Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  In memoriam

Umro Đuro Dečak

        01.04.2022.         6269 pogleda
Umro Đuro Dečak

Umirovljeni general-pukovnik, bivši saborski zastupnik i virovitičko-podarsvku župan Đuro Dečak preminuo je u 71. godini života, izvijestili su iz Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata. "S velikom tugom i žalošću obavještavamo Vas da nas je iznenada nakon kratke bolesti u 71. godini napustio predsjednik UDVDR RH, naš dragi general pukovnik Đuro Dečak", istaknuli su objavi na društvenim mrežama.

Dečak je rođen 18. siječnja 1952. u Gradini kod Virovitice. Bio je jedan od osnivača HDZ-a u Virovitici u kolovozu 1989.  Kontraobavještajna služba bivše JNA (KOS) uhitila ga je s još dvojicom Virovitičana pod optužbom za krijumčarenje oružja i pokušaja organiziranja oružane pobune protiv SFRJ. Osuđen je na tri godine zatvora, a pušten je nakon tri mjeseca, nakon čega postaje časnikom Hrvatske vojske. Kao član Kriznog štaba organizirao je dragovoljce za obranu, bio zapovjednik pakračkog sektora i 127. virovitičke brigade te načelnik Zbornog područja Đakovo.

Dužnost saborskog zastupnika HDZ-a obnašao je od 2000. do 2003. godine.

Na izborima 1992. izabran je u Sabor, no svoje je mjesto prepustio drugima zato što je bio u aktivnoj vojnoj službi. Godine 1997. izabran je za župana Virovitičko-podravske županije, a 2000. ponovno je izabran u Sabor, u kojem je bio i predsjednik Odbora za ratne veterane. Bio je dugogodišnji predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, kao i predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije In memoriam