Banner
DHMZ: Oblačno uz povremenu kišu
Danas besplatan ulaz u Muzejsko-memorijalni centar Dražen Petrović
Večernji list: Stočari po utovljenoj svinji gube 600, a junetu i 2500 kn
Petero članova Znanstvenog savjeta ogradilo se od istupa Gordana Lauca
Centar i GLAS: Zakon o obnovi je neprovediv, a njegove izmjene još jedna obmana
Marić (SDP): Želi se potezom pera bolnice oteti županijama
MORH poručio Milanoviću da poštuje zakone koje je donijela njegova Vlada

  Virkas

Večeras na Virkasu o seksualnoj, emocionalnoj i egzistencijalnoj frustriranosti žena u patrijarhalnoj sredini - Dom Bernarde Albe HNK Zadar

        21.02.2016.         4120 pogleda
Večeras na Virkasu o seksualnoj, emocionalnoj i egzistencijalnoj frustriranosti žena u patrijarhalnoj sredini - Dom Bernarde Albe HNK Zadar

Večeras na Virkasu gostuje Hrvatsko narodno kazalište Zadar s predstavom Dom Bernarde Albe  Frederica Garcia Lorce u režiji Dražena Ferenčine. Komad, napisan 1936. godine, klasično je djelo o represiji i napetosti u obitelji bez muškaraca u sredini u kojoj su životi žena određeni strogim kulturnim i društvenim tabuima.

U ovoj poznatoj drami središnje mjesto zauzima  tema seksualne, emocionalne i egzistencijalne frustriranosti žena u seoskoj i patrijarhalnoj sredini koje,skrivene iza visokih kućnih zidova, beznadno dugo sputavaju svoje emocionalne prohtjeve.

Radnja predstave se događa u Andaluziji polovinom 19. stoljeća u vrijeme žalovanja. Žalovanje za preminulim suprugom u kući udovice Bernarde prema tradiciji traje osam godina, a za to vrijeme ona potpuno kontrolira svojih pet neudanih kćeri u dobi između 20 i 39 godina, zabranjujući im bilo kakve veze i odnose izvan kuće. U kući vlada ljubomora i nadmetanje između sestara, najvećim dijelom zbog najstarije sestre Angustias zaručene za Pepea el Romana, jedinog muškog lika oko kojeg se stvara cijeli dramski zaplet a koji se niti u jednome trenutku na pojavljuje na pozornici.

"Radi se o jednom sasvim novom čitanju Frederica Garcia Lorce, i poetski i estetski odudara od onoga što smo radili ranije,kaže je ravnatelj HNK Zadar, Renato Švorinić kojeg je virovitička publika imala prilike upoznati u petak u Boomu kao člana sastava Black Coffee.

Virovitička kazališna publika odlično poznaje i režisera ove predstave Dražena Ferenčinu. Najavljujući  Dom Bernarde Albe on je istakao kako predstava odiše erosom "Zanimalo nas je kako pomiriti emocionalnu atmosferu i poetski Lorcin jezik suzbijenih strasti, a s druge strane zadržati tu čvrstu dramsku strukturu'', rekao je Ferenčina.

U predstavi igraju Jasna Ančić kao majka (prije 40 godina igrala ulogu kćeri), Tihana Lazović, Žana Bumber, Anđela Ćurković Petković, Mia Zara Burčul, Lucija Matković, Sanja Petrovski, i Helena Kalinić. Kostimografkinja je Marija Šarić Ban, scenografkinja Dinka Jeričević, koreografkinja Sanja Petrovski, glazbu potpisuje Nebojša Lakić.

Predstava je premijerno izvedena u prosincu 2015. godine.

Fotogalerija Zadarski list

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Virkas