Tomislav Petric, virovitička HDZ-ova uzdanica, Tolušićev mali od palube

  Telegram           10.11.2021.         3822 pogleda
Uhićen Tomislav Petric, virovitička HDZ-ova uzdanica, Tolušićev mali od palube

Osim bivše ministrice Gabrijele Žalac, koja je danas uhićena jer su europski istražitelji reagirali na aferu koju je Telegram otkrio još 2019. o softveru koji je njeno ministarstvo višestruko preplatilo, uhićen je i ravnatelj SAFU – Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa programa i projekata EU Tomislav Petric. Riječ je o ključnoj nadzornoj agenciji koja provodi kontrolu nad time kako se troši novac iz EU fondova i zaduženi su za izricanje financijskih korekcija u slučaju nepravilnosti u trošenju novca - piše Telegram.

Petric trenutno obnaša drugi mandat ravnatelja SAFU. Prvi put na tu je dužnost imenovan 2016. godine, a drugi put u travnju 2020. Petric je inače diplomirani inženjer poljoprivrede i član je HDZ-a. Prije stupanja na dužnost ravnatelja SAFU 2016. godine, dva je mjeseca bio glavni savjetnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU dok mu je na čelu bio ministar Tomislav Tolušić.

Vlada ga drugi put imenovala nakon Telegramovog otkrića

Prema posljednjoj imovinskoj kartici koju je podnio, Petric kao ravnatelj SAFU mjesečno prima plaću u neto iznosu od 15.788,63 kuna. Vlasnik je stana u Virovitici i kuće s okućnicom u Zagrebu procijenjene vrijednosti 1,2 milijuna kuna.

Posebno je zanimljivo da je Petric u drugi mandat ravnatelja SAFU imenovan na sjednici Vlade RH održanoj 30. ožujka 2020. godine, dakle, nakon što je Telegram 2019. otkrio aferu radi koje je sada uhićen. Kako je danas priopćeno iz Ureda europskog javnog tužitelja, uhićene osobe – Petrica, Žalac i još dvije – sumnjiči se da su počinili kaznena djela u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU te u SAFU, Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa EU. Kaznena djela za koja su osumnjičeni, vezana su uz postupke javne nabave informatičkog softvera.

‘Uspješno predvodio SAFU’

Kako je Telegram objavio još u srpnju 2019., softver inače vrijedan 2,9 milijuna kuna, ministarstvo Gabrijele Žalac tada je platilo 13 milijuna kuna. Nakon što je imenovan u drugi mandat ravnatelja SAFU, na web stranicama su se pohvalili kako je Petric “tijekom protekle četiri godine uspješno predvodio Središnju agenciju u obavljanju delegiranih aktivnosti u okviru sustava upravljanja programima i projektima koji se u Republici Hrvatskoj financiraju iz proračuna Europske unije”.

Navode kako je tijekom njegovog prvog mandata SAFU ugovorila više od 700 projekata čija ukupna vrijednost doseže gotovo 30 milijardi kuna. U sklopu tih projekata, SAFU je bio zadužen za provjeru izvršenja ugovornih obveza i prihvatljivosti troškova za koje korisnici traže povrat.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dossier Petric