Banner
Hrvatski saboru u srijedu o konačnom prijedlogu Zakona o turizmu
Lalovac (SDP): Osobni podaci 313.000 građana našli su se na crnom tržištu
Mađerić: Zakonom se sprječava zlouporaba prikupljenih sredstava humanitarne pomoći
Pripuz pisao Milanoviću zbog Jakuševca: Zamjera mu selektivni pristup
PISA testovi: Hrvatski učenici u prosjeku, osim u matematici
Zavod za javno zdravstvo: Nema ugroze zdravlja građana
Zavod za javno zdravstvo: Nema ugroze zdravlja građana

  Dossier Dolci

Vukušić odgovara Županiji: U Dolce ste trebali otići svojom inicijativom prije 16 godina pa se danas ne bi ovako dopisivali

  Mate Vukušić           28.01.2023.         3172 pogleda
Vukušić odgovara Županiji: U Dolce ste trebali otići svojom inicijativom prije 16 godina pa se danas ne bi ovako dopisivali

Impresionira brzina kojom se netko iz županije odlučio obratiti javnosti povodom moga pisanja o tajnovitom spletu okolnosti oko tzv retencije, akumulacije u naselju Dolci kod Orahovice. Da su u županiji tako brzi i kod realizacije projekata ne bi se na iste čekalo 16 godina kao u ovom slučaju (nadam se da ga neće niti biti jer prema viđenom bilo bi to kontra volje tamošnjih vlasnika zemljišta na kojem bi trebala biti ta retencija) ili 20 godina kao u slučaju brze ceste a koja će, kažu, biti dvotračna… 

Očekivao sam, i prije, da će taj netko iz županije ovako strasno reagirati i ukoriti odgovorne za 500 tisuća kuna obeštećenja nezakonito smijenjenoj ravnateljici bolnice, 350 tisuća za otkaz djelatniku učeničkog doma. Da će se obratiti žiteljima ove županije i objasniti im zašto povlačimo najviše EU sredstava po glavi stanovnika (pogotovo neke „glave“) a istovremeno smo županija s uvjerljivo najmanjim standardom u RH (koja je na dnu EU) s bolnicom koja je među najlošijima u Republici Hrvatskoj. Netko bi mogao reći nekoliko riječi o tome kakav je njegov stav po činjenici da je bivši zaposlenik županije, kasnije SAFU-a, optužen za sudjelovanje u oštećenju državnog proračuna..da li je sve gore navedeno na štetu ugleda Virovitičko-podravske županije? Mogao bi ali neće, nije ni prije.

Dakle, imao je netko iz županije prilike napraviti, teniskim žargonom, retern na članak na ovom portalu dva dana prije ali očito nije bilo dovoljno „provokativno“ iako su skoro svi navodi manje-više isti. U mom članku su činjenice samo mrvicu više nazvane pravim imenom, s malo sarkazma, ali neimenovani autor demantija to nije mogao baš dokučiti. 

Moj tekst nije bio niti senzacionalistički, tendenciozan a najmanje zlonamjeran. Sve je napisano s ciljem zaštite prava i vlasništva mještana koji su svoje negodovanje izjavili novinaru ovog portala i županijskim službama koje su im došle na teren. Tek ove, 2023. godine. I prije bi ali im je podatak o retenciji, koja bi trebala biti na njihovoj zemlji, skrivan 16 godina. Saznali su za to tek kada su primijetili kolce i armaturne šipke na svojim parcelama.  

U tekstu sam naveo samo ono što su mještani Dolaca rekli u razgovoru s novinarima i zaposlenicima županije. Očito je da su iskazali ogorčenje načinom na koji je netko htio raspolagati s njihovim vlasništvom bez njihova znanja. Na sreću, sve je za sada prošlo bez težih posljedica. 

To što me netko iz županije želi educirati o načinu, protokolu i postupanju u ovom i sličnim slučajevima, moram reći da je nepotrebno. Kada ti na sjednici skupštine službe izjave kako je, u ovakvim slučajevima, provedena javna rasprava takve odluke se u većini slučajeva podržavaju. Ovo nije prvi put da je netko iznevjerio povjerenje vijećnika skupštine pa sam siguran da više niti jednu odluku nećemo podržati „na lijepe oči“ i bez sigurne potvrde o ispravnosti, o bilo čemu da se radilo pa taman i o dimnjačarskoj službi ( bez podcjenjivanja iste ). 

To što ste u Dolce otišli tek 17. siječnja na inicijativu mještana nije opravdanje nego, što više, dokaz kakav su propust službe i netko iz županije napravili u postupanju. Tamo ste trebali otići svojom inicijativom prije 16 godina pa se danas ne bi ovako dopisivali. 

I naravno da županija nije ta koja bi eventualno htjela kupiti rečena zemljišta nego su to Hrvatske vode. Ali županija je prihvatila i, kao suučesnik u cijelom poslu, provela postupak izrade i usvajanja Prostornog plana za kojega, u slučaju akumulacije Marjanac, mještani Dolaca nisu imali pojma dok im nisu „kolci izašli pred oči“. 

Netko iz županije piše da je „osobito zlonamjeran"  bio moj navod da mještani moraju zemlju prodati za male novce! Pa neka taj netko pročita članak o toj problematici na ovom portalu od 13. prosinca prošle godine i možda uspije razumjeti tko je to izjavio.  

Mislim da je o potrebi praćenja ispravnosti rada županijskih službi dovoljno rečeno i da onaj tko ovo pročita lako može zaključiti da je u ovoj priči sve isplanirano, projektirano i odlučeno bez znanja a pogotovo ne s pristankom mještana na čijoj zemlji bi trebalo lupiti kamen temeljac. 

Mate Vukušić, predsjednik SDP Virovitičko-podravske županije i potpredsjednik županijske skupštine 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dossier Dolci