Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Crna kronika

Upravljao vozilom prije stjecanja prava i nije mu prvi put

  mup/vn           27.06.2023.         2689 pogleda
Upravljao vozilom prije stjecanja prava i nije mu prvi put

U ponedjeljak, 26. lipnja oko 9,30 sati u Sedlarici je tijekom redovnog nadzora prometa zatečen 37-godišnjak koji je osobnim vozilom upravljao prije stjecanja prava i pod utjecajem alkohola Muškarac je vozilom „krivudao“ prometnom trakom, prilikom vožnje nije koristio sigurnosni pojas, te osim što je vozilom upravljao prije stjecanja prava, a u protekle tri godine već ima izrečeno pravomoćno rješenje za isti prekršaj, izvršenim alkotestiranjem utvrđena mu je koncentracija alkohola od 3,12 g/kg. Zbog opasnosti da će nastaviti upravljati vozilom, muškarac je uhićen, a nakon liječničkog pregleda smješten u prostoriju za zadržavanje.

Zbog počinjenih prekršaja protiv 37-godišnjaka slijedi podnošenje optužnog prijedloga prekršajnom sudu u Virovitici. Novčana kazna predviđena za utvrđene prekršaje može iznositi zbirno od 2.800 do 5.400 eura, ili mu se može izreći kazna zatvora u trajanju do 60 dana. Uz 12 negativnih bodova Zakonom o sigurnosti prometa na cestama predviđena je i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom.

Na području Policijske uprave virovitičko-podravske u proteklih pet mjeseci utvrđeno je 703 prekršaja u kojima su sudionici u prometu upravljali vozilom pod utjecajem alkohola, od toga je kod njih 102 utvrđena koncentracija alkohola prelazila 1,50 g/kg.

Kako se većina prometnih nesreća događa zbog ljudske pogreške, odnosno grubog kršenja osnovnih prometnih propisa, policija posebnu pozornost posvećuje sigurnosti cestovnog prometa, te poduzima niz preventivno - represivnih aktivnosti. Posebna pozornost posvećuje se sudionicima u prometu koji „iskaču“ iz normalnog prometnog toka ili grubo krše prometne propise zbog kojih se događaju prometne nesreće s najtežim posljedicama, odnosno čine prekršaje iz tzv. skupine „četiri glavne ubojice u prometu“ – vožnja pod utjecajem alkohola, kretanje brzinama većima od dopuštenih, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisna uporaba mobitela.

Kako bi se spriječilo događanje prometnih nesreća, ponovno se upućuje apel svim sudionicima u prometu na dosljedno poštivanje svih prometnih pravila i prometnih propisa, posebno onih koji dovode do prometnih nesreća s najtežim posljedicama, odnosno da nikako ne upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola, brzinu kretanja vozila osim prometnim znakovima i prometnim pravilima prilagode i uvjetima na cesti, da svakako koriste sigurnosni pojas, kako vozač tako i svi putnici u vozilu, a dijete propisano prevoze u dječjoj sjedalici, te ne koriste mobitel za vrijeme upravljanja vozilom.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Crna kronika