Zeleno-lijeva koalicija: Izađite na izbore, sada napokon imate za koga glasati
Sud časti isključio Josipu Rimac iz HDZ-a
Cappelli: Nema razgovora s onima koji naštimavaju račune
Živi zid: Ministar Ćorić neprijatelj je svakog hrvatskog kućanstva
Demokrati: Ustaški poklič konačno treba trajno zabraniti
VLADA Na teret proračuna udžbenici za učenike slabijeg imovinskog statusa
Vlada: Iz proračunske zalihe 1,1 milijuna za udrugu Palčići

  Prosvjeta

Virovitičko podravska županija u vrhu po izdvajanjima za obrazovanje

  Vladimir Grgurić/Glasslavonije.hr           24.04.2018.         1669 pogleda
Virovitičko podravska županija u vrhu po izdvajanjima za obrazovanje

Proračuni svih hrvatskih županija za 2018. godinu otprije dva tjedna dostupni su i na aplikaciji Otvoreni proračun. Kako bi građanima približila spomenutu aplikaciju, Hrvatska zajednica županija napravila je i video, koji objašnjava koliko županije ulažu u obrazovanje, ali i u koje svrhe. Prema proračunskim podacima dostupnima na aplikaciji Otvoreni proračun, naše županije za obrazovanje u prosjeku izdvajaju 19 posto proračuna. Među županijama koje po stanovniku izdvajaju najviše za obrazovanje, ističu se Međimurska, Varaždinska, Krapinsko-zagorska te jedna slavonska - Virovitičko-podravska županija. Sukladno s tim, na važnost ulaganja u mlađe generacije i njihovo obrazovanje, ali i na modernizaciju sustava obrazovanja, osvrnuo se i virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

– U posljednjih devet godina izgradili smo više od 30 novih škola i pet novih sportskih dvorana. Na razini Hrvatske imamo najveći porast broja visokoobrazovnih osoba, s visokim školama u Virovitici i Orahovici. Puno ulažemo u modernizaciju školstva, energetsku obnovu, bolje uvjete učiteljima i učenicima. Jedini smo od županija koji smo razvoj u STEM području pokrenuli već u petom razredu. Sufinanciramo i nabavu udžbenika učenicima prvih razreda, no ni to neće biti sve – kazao je, između ostalog, Igor Andrović.

Programi u koje županije najviše izdvajaju odnose se na financiranja prijevoza učenika, kapitalna ulaganja u školske objekte, nabavu opreme, kreditiranje i stipendiranje studenata, ali i sudjelovanje u projektima Europske unije.V.Grgurić

Osječka županija: Besplatni obrok s obiteljskih gospodarstava

Svaka županija ističe se različitim ulaganjima u obrazovanje iznad zakonskog standarda. Primjerice, Varaždinska je županija prva po ulaganjima u Centre izvrsnosti, kao oblike dodatne nastave za nadarene učenike iz matematike, fizike, informatike i poduzetništva. Nadalje, Osječko-baranjska županija svim je osnovnoškolcima osigurala besplatne obroke, a namirnice su za pripremu tih obroka s obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava s područja županije. Šibensko-kninska županija želi dati značajan doprinos obrazovanju odraslih kao jednako važnom i u isto vrijeme specifičnom dijelu cjelokupnog obrazovnog sustava utemeljenog na načelima cjeloživotnog učenja pa će nastaviti ulagati u ustanove za obrazovanje odraslih.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije ProsvjetaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.