Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Slatina

Umjesto 30-ak popravak male kosilice htjeli naplatiti 800 kuna

  Dragutin Šantoši/Večernji list           29.07.2010.         4906 pogleda
Umjesto 30-ak popravak male kosilice htjeli naplatiti 800 kuna

Gotovo osam godina je trimer za košenje trave marke "Stihl", koji je platio oko 1800 kuna, vjerno služio Petra Zuanovića, sve dok jednog dana u vinogradu na trimeru nije puknuo mjenjač, dio tvrde plastike.

Kvar

- Otišao sam u Đurđenovac da mi to zamijene računajući da oko popravka neće biti problema, a kada sam, nakon nekoliko dana nazvao servis telefonom, serviser mi je savjetovao da stroju promijenim "kariku", što će me stajati 30-ak kuna. Na ponudu sam pristao računajući da nije riječ o velikom trošku. Nekoliko dana poslije serviser me nazvao i rekao mi da je na trimeru "zavukla klipnjača", da je "karburator otišao" te da će me sve to stajati od 700 do 800 kuna. Petnaest godina radio sam sa "Stihlovim" strojevima i dobro znam da se kvar ne može samo tako dogoditi. Nisam pristao na toliki račun pa sam otišao po trimer. U servisu sam primijetio da trimer sličan mojemu radi, a meni je moj trimer "gazda" vratio u dijelovima, u "rinfuzi". Sumnjam da je serviser možda dijelove s mojega stroja iskoristio za popravak nekog drugog pa građanima savjetujem da dobro paze kome će svoje strojeve dati u ruke. Da ne bi prošli kao ja - kaže Petar Zuanović.

U telefonskom razgovoru s Katom Walter, vlasnicom Waldra Commerce, dobili smo potvrdu da su serviseri postupili prema uobičajenim pravilima ponašanja te da u sličnim okolnostima popravka starih strojeva do sada nisu imali većih problema sa strankama.

Ni lipe

- Kada napravimo specifikaciju i vidimo da se trimer ne isplati popravljati, stranku nazovemo i pitamo želi li ipak popraviti stroj. Gospodin Zuanović rekao je da ne želi platiti toliki račun. Mi ne naplaćujemo rastavljanje stroja, ali ga ne sastavljamo. Pa gdje bismo stigli da strojeve besplatno rastavljamo i sastavljamo i na to gubili po dva sata. Kod nas je to uobičajeno, a u drugim servisima praksa je da stranka potpisuje dokument prema kojemu se plaća i specifikacija. Ne znam zašto se stranka javila novinarima umjesto nama jer bismo mu, na njegov izričit zahtjev, stroj i sastavili. No, što će mu neispravani sastavljeni stroj? Mi idemo na jeftiniju varijantu pa tako gospodinu Zuanoviću za izgubljeno vrijeme, oko rastavljanja stroja i izrade specifikacije, nismo naplatili ni lipe - kazala je K. Walter.

Serviser je bio dužan vratiti sastavljeni stroj

 Serviser je postupio po zakonskim propisima kada je pitao stranku želi li platiti veći trošak popravka stroja od prije dogovorenoga. No, nakon što je stranka odbila platiti veći trošak, serviser je bio obavezan isti stroj, koji se nalazio na popravku, dovesti u prvotno stanje, tj. sastaviti ga - kratko je ovaj slučaj telefonom komentirala Vesna Zanze iz Potrošačkog koda, Udruge za zaštitu potrošača u Osijeku, te dodala da davatelji usluga često pokušavaju proći što jeftinije. (dš)

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

ivan2
30.7.2010. 14:29
Zakonom je regulirano i tu nema dileme. Stranka uvjek mora znati koliko će popravak stajati i servis oko iznosa i promjena mora kontaktirati stranku. Ja dugo popravljam kod jednog servisera i on se upravo ponaša prema dogovoru . POznata mi je cijena popravka i eventualne promjene oko greške i ja to cijenimm. Imam povjerenje u njegov rad , savjet i vjerujem u njegovu etičnost pa ako nešto nije za popravak a meni ne treba ostatak ću rado ustupiti servisu badava .Zakon nemože sve regulirati ali poslovan servis vraća zamjenjene dijelove i kulturno se ophodi sa strankom jer na takav način će biti obostrano zadovoljstvo.
Pero
29.7.2010. 15:18
Onda bi serviser trebao naplatiti rad a to je rastavljanje, pregled i specifikacija troškova potrebnih za popravak i sastavljanje a to je minimalno 2 radna sata bez popravka i ugradnje novih dijelova, šta je sad ovdje nastao toliki problem pa oni naplačuju rad + materijal i to je kristalno jasno, nitko neradi zabadave. Servis je dobro postupio i kod nas je običej da se uređaj rastavi i ljudima kaže koliko to košta a ako uređaj ne žele popraviti onda trebaju platiti sastavljanje ili jednostavno baciti uređaj i ne gubiti više vrijme sa njime i terorizirati ostale servisere - ako želiš nešto imati onda to treba i platiti - nema đabe ni kod stare babe.


Još iz kategorije Slatina