Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Zdravstvo

Viša medicinska sestra Martina Djordjević: Zbog nepotizma i politike ne mogu dobiti posao u Domu zdravlja iako ispunjavam sve uvjete

  Goran Gazdek           15.04.2024.         26000 pogleda
Viša medicinska sestra Martina Djordjević: Zbog nepotizma i politike ne mogu dobiti posao u Domu zdravlja iako ispunjavam sve uvjete

Nepotizam i strančarenje prilikom zapošljavanja u javnom sektoru Virovitičko-podravske županije duboko je ukorijenjena pojava HDZ-ovog obrasca vladanja već gotovo tri desetljeća. Novo poglavlje u priči o popunjavanje radnih mjesta članovima vlastite obitelji ili davanje prednosti, poznanicima i stranačkim prijateljima dolazi iz Voćina. U konkretnom slučaju, viša medicinska sestra Martina Djordjević sumnja da plaća danak političkog angažmana svog supruga Marijana Djordjevića, svojevremeno SDP-ovog kandidata za načelnika općine Voćin i da zbog toga već godinama ne može dobiti posao u Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije

Srednju medicinsku školu završila je u Virovitici, a višu u Bjelovaru 2017. godine. Tri godine radila je Zadru, šest mjeseci u Njemačkoj. Nova znanja stjecala na dodatnom obrazovanju i usavršavanju, a troškove je, iako nezaposlena, snosila sama. Smatrala je da će tako biti konkurentnija na tržištu rada.

„U Voćinu se 2021. oslobodilo rado mjesto dentalnog asistenta. Kolegica je zbog trećeg djeteta otišla na trogodišnji porodiljni dopust. Na natječaj se uz mene javila i kolegica koja je radila u Zagrebu. Ispunjavala sam sve uvjete kao i ona, ali dali su mi prednost jer ona je već zaposlena, a ja sam iz Voćina. Kada je saznao da sam primljena hadezeov načelnik općine Voćin Predrag Filić nazvao ravnatelja Doma zdravlja Ivicu Foteza i slao mu poruke - pitao ga jel on zna čija sam ja žena, njegovog najvećeg neprijatelja.   Ravnatelj mi je osobno rekao da je načelnik digao cijelu županiju na noge. Nagovorili su protukandidatkinju da uloži prigovor iako ona to nije namjeravala. Zaprijetili su joj da ako to ne učini neće nikada dobiti posao u Domu zdravlja. Prigovor je uvažen bez sazivanja upravnog vijeća. Kada sam prosvjedovala i pitala ravnatelja o čemu se radi odgovorio mi je da njegova savjest čista jer nije stranački opredijeljen,a li da je to morao napraviti“, počinje Martina svoju priču.

U lipnju 2022. konkurirala je za radno mjesto patronažne djelatnosti Virovitici. Tražila se viša stručna sprema i godinu dana radnog iskustva. Ispunjavala je uvjete, ali primljena Lea Vlajnić, kandidatkinja s osam mjeseci radnog staža i srednjom stručnom spremom, ali rodbinski povezana s ravnateljem Doma zdravlja. „Tražila sam na uvid dokumentaciju kako bi se žalila, ali su mi u Domu zdravlja savjetovali da se ne bodem s rogatima. U isto vrijeme jednog kolegu zovu na rad u bolnicu pa me primaju na njegovo radno mjesto. Nakon tog ravnatelj uvodi testiranje na svim narednim natječajima gdje se javljam iako do tada nikada nije bilo pismenog testiranja.

U veljači 2023. za radno mjesto patronažne djelatnosti u Slatini uvedeno je testiranje. Ravnateljeva rođakinja ostvaruje maksimalan broj bodova iz pismenog i usmenog iako nije smjela pristupiti testiranju jer ne zadovoljava temeljne uvjete- godinu dana iskustava kao VŠS.

U kolovozu 2023. ponovno pristupa testiranju za isto rano mjesto. Primljena je Ana Marija Runje koja je ostvarila najveći broj bodova, ali ne i druge uvjete natječaja. Za razliku od Martine koja ima godinu i šest mjeseci ranog staža u patronaži, tri godine na drugim sestrinskim poslovima i završene tečajeve palijativne skrbi (o svom trošku) ima tek pripravnički staž.

Potom se javila se natječaj za prijem u radni odnos na neodređeno vrijeme za potrebe patronaže u Ispostavi Čačinci. Donesena je odluka o neizboru kandidata bez obzira na najveći broj bodova koje je ostvarila. Žalila se jer smatra da odluka nije ispravna, realna i pravedno donesena.

„U obrazloženju navode da nisam ostvarila 50 posto ukupno ostvarenih bodova, a u pozivu na testiranje piše da je potrebno ostvariti 50 ili više posto na pismenom testiraju kako bi se pristupilo usmenom razgovoru. Nigdje se ne navodi da je potrebno ostvariti 50 posto na usmenom razgovoru ili 50 posto od ukupno ostvarenih bodova“, pojašnjava naša sugovornica.

Obzorom da je ispunila sve tražene uvjete i da je ostvarila najviše bodova obrazloženje o neizboru smatra potpuno neutemeljenim i da je u Domu zdravlja svjesno sabotira. Natječaj je, tvrdi, promišljeno odrađen kako bi se zaposlila Irena Đorđević koja je prošle godine u ožujku prvi put zaposlena bez dana radnog staža iako je, kao uvjet, traženo godinu dana. „Zašto onda natječaj nije poništen“, pita Martina.

„Kolegici i meni istekao je ugovor s istim datumom, 8. prosinca 2023. godine. Ja sam dobila raskid ugovora, a njoj je bez dana prekida nastavljen radni staž u Čačincima, na mjesto gdje su donijeli odluku o neizboru kandidata. Uporno joj produžavaju ugovore kako bi ostvarila godinu dana radnog staža što je uvjet za prijem u stalni radni odnos. Zašto je produžen ugovor baš njoj, a ne meni obzorom na kvalifikacije koje imam i pohvale pacijenata“.

Ravnatelj Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije dr Ivica Fotez nije želi komentirati slučaj. „Ne bi bilo fer da bilo što govorim u trenutku kad je otvoren novi natječaj da nju ili potencijalne kandidate stavim u nepovoljni položaj“, kratko nam je kazao dr Fotez.

Načelnik općine Voćin Predrag Filić tvrdi da nikakvih sugestija prema Domu zdravlja nije bilo. „Da sam mogao i htio utjecati na zapošljavanje onda u Domu zdravlja ne bi bila zaposlena ni sestra gospodina Marijana Djordjevića“, rekao nam je Filić.

Martina je na nepravilnosti je ukazala županu i Igoru Androviću i županijskoj pročelnici za zdravstvo Meliti Sirovici. Uvjerena je da na aktualnom natječaju, raspisanom prošlog tjedana, neće biti primljena. „Ali od borbe neću odustati. Tražit ću pravdu i odgovor na pitanje dokle će se zapošljavati preko politike“, odlučna je Martina.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zdravstvo