Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Virkas

VEČERAS NA VIRKASU: „Od tišine do glazbe“

  Ivana Horvat           04.03.2018.         1465 pogleda
VEČERAS NA VIRKASU: „Od tišine do glazbe“

Za kraj ovog pretposljednjeg na 14. „Virkasu“ svi ljubitelji dobre svirke imat će priliku uživati u predstavi „Od tišine do glazbe“. Duhovita izvedba počet će u 19:30 sati a donosi nam „Teatar Erato“ mlada umjetnička organizacija, koja prvi puta gostuje u Virovitici. 

U jednosatnoj predstavi glumac Ivan Đurišić i glazbenik Saša Miočić svirajući različitim instrumentima na zanimljiv i zabavan način, publiku vode kroz povijest i fenomen raznovrsne glazbe. U svojem ilustativnom, te tematski i žanrovski bogatom nastupu prelaze iz jedne glazbene uloge u drugu: od pijanista do pjevača, od skladatelja do dirigenta, od muzikologa do glazbenog kritičara. Osim toga, baziraju se na povijest i razvoj glazbe, komponiranja, glazbenih posebnosti, dotiču se čak i plagijata i anegdota potkrijepljenim primjerima iz prakse. Ivan Đurišić i Saša Miočić publiku vode od kamenog doba pa sve do Rolling Stonesa, od klasične do moderne glazbe, od jazza do popa i od narodne glazbe do šansone

Autori projekta „Od tišine do glazbe“ su slovenski pisac i glazbenik Marko Vezovišek i glumac i glazbenik Jure Ivanušić. Predstava je postala pravi kazališni hit, a od svoje praizvedbe 2006. godine odigrana je preko 300 puta. U slovenskoj verziji, glumac Jure Ivanušić glumi sam, dok u hrvatskoj verziji išli su na varijantu da i glazbenik bude na sceni.

Razgovarali smo s glumcem Ivanom Đurišićem, koji nam je rekao malo više o predstavi.

„Premijera predstave održana je u studenom prije dvije godine u sklopu Noći kazališta. Tom premijerom ujedno je i pokrenuta kazališna scena u zagrebačkom klubu Vinyl. Izvedba na Virkasu bit će 35. izvedba i ponosno možemo najaviti da ćemo u travnju proslaviti 50. izvedbu. Osim redovnih izvedbi u klubu „Vinyl“ predstava je gostovala u Požegi, Koprivnici, Novalji, Omišu, Linzu i Beču. Od ove godine partner predstave je HDS ZAMP i upravo zahvaljujući tom partnerstvu krenuli smo u obilazak hrvatskih škola, obzirom da predstava osim zabavnog ima izražen i edukativni karakter. Cilj nam je obići što više škola u Hrvatskoj i već ovog mjeseca, osim Zagreba i okolice igrat ćemo za škole u Petrinji, Umagu i Višnjanu“, rekao je Đurišić i nastavio.

„Publika sjajno reagira na predstavu, jer svatko u njoj pronađe nešto za sebe i zanimljivo je promatrati kako različita publika reagira na različite trenutke u predstavi. Na kraju svi su zadovoljni što pokazuje i činjenica da je većina naših izvedbi u slobodnoj prodaji u potpunosti rasprodana. A izvedbe koje smo dosad igrali za različite uzraste školaraca pokazuju da se i njima predstava jako sviđa“.

Đurišić i ekipa počašćeni su pozivom na Virkas i s uzbuđenjem očekuju većerašnju predstavu.

„Očekujemo odličnu izvedbu, dobar provod i možda nagradu za najslađu predstavu. Mi smo zagrijani i spremni, a virovitička publika je publika koja prati kazalište zahvaljujući redovnom reperotaru Kazališta Virovitica i Virkasu tijekom kojeg imaju prilike vidjeti veliki broj predstava recentne kazališne produkcije u Hrvatskoj. Upravo zbog toga radujemo se igrati pred virovitičkom publikom i vjerujemo da ćemo ih uspjeti osvojiti i zabaviti u impresivnoj selekciji ovogodišnjeg Virkasa. Mi smo mala ekipa, predstava je nastala potpuno nezavisno od bilo kakvog javnog izvora financiranja i primjer je održivih projekata u kulturi. Suradnja s Vinylom, HDS ZAMP-om, preporuka Agencije za obrazovanje i poziv na festival kao što je Virkas, potvrđuje nam da je naš poduzetnički pothvat bio vrijedan truda“, istaknuo je Đurišić.

Predstava počinje u 19:30 sati, a vi koji još niste kupili karte možete to učiniti na blagajni kazališta sat vremena prije izvedbe.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Virkas