Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Dossier: Tolušić

Virovitica.netu stiže potpora međunarodnih novinarskih udruga - International Press Institute o Tolušićevim tužbama

  vn           12.11.2020.         1545 pogleda
Virovitica.netu stiže potpora međunarodnih novinarskih udruga - International Press Institute o Tolušićevim  tužbama

Skandaloznim nizom tužbi smijenjenog ministra poljoprivrede i podpredsjednika Vlade Tomislava Tolušića podnijetih protiv Telegrama i Virovitica.neta bave se ovih dana i međunarodna novinarska udruženja, a podrška nam dolazi od brojnih kolega iz Europske unije. O pritiscima na medije i novinare International Press Institute piše u članku Vexatious lawsuits a SLAPP in the face for journalists in Croatia.

Oni podsjećaju da je Hrvatsko novinarsko udruženje 28 listopada izdalo upozorenje o novom valu tužbi protiv novinara i medija u zemlji.

Izvijestilo je da su tucet tužbi podnijeli visoko rangirani političari i javne ličnosti, kao što su bivši zastupnik parlamenta Branimir Glavaš, rektor Sveučilišta u Zagrebu, Damir Boras i bivši ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Tolušić je podigao 11 tužbi protiv Telegrama, indexa i Virovitica.net za objavljivanje članaka koji navode kako je protiv njega pokrenut postupak zbog pogrešno navedene veličine njegove imovine.

U tužbi protiv Telegrama Tolušić nije osporio činjenicu da je pogrešno predstavio veličinu svoje imovine već je tvrdio da mu članak oštećuje dostojanstvo, ugled i čast. Kao odgovor Općinski sud u Zagrebu nepravično je osudio Telegram i naložio da bivšem ministru platiti 30.000 kuna.

Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva smatra da ovakve tužbe ciljaju na cenzuriranje, zastrašivanje i na kraju ušutkavanje novinara. Ove tužbe su čisto zastrašivanje. Novinare vuku po sudovima kako bi ih odvratili od gledanja u ozbiljne, važne teme , kazao je Zovko.

Cijeli članak možete pročitati ovdje

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Pametni
13.11.2020. 14:07
Lijepa slika odlazi u EU i svijet. Ako Plenković hoće počistiti i proluftati HDZ , samo neka osnuje povjerenstvo za dokazivanje imovine. Tko ima nepokrivenu imovinu ,a član je stranke ...leti van , to je dobar model , a dobar je i za sve druge. Kada se dokaže , novac u proračun , Sigurno nam nebi pao BDP 8-9 % već puno manje


Još iz kategorije Dossier: Tolušić